Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Απόφαση για εγγυημένο εισόδημα μέσα στο 2013

Μέσα στο 2013 θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Όπως εξηγεί σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με τον Ν. 4093/2012 θεσπίστηκε πιλοτικό πρόγραμμα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε δύο περιοχές της χώρας. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα συνιστά εισοδηματική ενίσχυση σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και λειτουργεί συμπληρωματικά με τις εκάστοτε εφαρμοζόμενες πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

«Η εφαρμογή του προγράμματος θα ξεκινήσει την 1.1.2014 και η γενική εφαρμογή του θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση της πιλοτικής εφαρμογής του και από το ύψος των διαθέσιμων πόρων», αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, όσον αφορά δε στο ακριβές περιεχόμενο της σχετικής ρύθμισης, δηλώνει ότι αυτό θα καθοριστεί με την ΚΥΑ που θα εκδοθεί εντός του τρέχοντος έτους και ήδη είναι σε διαδικασία σύστασης ειδική επιτροπή η οποία θα επεξεργαστεί τις επιμέρους ρυθμίσεις και θα εισηγηθεί σχετικά.

Το έγγραφο του κ. Βρούτση διαβιβάστηκε στη Βουλή σε απάντηση ερώτησης του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκου Κούζηλου για τα παιδιά που βιώνουν τη φτώχεια στην Ελλάδα. Ο υπουργός Εργασίας αναφέρεται στο πλέγμα των ρυθμίσεων που σήμερα ισχύουν και των προγραμμάτων που εφαρμόζονται (οικονομική ενίσχυση μέσω των δήμων, πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης απροστάτευτων παιδιών κλπ) και ενημερώνει ότι το υπουργείο επεξεργάζεται πρόταση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της Έλλειψης Στέγης.

Ο βουλευτής είχε απευθύνει την ερώτηση για την παιδική φτώχεια και στα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας. Ο κ. Στουρνάρας στην έγγραφη απάντηση που είχε διαβιβάσει στη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο, ανέφερε ότι τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία είναι του 2011, με βάση την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT, που έδειξε ότι οι δείκτες στο πεδίο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού παρουσιάζουν εξαιρετικά δυσμενή εικόνα για την Ελλάδα, όχι μόνο σε σύγκριση με παλαιότερα έτη αλλά και σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Μεγάλο μερίδιο στον κίνδυνο φτώχειας ή και κοινωνικού αποκλεισμού κατέχουν από άποψη ηλικιακής κατηγορίας τα παιδιά, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 30,4% το 2011, από 28,7% το 2010. Ο υπουργός Οικονομικών, στην απάντησή του, παραθέτει τα μέτρα ενίσχυσης των οικογενειών με παιδιά και αναφέρεται, επίσης, στην πιλοτική εφαρμογή από το 2014 του προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Το υπουργείο Παιδείας, από τη δική του πλευρά, ενημερώνει για τις πρωτοβουλίες και δράσεις κυρίως μέσω της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, που έχουν στόχο την εν γένει προστασία των δικαιωμάτων των νέων και των παιδιών, την καταπολέμηση φαινομένων νεανικής και παιδικής φτώχειας και την εξασφάλιση συνθηκών υγιούς διαβίωσης.

Στην έγγραφη απάντησή του, ο υφυπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γκιουλέκας αναφέρεται στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων σε μαθητές ορισμένων δημοτικών σχολείων που ακολουθούν το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα και βρίσκονται σε Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας. Αντικείμενο του έργου αυτού είναι η παροχή υπηρεσιών σχολικών γευμάτων με μικρογεύματα από τα κυλικεία. Τα γεύματα θα εναλλάσσονται εκ περιτροπής σύμφωνα με εβδομαδιαίο πρόγραμμα και θα διασφαλίζεται η παροχή σε όλους τους μαθητές προκειμένου να αποφευχθεί -για παιδαγωγικούς λόγους- η διάκριση μεταξύ των παιδιών.

Ο κ. Γκιουλέκας αναφέρεται και στα προγράμματα που «τρέχουν» από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, καθώς και στα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας και στο πρόγραμμα προώθησης και κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο