Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Διευκρινίσεις από Γ. Μαυραγάνη για τις αλλαγές στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων

Η απαγόρευση επιβολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, τη νύχτα, τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και τον μήνα Αύγουστο, εμπόδιζε το Δημόσιο στη λήψη άμεσων μέτρων εκτέλεσης σε βάρος οφειλετών με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Τα παραπάνω αποτελούν την εξήγηση που δίνει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, μετά από ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή από βουλευτές για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που παρέχει στο Δημόσιο τη δυνατότητα να προχωρά σε κατασχέσεις χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας, με ερώτησή του προς το υπουργείο Οικονομικών, ανέφερε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσες Ρυθμίσεις εφαρμογής Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων» που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο προβλέπει ότι σε βάρος επιχειρήσεων που λειτουργούν και έχουν συνολική βεβαιωμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή, αποκλειστικά προς το Δημόσιο, άνω του ποσού των 50.000 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση κινητών στα χέρια του οφειλέτη εντός της επιχείρησης κατά τις ώρες λειτουργίας της και καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

«Παρέχεται, δηλαδή, η δυνατότητα στο Δημόσιο να επιβάλει κατασχέσεις εις βάρος επιχειρήσεων ακόμα και στη διάρκεια των επίσημων αργιών, τα Σαββατοκύριακα, τον μήνα Αύγουστο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατά παρέκκλιση του ισχύοντος δικαίου αναγκαστικής εκτέλεσης» αναφέρει ο βουλευτής και επισημαίνει ότι η επιβολή κατάσχεσης χωρίς χρονικούς περιορισμούς αντίκειται στο Σύνταγμα και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Αντίστοιχη ερώτηση είχε απευθύνει στο υπουργείο Οικονομικών και η ανεξάρτητη βουλευτής, Χρυσούλα Μαρία Γιαταγάνα, η οποία εκτός από ζήτημα εκφοβισμού των οφειλετών θέτει και το ζήτημα καθιέρωσης ενός προνομίου υπέρ του Δημοσίου, έναντι των ιδιωτών.

Στις πανομοιότυπες έγγραφες απαντήσεις που διαβίβασε ο υφυπουργός Οικονομικών στη Βουλή, αναφέρεται ότι «η απαγόρευση επιβολής μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, κατά τις νυχτερινές ώρες, τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις κατά νόμο εξαιρετέες ημέρες και τον μήνα Αύγουστο, εμπόδιζε το Δημόσιο στη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων εκτέλεσης σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κατά τα ανωτέρω χρονικά διαστήματα».

Πλέον, με την προσθήκη που έγινε στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, παρέχεται κατ΄εξαίρεση η δυνατότητα στο Δημόσιο να επιβάλει κατασχέσεις κινητών σε βάρος των επιχειρήσεων αυτών που έχουν σημαντικό ύψος βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών αποκλειστικά προς το Δημόσιο, μόνο εντός της επιχείρησης και κατά τα ανωτέρω χρονικά διαστήματα, δηλώνει επίσης ο κ. Μαυραγάνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο