Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ικανοποίηση Ράιχενμπαχ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής της Tasc Force κ.Horst Reichenbach


Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Με τον κ. Reichenbach συζητήσαμε σήμερα για τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης. Αυτή η τεχνική έννοια, «διαρθρωτικές αλλαγές», στην πράξη είναι η βάση έτσι ώστε το 2013 να είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά, με την έννοια της ύφεσης, για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Είναι οι αλλαγές αυτές η βάση έτσι ώστε η Ελλάδα να μπει σε ένα δρόμο ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Μιλήσαμε για το νέο σύστημα δημοσίων συμβάσεων που προωθούμε. Για την παρέμβαση που κάνουμε βοηθούμενοι από μια ομάδα του ΟΟΣΑ, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε διάφορα μικρά και μεγαλύτερα καρτέλ στην αγορά και να λειτουργεί καλύτερα ο ανταγωνισμός προς όφελος του καταναλωτή.

Μιλήσαμε για την παρέμβαση που είναι σε εξέλιξη για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, έτσι ώστε η χώρα μας να γίνει πιο φιλική στην επιχειρηματικότητα. Μιλήσαμε για τις αλλαγές που προωθούμε στις εξαγωγές, έτσι ώστε να έχουμε μια εξωστρεφή οικονομία.

Το πρόγραμμα αυτό παρακολουθείται μέρα με την ημέρα με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στοχοδιαγράμματα. Η απόσταση που έχουμε διανύσει είναι σημαντική. Η Ελλάδα του σήμερα προφανώς έχει κάνει σημαντικές προόδους σε σχέση με την Ελλάδα πριν από ένα χρόνο, αμέσως μετά τις εκλογές του 2012. Αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται.

Ήδη έχουμε κάποια πρώτα αποτελέσματα. Η χρονιά αυτή στον τουρισμό ήταν μια πολύ καλή χρονιά. Το επενδυτικό ενδιαφέρον αναζωπυρώνεται. Σήμερα είχα συναντήσεις με επενδυτές, αξιόπιστους επενδυτές οι οποίοι δείχνουν το ενδιαφέρον τους για την ελληνική οικονομία. Και δεν τα παρατάμε, γιατί έχουμε κάνει τα τρία τέταρτα της διαδρομής και θα κάνουμε και τα τελευταία χιλιόμετρα, έτσι ώστε οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών να μην πάνε χαμένες.

H. REICHENBACH: Ευχαριστώ κ. Υπουργέ γι’ αυτή την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, έτσι ώστε να δούμε τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ώστε η Ελλάδα να καταστεί πιο ελκυστική σε όρους επενδύσεων, ανάπτυξης και απασχόλησης.

Σε προηγούμενες ομιλίες έχω μιλήσει πολύ για την αναγκαιότητα να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον, έτσι ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να φιλοξενήσει περισσότερες επενδύσεις και να δώσει έτσι μια ώθηση στην απασχόληση.

Χαίρομαι πάρα πολύ που μαζί με την δική μας στήριξη ο Υπουργός έχει δυναμικά δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι πραγματικά είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

Πιστεύω λοιπόν ότι τον επόμενο μήνα θα είμαστε σε θέση και θα είναι ο Υπουργός σε θέση να μιλήσει για τις αδειοδοτήσεις σε επενδύσεις και θα μπορέσει να σας πει τα καλά νέα σε αυτό τον τομέα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα των αυτοκινητοδρόμων ο κ. Reichenbach ανέφερε επίσης τα εξής:

Έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος, είναι ένα από τα θέματα τα οποία είχε προωθήσει ο κ. Χατζηδάκης. Έχει επιλέξει έναν πολύ καλό διαπραγματευτή ο οποίος έχει δώσει ώθηση στο όλο θέμα. Ο κ. Βιδάλης έχει γίνει αποδεκτός και έγινε μια ομαλή μετάβαση από τον κ. Χατζηδάκη στον κ. Χρυσοχοίδη, κάτι που πραγματικά δεν είναι σύνηθες στην Ελλάδα. Και γι αυτό θέλω να συγχαρώ τους δύο υπουργούς. Οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει αρκετά, ο κ. Χρυσοχοίδης βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλες όπου είχε συναντήσεις με τους Επιτρόπους για θέματα Ανταγωνισμού, Περιφερειακής Πολιτικής και Εσωτερικής Αγοράς. Είμαι βέβαιος ότι το μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ότι ο δρόμος έχει ανοίξει και είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε τα τελευταία βήματα ώστε ο φάκελος να υποβληθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Και η επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων που ήταν ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τον κ. Χατζηδάκη να προχωρήσει, τα έργα να ολοκληρωθούν και να μπορέσουμε έτσι να έχουμε ώθηση στην απασχόληση, με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και στο ΑΕΠ.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο