Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Εξετάζεται φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων για τη διάσωση του Ο.Α.Ε.Ε.

Με την τρόικα να βρίσκεται προ των πυλών του υπουργείου Εργασίας, στην οδό Σταδίου επανεξετάζουν την διάταξη για επιβολή φόρου στις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ. Η Διάταξη είναι ήδη ψηφισμένη. Απλώς δεν έχει εφαρμοστεί, μετά από παρέμβαση και του Μαξίμου στην προηγούμενη επίσκεψη των δανειστών. Τώρα, επανέρχεται ως ύστατη λύση, εάν η Τρόικα επιμείνει, με την κυβέρνηση να εξετάζει αντιπρόταση για  επιβολή φόρου επί των κερδών και όχι του τζίρου των επιχειρήσεων. Παράλληλα, μετρούν τις δυνατότητες για πιθανό πάγωμα των παλαιών χρεών για ένα διάστημα, προκειμένου να πάρουν ανάσα οι έμποροι και να μην βρεθεί ο ΟΑΕΕ αντιμέτωπος με την  κατάρρευση.

Τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, επεξεργάζονται νέα συμβιβαστική λύση για την «διάσωση» του ταμείου, που και την Τρόικα θα εξευμενίσει και τους εμπόρους θα ικανοποιήσεις εν μέρει, ενώ θα αποφέρει περί τα 300 εκατ. ευρώ στο ταμείο. Εκτιμάται δε, ότι αυτός είναι και ο λόγος που ενώ αρχικά, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προ το υπουργείο Εργασίας, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ήταν της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, τελικά, έπεσε περαιτέρω ψαλίδισμα και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2014, το κονδύλι προς το υπουργείο Εργασίας θα είναι μεγαλύτερο.

Τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται ήδη  το Plan B για τη διάσωση του ΟΑΕΕ, στο οποίο προβλέπεται τελικά η επιβολή φόρου, όπως περιγράφεται (και δεν έχει καταργηθεί) και στο Μνημόνιο, στα έσοδα των επιχειρήσεων. Όχι όμως στον τζίρο - καθώς αυτό θεωρείται η «ταφόπλακα» για το λιανικό εμπόριο στη χώρα - αλλά στα κέρδη. Μάλιστα, για να εξοικονομηθεί ένα σημαντικό ποσό που θα δώσει ανάσα στα ελλείμματα του ΟΑΕΕ, το ποσοστό του ειδικού αυτού φόρου θα είναι μεγαλύτερο από το 2 τοις χιλίοις, χωρίς ακόμη να έχει οριστικοποιηθεί το τελικό ποσοστό.  Η πρόταση αυτή θα τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, εφόσον η Τρόικα επιμείνει στην εφαρμογή της Μνημονιακής δέσμευσης. Να σημειωθεί ότι, η μη εφαρμογή της υπεσχημένης επιβολής του φόρου από το 2013, επήλθε μετά από πολιτική παρέμβαση του Μαξίμου στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Το  θέμα  έμεινε ανοικτό από τους δανειστές οι οποίοι  περιμένουν ισοδύναμα μέτρα.

Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου  θα έχουν φανεί τα αποτελέσματα της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, για να διαπιστωθεί εάν η τρύπα που υπάρχει στο Ταμείο, μπορεί να περιοριστεί.   

Παράλληλα, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν και την πρόταση των εμπόρων για πάγωμα των παλαιών χρεών για μία τριετία, έτσι ώστε να αρχίσουν πάλι να καταβάλλονται οι τρέχουσες εισφορές και να πάψουν να συσσωρεύονται χρέη. Στη λογική αυτή, προτείνεται να υπάρξει η δυνατότητα ένα μέρος από τις τρέχουσες εισφορές και ειδικότερα, εκείνο που αφορά τις επιπλέον ασφαλιστικές κλάσεις, να μεταφέρεται για να εξυπηρετήσει τα παλαιότερα χρέη, για το ίδιο διάστημα. Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι έτσι και το Ταμείο θα εισπράττει περισσότερα έσοδα και τα χρέη των προηγούμενων χρόνων που φτάνουν τα 7,9 δισ. ευρώ, θα μειωθούν.

Αναλύοντας τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ, προκύπτει ότι το 61% των οφειλετών χρωστούν ποσά έως 10.000 ευρώ. Το 88,8% εκείνων που σταμάτησαν να καταβάλλουν εισφορές, προχώρησαν σε αυτή την επιλογή την τελευταία διετία. Αυτό σημαίνει ότι την χρονική περίοδο που η κρίση εντάθηκε, ένας μεγάλος αριθμός ελεύθερων επαγγελματιών, οδηγήθηκε στην ανάγκη να σταματήσει να καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να καλύψει άλλες πιο σημαντικές ανάγκες του.

Διεύρυνση της ασφαλιστικής κλάσης
Σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του τελικού σχεδίου «διάσωσης» του Οργανισμού, παίζει η πρόταση για  υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ των επαγγελματιών που έχουν οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, κάποιοι  επαγγελματίες έλαβαν και σχετικές ειδοποιήσεις. Απευθύνθηκαν βέβαια στο ταμείο απ’ όπου ενημερώθηκαν ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει έως το τέλος του 2013.

Οι έμποροι ωστόσο εκτιμούν ότι  αν τελικά η πρόταση υλοποιηθεί, κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαια, καθώς στο υπουργείο Εργασίας έχουν «επενδύσει» στη λύση αυτή, ως μέρος της συνολικής λύσης, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή για μικρά μαγαζιά και επιχειρήσεις των οποίων τα λειτουργικά έξοδα έχουν αυξηθεί και τα έσοδα έχουν μειωθεί λόγω της οικονομικής κατάστασης.

Στην πράξη, η αλλαγή αφορά στα περισσότερα μπακάλικα, καφενεδάκια και μικρά ψιλικατζίδικα σε χωριά αλλά και σε τουριστικές περιοχές που το καλοκαίρι μπορεί να έχουν σημαντικό τζίρο, το χειμώνα όμως υπολειτουργούν αφού  συντηρούνται με ένα μεροκάματο από τους μόνιμους κατοίκους του χωριού.

Πηγή capital.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description akis_k | Σεπτεμβρίου 25, 2013 12:19 μ.μ. | Reply
θα πληρωσουν δηλαδη οι εταιριες που εχουν κερδη, για μια φορα ακομα ;
image description Korina_77 | Σεπτεμβρίου 25, 2013 1:17 μ.μ. | Reply
Την διάσωση των επιχειρήσεων τη σκέφτηκε κανείς;
image description NickMastro | Σεπτεμβρίου 25, 2013 2:06 μ.μ. | Reply
ΠΛΗΡΩΝΕ ΚΟΡΟΙΔΟ ΕΛΛΗΝΑ.......
image description vagoav | Σεπτεμβρίου 25, 2013 2:28 μ.μ. | Reply
AN EISE FOROFYGAS TI GINETAI?
image description Dogofwar | Σεπτεμβρίου 25, 2013 3:04 μ.μ. | Reply
ειδικά για το θέμα της υπαγωγής στον ΟΓΑ για περιπτώσεις έδρας σε μη αστικό ιστό είναι πραγματικά η χαριστική βολή... Φαίνεται ότι η κυβέρνηση αλλά και η Τρόικα θεωρεί ότι η Ελλάδα περιορίζεται στα 2-3 αστικά κέντρα και όλη η υπόλοιπη περιφέρεια αποτελεί τα εξοχικά των αστών οπότε μπορούν να τους κοπανίσουν φορολογικά όσο θέλουν!! Δεν τους ενδιαφέρει αν στο μικρό χωριουδάκι στην απομόνωση υπάρχει ένα καφενείο που κάνει τζίεο μόνον με τους μόνιμους κατοίκους και δεν έχει δυνατότητα επέκτασης σε κάποια άλλη αγορά. Μιλάνε για την Άνω Ραχούλα των 50 μονίμων με λογικές ελεύθερου ανταγωνισμού και άλλες "ευρωπαικές" κουταμάρες. Το χειρότερο όλων δεν είναι ότι θα καταστρέψουν μερικές χιλιάδες επιχειρήσεις της επαρχίας αλλά ότι θα απομονώσουν ολόκληρες περιοχές από την παροχή προιόντων και υπηρεσιών!!! Οι άνθρωποι είναι πλέον ΧΥΔΑΙΟΙ!!!!!!
image description elias stratakis | Σεπτεμβρίου 25, 2013 6:50 μ.μ. | Reply
Καλά ποιά ιδιωτική ασφάλεια θα έπερνε 450 και άνω τον μήνα και δεν θα μας χορηγούσε έναν υπηρέτη να μας κάνει και αέρα. Απεναντίας ο ΟΑΕΕ μας πέρνει από 5.000 και άνω τον χρόνο και δεν μας προσφέρει ΤΙΠΟΤΑ πλέον. Ίσα ίσα που ζητάει και άλλα ακόμα. Άμα κλείσουν και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις να δω ποιός θα τους πλωρώνει πλέον.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο