Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Ε.Σ.Ε.Ε. - Νέος τιμοκατάλογος προστίμων με εκπτώσεις

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Αθήνα, 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΣΕΕ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΡΚΙΔΗ

«ΝΕΟΣ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ  ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΜΕ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ»

«Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η διάκρισή της από τη φοροαδυναμία, συνιστά ενδεχομένως την πιο σημαντική πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία για την έξοδό της από την κρίση. Η ελαστικοποίηση των ποινών για φορολογικές παραβάσεις έχει αποκλειστικό στόχο τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των προστίμων.

Οι Έλληνες έμποροι έχουμε πλήρη συναίσθηση του προβλήματος και είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε, αφού η έκδοση απόδειξης και τιμολογίου πώλησης δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωσή μας. Κάποια στιγμή, όμως, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η απόδειξη αποδεικνύει πραγματική δαπάνη και θα πρέπει να έχει την ανάλογη αξία στην επιβαλλόμενη φορολογία κάθε Έλληνα.
Η έκδοση ανακριβούς, πλαστού ή εικονικού φορολογικού στοιχείου, καθώς επίσης η λήψη και χρήση του σε γνώση του επιχειρηματία, σίγουρα δεν αποτελεί φοροαδυναμία, αλλά ξεκάθαρη παράβαση. Ο νέος τιμοκατάλογος φορολογικών προστίμων διαχωρίζει τις μικρές από τις μεγάλες παραβάσεις καθορίζοντας ως  όριο  τα 5.000 € και όχι την επανάληψη, ενώ περιλαμβάνει και εκπτώσεις από 25-75%.
Διαδικασίες εξπρές θα καθιερώνουν πλέον δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών, κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κινητών και ακίνητων αξιών. Στους παραβάτες θα παρέχεται η δυνατότητα εξωδικαστικής λύσης με την υποβολή αίτησης διοικητικού συμβιβασμού εντός ανατρεπτικής προθεσμίας 60 ημερών.

Αυτό που ουσιαστικά αλλάζει στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών είναι   εξορθολογισμός με χαμηλότερα πρόστιμα, αλλά με αυστηροποίηση των μέτρων είσπραξής τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, εισπράττεται μόνο το 5% των φορολογικών προστίμων που αλόγιστα έχουν επιβληθεί και αντιστοιχούν στο 44% των 60 δις € ληξιπρόθεσμών φορολογικών οφειλών.

Αναφορικά με το νέο ποινολόγιο, το ελληνικό εμπόριο δεν φοβάται τους φορολογικούς ελέγχους, για απόκρυψη καθαρών εισοδημάτων, τη μη υποβολή δήλωσης και τη νόθευση φορολογικών στοιχείων, αλλά τις υπερβολές αναφορικά με την αδυναμία καταβολής και διακράτησης φόρων.

Η ΕΣΕΕ έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα ότι τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις για φορολογικές και ασφαλιστικές παραβάσεις πρέπει αρχικά να επιβάλλονται για συμμόρφωση και όχι για εξόντωση.»
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο