Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα: Ελάχιστη προστασία για τους ενοικιαστές

Με βασική γραμμή τη διατήρηση έστω κι ενός ελάχιστου προστατευτικού πλαισίου για τους ενοικιαστές κατεβαίνει η κυβέρνηση στις πρώτες διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις μισθώσεις στην επαγγελματική στέγη.
Σήμερα πραγματοποιείται στο υπουργείο Ανάπτυξης συνάντηση ανάμεσα στον γενικό γραμματέα Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό και χαμηλόβαθμα στελέχη της τρόικας. Πρόκειται για την πρώτη διαπραγμάτευση μετά την προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να απελευθερώσει το καθεστώς της μίσθωσης της επαγγελματικής στέγης.

Χθες ο κ. Κομνηνός κατόπιν κι εντολών του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη αποπειράθηκε για τελευταία φορά να φέρει σε συμφωνία τους ιδιοκτήτες ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με τους ενοικιαστές ? επιχειρηματίες (ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) προκειμένου η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει μία κοινή θέση των δύο πλευρών στην τρόικα και έτσι να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση αλλαγών που δεν θα προκαλέσουν αναταράξεις...

Εντούτοις, στελέχη της ΠΟΜΙΔΑ και της ΕΣΕΕ, χθες κατά τη διάρκεια σύσκεψης, συμφώνησαν στο ό,τι διαφωνούν... Οι ιδιοκτήτες ακινήτων ζήτησαν την πλήρη απελευθέρωση των νέων συμβάσεων μίσθωσης καταστημάτων και γραφείων, και τη διατήρηση του τρέχοντος πλαισίου για τα υπάρχοντα συμβόλαια.

Οι έμποροι (ΕΣΕΕ) διαφωνούν και ζητούν τη θεσμοθέτηση ενός πλαισίου που θα προβλέπει ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια τα έξι χρόνια με δικαίωμα παράτασης για άλλα έξι χρόνια.

Από την πλευρά τους οι μικρομεσαίοι (ΓΣΕΒΕΕ) ζητούν να παραμείνει το ισχύον πλαίσιο, που είναι η 12ετία με δυνατότητα παράτασης για άλλα τέσσερα χρόνια.

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά και την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους, προχωρεί, κατά τις πληροφορίες σε διαπραγματεύσεις με βασικό άξονα την αποτροπή της πλήρους απελευθέρωσης του ελάχιστου χρονικού πλαισίου που καθορίζει τις συμβάσεις μίσθωσης των επαγγελματικών ακινήτων.

Η τρόικα έχει ζητήσει την κατάργηση του προστατευτικού πλαισίου θεωρώντας πως όσο υπάρχει η 12ετία με δυνατότητα επέκτασής της στα 16 χρόνια, τόσο οι ιδιοκτήτες θα κρατούν ξενοίκιαστα τα καταστήματα ή γραφεία τους, ανησυχώντας για το ενδεχόμενο δέσμευσης των ακινήτων τους με χαμηλά ενοίκια για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πηγή: Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο