Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων ζήτησε η τρόικα

Πίεση για επίσπευση της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) άσκησαν οι επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) κατά τη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας με τα στελέχη του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Το ΤΑΙΠΕΔ εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γιάννη Εμίρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερη ταχύτητα στις διαδικασίες που ακολουθεί το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι αποσύρεται (προς ώρας τουλάχιστον) από το τραπέζι η «ιδέα» της τοποθέτησης ξένου εμπειρογνώμονα σε ηγετική θέση του ΤΑΙΠΕΔ και η λειτουργία του σχήματος τιτλοποίησης ακινήτων (που προχωράει γοργά) με έδρα το Λουξεμβούργο.

Την ίδια στιγμή επικρατέστερος για το διορισμό στη θέση του προέδρου είναι ο κ. Κώστας Μανιατόπουλος νυν πρόεδρος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ ο κ. Εμίρης φέρεται από κοινοτικές πηγές να επισήμανε στην τρόικα ότι ο νέος στόχος για είσπραξη περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις ως το τέλος του έτους θα επιτευχθεί καθώς ήδη το ποσό που έχει «κλειδώσει» λογιστικά φτάνει το 1 δισ. ευρώ.

Η τρόικα εξέφρασε ανησυχία για την καθυστέρηση πολλών αποκρατικοποιήσεων, κυρίως όσον αφορά στα ακίνητα και δεν παρέλειψε να σχολιάσει το γεγονός ότι το Ταμείο παραμένει επί ένα και πλέον μήνα «ακέφαλο».

Για το 2014 ο στόχος για έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις ανεβαίνει στα 2,5 δισ. ευρώ και γι αυτό το λόγο δόθηκε έμφαση στην επανέναρξη του διαγωνισμού για τη  ΔΕΠΑ, στα σχέδια πώλησης για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ αλλά και στην αξιοποίηση των λιμανιών.
Στο μικροσκόπιο τέθηκε και η διαδικασία πώλησης και επαναμίσθωσης  (sale and lease back) 28 ακινήτων του Δημοσίου καθώς και η περίπτωση του ακινήτου στο Παλιούρι Χαλκιδικής, κινήσεις που «φρέναραν» λόγω της απουσίας προέδρου η οποία καθιστά αδύνατη τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ η απάντηση ότι προς το παρόν η λειτουργία του δεν έχει επηρεαστεί από την απουσία Προέδρου, καθώς τον τελευταίο μήνα ξεκίνησαν οι διαδικασίες αξιοποίησης για τη ROSCO, για τέσσερις ιαματικές πηγές στη Φθιώτιδα, ενώ έγινε και η επιλογή των επτά επενδυτικών σχημάτων που προκρίνονται στη β' φάση για τα περιφερειακά αεροδρόμια. 

Οι διαγωνισμοί που έχουν ολοκληρωθεί το 2013 αναμένεται να αποφέρουν έσοδα της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ, που αναλύεται σε περίπου 650 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ, 190 εκατ. ευρώ από τον ΔΕΣΦΑ και 150 εκατ. ευρώ από ακίνητα.

Επίσης, μέσα στο 2013 ολοκληρώθηκαν τα Κρατικά Λαχεία, που ήδη απέφεραν 190 εκατ. ευρώ, ενώ εξελίσσονται διαγωνισμοί που μπορούν να αποφέρουν επιπλέον 300 εκατ. ευρώ, όπως για παράδειγμα ο διαγωνισμός για την πώληση και επαναμίσθωση 28 κτιρίων, στον οποίο επέμεινε η τρόικα.

Πηγή ΑΠΕ
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο