Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ο Μήνας Ενιαίας Αγοράς ξεκινά με συζητήσεις για την απασχόληση

Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη από τις τέσσερις διαδικτυακές συζητήσεις για την Ενιαία Αγορά, στο πλαίσιο του Μήνα Ενιαίας Αγοράς (23 Σεπτεμβρίου – 23 Οκτωβρίου 2013).

Ο Μήνας Ενιαίας Αγοράς, μια πρωτοβουλία που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτών 2013, θα δώσει την ευκαιρία σε πολίτες και ενδιαφερόμενους φορείς να υποβάλουν προτάσεις για το μέλλον της ΕΕ και να τις συζητήσουν μέσω διαδικτύου με άλλους πολίτες, αξιωματούχους, ιθύνοντες και ειδικούς απ’ όλη την Ευρώπη. Η Επιτροπή στρέφεται στο διαδίκτυο για να προωθήσει τη συμμετοχή πολιτών και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωση των πολιτικών της. Ξεκινώντας στις 23 Σεπτεμβρίου με μια ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση VIP με τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ, στις 11.00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης), το διαδικτυακό φόρουμ προσφέρει στους ενδιαφερομένους μια μοναδική και άμεση γραμμή επικοινωνίας με τους πολιτικούς ιθύνοντες στις Βρυξέλλες. Το φόρουμ θα φιλοξενήσει συζητήσεις και στις 24 γλώσσες της ΕΕ για τέσσερα θέματα: απασχόληση, κοινωνικά δικαιώματα, τράπεζες, και ηλεκτρονικό εμπόριο.

Οι πρώτες συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη (23-25 Σεπτεμβρίου) και θα αφορούν 111 προτάσεις πολιτικής από 17 χώρες (νέες προτάσεις εξακολουθούν να υποβάλλονται) με θέμα την απασχόληση: δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, σύσταση επιχειρήσεων, βελτίωση της ποιότητας των διαθέσιμων θέσεων εργασίας. Έχει ήδη υποβληθεί ένα μεγάλο φάσμα ιδεών πολιτικής, από την καθιέρωση κάρτας επαγγελματικής κινητικότητας για νοσοκόμους έως τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για άτομα με αναπηρία. Οι συζητήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε μια στιγμή κατά την οποία το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ανέρχεται σε 12% περίπου, ενώ σε μερικές χώρες υπερβαίνει το 26%. Παρότι δεν υπάρχει εύκολη λύση, η Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά δίνει στους εργαζομένους τη δυνατότητα να αναζητήσουν δουλειά ή να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε οποιοδήποτε από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια των προσεχών συζητήσεων, μεμονωμένα άτομα, οργανισμοί και επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο θα έχουν την ευκαιρία να επισημάνουν τα εμπόδια που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν και να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε: «Ο Μήνας Ενιαίας Αγοράς στοχεύει να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ αυτών που πρέπει να ωφεληθούν από τις πολιτικές - την κοινωνία των πολιτών, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις - και εκείνων που τις διαμορφώνουν και τις εγκρίνουν. Επιθυμούμε μια ελεύθερη και ανοιχτή ανταλλαγή προτάσεων για την κάλυψη των κενών που παρουσιάζει ακόμη η Ενιαία Αγορά. Μια Ενιαία Αγορά που λειτουργεί καλύτερα για τους πολίτες, τους καταναλωτές και τις ΜΜΕ έχει καίρια σημασία για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Πρόκειται για μια καινοτόμο πρωτοβουλία που αξιοποιεί τις δυνατότητες του διαδικτύου να φέρνει σε επαφή άτομα από πολλές και διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.»

Ιστορικό

Ο Μήνας Ενιαίας Αγοράς θα πραγματοποιηθεί μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση yourideasforeurope.eu επί τέσσερεις συνεχείς εβδομάδες. Κάθε εβδομάδα θα εξετάζεται ένα διαφορετικό θέμα πολιτικής:
1.
απασχόληση (23-25 Σεπτεμβρίου): πώς μπορείτε να βρείτε δουλειά, να ξεκινήσετε μια επιχείρηση ή να αναγνωρίσετε τους τίτλους σπουδών σας στην Ευρώπη;

2.
κοινωνικά δικαιώματα (30 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου): ποια είναι τα κοινωνικά δικαιώματα στην Ενιαία Αγορά της ΕΕ όσον αφορά τις συντάξεις, την υγειονομική περίθαλψη, τις δημόσιες υπηρεσίες;

3.
τράπεζες (7-9 Οκτωβρίου): τι μπορεί ακόμη να γίνει για την προστασία των καταθέσεων, την πρόληψη μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, τη διασφάλιση ότι οι τράπεζες επενδύουν στην πραγματική οικονομία για την ενίσχυση της ανάπτυξης;

4.
ηλεκτρονικό εμπόριο (14-16 Οκτωβρίου): πόσο εύκολη είναι η ηλεκτρονική πώληση και αγορά προϊόντων και η παράδοσή τους σε άλλη χώρα; Πόσο ασφαλής είναι η ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης;


Ο Μήνας Ενιαίας Αγοράς δίνει μια μοναδική ευκαιρία στους Ευρωπαίους χρήστες του διαδικτύου να κάνουν κριτική και να προτείνουν βελτιώσεις για τις νέες ιδέες πολιτικής που υποβάλλονται μέσω διαδικτύου. Προσφέρει στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να επικοινωνούν απευθείας με πολιτικούς ιθύνοντες, και συγκεκριμένα:
1.
να ψηφίζουν και να διατυπώνουν τις απόψεις τους για προτάσεις πολιτικής που υποβάλλουν μεμονωμένα άτομα, εκπρόσωποι οργανισμών και επιχειρήσεις

2.
να θέτουν ερωτήματα και να επικοινωνούν απευθείας με Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, ευρωβουλευτές και άλλες προσωπικότητες σε επίπεδο κρατών μελών και ΕΕ μέσω ζωντανών τηλεσυζητήσεων.


Πέντε συμμετέχοντες θα κληθούν στην τελική συζήτηση με τον επίτροπο Μπαρνιέ που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Οκτωβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο με απευθείας μετάδοση από το Euronews.

Υπάρχουν ακόμη περιθώρια να υποβληθούν ιδέες στη διαδικτυακή πλατφόρμα. Πάνω από 300 ιδέες για όλα τα θέματα έχουν ήδη υποβληθεί από ενδιαφερόμενους φορείς και μεμονωμένα άτομα. Μπορείτε να ψηφίσετε ήδη τις ιδέες αυτές, οι οποίες θα τεθούν σε συζήτηση στις 23 Σεπτεμβρίου για την απασχόληση, στις 30 Σεπτεμβρίου για τα κοινωνικά δικαιώματα, στις 7 Οκτωβρίου για τις τράπεζες, και στις 14 Οκτωβρίου για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ανεξάρτητοι συντονιστές θα συνοψίσουν τα αποτελέσματα αυτών των συζητήσεων, δηλαδή τις ιδέες των συμμετεχόντων για το πώς μπορεί να αλλάξει η Ευρώπη. Οι ιδέες αυτές θα συγκεντρωθούν επίσης σε τελική έκθεση που θα δημοσιευτεί και η οποία μπορεί να συμβάλει στο μελλοντικό έργο της ΕΕ.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο