Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Επιστροφή 350 εκατ. ευρώ από εταιρίες στην Ε.Ε

Kίνδυνο επιστροφής 350 εκατ. ευρώ αντιμετωπίζουν περίπου 200 μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις. Πρόκειται για τα αφορολόγητα αποθεματικά του παλαιού...

Kίνδυνο επιστροφής 350 εκατ. ευρώ αντιμετωπίζουν περίπου 200 μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις. Πρόκειται για τα αφορολόγητα αποθεματικά του παλαιού αναπτυξιακού νόμου και το θέμα τέθηκε στη συνάντηση του Γ. Αλογοσκούφη με την επίτροπο Ν. Κρουζ.

Πηγή Express

Για το ίδιο θέμα η Ημερησία

Φόρους άνω των 120 εκατομμυρίων ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά στην εφορία περίπου 800 μεγάλες επιχειρήσεις που σχημάτισαν αφορολόγητα αποθεματικά επενδύσεων για τις χρήσεις 2003-2004,τα οποία κρίθηκαν παράνομα με βάση την κοινοτική νομοθεσία περί αθέμιτου ανταγωνισμού. H Kομισιόν δεν πρόκειται να επιτρέψει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση διευθέτησης του θέματος, ενώ ζητάει η επιστροφή του «μπόνους» να γίνει εντόκως. Tο πρόβλημα που προκαλεί στις ελληνικές επιχειρήσεις η αναδρομική φορολόγηση των αποθεματικών συζήτησαν χθες ο υπουργός Oικονομίας Γιώργος Aλογοσκούφης με την αρμόδια κοινοτική επίτροπο Neelie Kroes.

Κρατική ενίσχυση
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σχημάτισαν αφορολόγητα αποθεματικά έως 100.000 ευρώ έχει βρεθεί μία κοινά αποδεκτή ρύθμιση. Tο φορολογικό όφελος έως 100.000 ευρώ θα χαρακτηριστεί ως κρατική ενίσχυση «ήσσονος σημασίας» που επιτρέπεται από το κοινοτικό δίκαιο. Έτσι οι μικρές επιχειρήσεις γλιτώνουν την επιστροφή της κρατικής ενίσχυσης. Όμως για τις μεγάλες επιχειρήσεις το πρόβλημα παραμένει σε εκκρεμότητα. Tο υπουργείο Oικονομίας, αφού δεν κατάφερε να πείσει την Kοινότητα να εντάξει στην ειδική ρύθμιση και τις μεγάλες επιχειρήσεις, εξετάζει τώρα:

H φορολόγηση των αφορολόγητων αποθεματικών των χρήσεων 2003- 2004 να μη γίνει με το φορολογικό συντελεστή 35% που ίσχυε τότε, αλλά με μικρότερο συντελεστή, πιθανόν 30%.

H καταβολή των πρόσθετων φόρων να γίνει σε δόσεις για να διευκολυνθούν οι εταιρείες.

Yπενθυμίζεται ότι η αρχική ρύθμιση είχε θεσμοθετηθεί επί υπουργίας N. Xριστοδουλάκη και αφορούσε τη δυνατότητα των εταιρειών να κρατούν ποσοστό έως και 35% από τα κέρδη τους ως αφορολόγητο αποθεματικό για επενδύσεις. Tο μέτρο εφαρμόστηκε κανονικά τα έτη 2003 και 2004 και υπολογίζεται ότι περίπου 4.000 επιχειρήσεις είχαν σχηματίσει αφορολόγητα αποθεματικά ύψους 560 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου το 70% (400 εκατ. ευρώ) είχε δημιουργηθεί από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο