Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Το Δ.Ν.Τ. συνιστά: Μη βιάζεστε να κάνετε περικοπές!

Μία πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση εξέδωσε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία καταπιάνεται με σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Στην έκθεση συνοψίζονται ουσιαστικά τα “μαθήματα” που μας έχει δώσει η κρίση, και ένα από αυτά είναι ότι οι χώρες που προσπαθούν να βάλουν τα οικονομικά τους σε μία τάξη δε θα πρέπει να βιάζονται να προχωρήσουν σε περικοπές στον προϋπολογισμό για να μειώσουν τα ελλείμματα, αλλά αντιθέτως θα πρέπει να “ζυγίζουν” την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα ομόλογά τους.

“Η ιδανική ταχύτητα προσαρμογής εξαρτάται από την κατάσταση της οικονομίας, την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών και το εύρος των πιέσεων των αγορών”, αναφέρουν στελέχη του ΔΝΤ στην έκθεση. Ωστόσο, ακόμα και σε χώρες που δυσκολεύονται να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, θα ήταν καλό να τεθούν “όρια ταχύτητας” στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, ώστε να μην παρεμποδιστεί η ανάπτυξη, σε τέτοιο σημείο ώστε η μείωση του χρέους τελικά να αποδεικνύεται αντιπαραγωγική.

Βέβαια, οι αναλυτές του ΔΝΤ εξηγούν ότι σε περιπτώσεις χωρών που έχουν ήδη χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών, οι κυβερνήσεις δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να μειώσουν το χρέος τους όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ενώ και η καθυστέρηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων μπορεί επίσης να αποδειχθεί μοιραία, σε περίπτωση που οι αγορές χάσουν την πίστη τους στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ένα ισχυρό συμπέρασμα που προκύπτει από την κρίση είναι ότι οι χώρες πρέπει να διατηρούν χαμηλότερα επίπεδα χρέους από αυτά που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αποδεκτά, ώστε να μπορούν να αντιδράσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Όπως παρατηρεί το ΔΝΤ, η κρίση άφησε αναπάντητο ένα ερώτημα: Γιατί οι χώρες που θεωρούνται “ασφαλή καταφύγια”, όπως η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, μπορούν να διατηρούν το χρέος τους σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα χωρίς αυτό να επηρεάζει την πρόσβασή τους στις αγορές; Και πόσο θα κρατήσει αυτό;

Πηγή News.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο