Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Συνεργασία Υ.ΔΙ.Μ.Η.Δ. και ΟΟΣΑ για την άρση βαρών σε 13 τομείς της οικονομίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ & ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα συνεργασίας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την άρση των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της οικονομίας.

Η συνεργασία αυτή εντάσσεται στην προτεραιότητα που έχει θέσει το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για τη μείωση της γραφειοκρατίας.
 
Πιο συγκεκριμένα, περίπου 150 δημόσιοι λειτουργοί, εθνικοί εμπειρογνώμονες και ανώτατα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, δεκάδες κλαδικοί φορείς και οργανώσεις του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, συνεργάζονται στο πλαίσιο μιας πρωτοφανούς χαρτογράφησης της νομοθεσίας με τελικό στόχο τη μείωση κατά 25% των διοικητικών βαρών που λειτουργούν ανασταλτικά για την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη και ενισχύουν τα φαινόμενα διαφθοράς.
 
Παράλληλα, για πρώτη φορά αποκτάει θεσμική μορφή η ενεργός συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων μέσα από τη λειτουργία του Επιχειρηματικού Γνωμοδοτικού Συμβούλιου (BAC). Στο πλαίσιο αυτό,  ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ καταγράφουν τις απόψεις τους και συμμετέχουν στη διαδικασία διαμόρφωσης του ρυθμιστικού πλαισίου.  
 
Ήδη έχουν καταγραφεί 4.600 διοικητικά βάρη, ενώ εντός του Σεπτεμβρίου, οριστικοποιείται ο εντοπισμός του 20% των υποχρεώσεων που έχουν το μεγαλύτερο διοικητικό κόστος και δημιουργούν την υψηλότερη όχληση.
 
Στο πλαίσιο της εξαιρετικής σημασίας που αποδίδει στη μείωση της γραφειοκρατίας και τη στήριξη της στρατηγικής συνεργασίας με τον ΟΟΣΑ, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συμμετείχε στις συνεδριάσεις διαχείρισης του έργου που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα.
 
Με αφορμή τις συγκεκριμένες συνεδριάσεις ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε σχετικά:
 
«Η απλοποίηση των διαδικασιών, της μείωσης των διοικητικών βαρών των επιχειρήσεων αλλά και των πολιτών είναι στην πρώτη πολιτική προτεραιότητα του δικού μας Υπουργείου. Η μεταρρυθμιστική μας ατζέντα δεν περιορίζεται μόνο στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας απέναντι στους πιστωτές. Είμαι πεπεισμένος ότι η απλοποίηση των διαδικασιών με τον τρόπο της, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, θα συμβάλει ουσιαστικά στον περιορισμό της διαφθοράς».
 
Χαιρετίζοντας τις εργασίες του Επιχειρηματικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής υψηλού επιπέδου του έργου, η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, επεσήμανε ότι η μείωση της γραφειοκρατίας αποτελεί εθνική προτεραιότητα.
 
«H επανεκκίνηση της ανάπτυξης προϋποθέτει απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, κατάργηση των εμποδίων και μείωση του διοικητικού κόστους. Επελέγη ένας διεθνής οργανισμός εγνωσμένου κύρους για την υλοποίηση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος, διότι θεωρούμε κομβικής σημασίας τη διασφάλιση συγκεκριμένου αποτελέσματος. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε ουσιαστικά με τους κοινωνικούς εταίρους, συνδιαμορφώνοντας ισόρροπα το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Χριστοφιλοπούλου.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο