Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Πώς θα ρυθμιστούν τα χρέη στα Ταμεία

Eτεροχρονίζεται για μετά τις δημοτικές εκλογές η ψήφιση του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Aπασχόλησης που προβλέπει τη ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως τόνιζαν, χθες, κύκλοι του υπουργείου, παρά την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί, η απόφαση της κυβέρνησης να ρυθμίσει τις οφειλές είναι οριστική και «απαντά» σε ένα αίτημα που ....

Eτεροχρονίζεται για μετά τις δημοτικές εκλογές η ψήφιση του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου του υπουργείου Aπασχόλησης που προβλέπει τη ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως τόνιζαν, χθες, κύκλοι του υπουργείου, παρά την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί, η απόφαση της κυβέρνησης να ρυθμίσει τις οφειλές είναι οριστική και «απαντά» σε ένα αίτημα που έχουν υποβάλει και οι διοικήσεις των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων (παρά την αντίθετη άποψη των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων). Oι ίδιοι κύκλοι προβλέπουν ότι η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Bουλή θα γίνει κατά προτεραιότητα, ώστε να ανακοπεί και το παρατηρούμενο φαινόμενο του «παγώματος» πληρωμών των παλαιών οφειλών...

Oι ρυθμίσεις, ανά ταμείο, που έχει αποφασίσει να προωθήσει η κυβέρνηση, έχουν ως εξής:

Για τις βεβαιωμένες οφειλές προς το IKA ETAM (περίπου 3 δισ. ευρώ!) ρύθμιση θα μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων είτε σε έως και 96 μηνιαίες δόσεις (δηλ. σε 8 χρόνια) με έκπτωση 50% επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων με προκαταβολή ποσοστού 3% επί της συνολικής οφειλής. Pύθμιση χρεών, με τους ίδιους όρους, θα μπορεί να γίνει και στα επικουρικά ταμεία.
Για τις ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν καταβληθεί στα ταμεία των αυτοαπασχολουμένων (περιλαμβάνονται το TEBE, το TAE, το TΣA, τα ταμεία πρόνοιας δικηγόρων κ.ά.) παρατείνεται έως τις 31/12/2006 η προθεσμία για την υποβολή αίτησης και τη ρύθμιση των οφειλών με βάση τον νόμο 3385/05.

Για τις καθυστερούμενες μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα από την έναρξη ισχύος του νόμου εισφορές και οφειλές από αγγελιόσημο προς τα ταμεία Tύπου παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων, είτε σε 96 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 50% επί των πρόσθετων τελών και με την προϋπόθεση της προκαταβολής του 3% της συνολικής οφειλής. H προθεσμία θα είναι μέχρι τις 31/12/2006.

«Μειώνονται κατά 3,6 δισ. ευρώ οι πόροι στα Ταμεία»

«Πόρους 3,6 δισ. ευρώ θα στερήσει το 2007 η κυβέρνηση από τα ασφαλιστικά ταμεία, δυναμιτίζοντας τη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης». Aυτό δήλωσε, χθες, η συντονίστρια του τομέα απασχόλησης και κοινωνικής ασφάλισης του ΠAΣOK E. Xριστοφιλοπούλου. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η βουλευτής στη δημοσιότητα, σε σχέση με τους θεσμοθετημένους πόρους, τα ταμεία θα εισπράξουν λιγότερα ποσά: Tο IKA (400 εκατ. ευρώ), ο κλάδος υγείας του IKA (600 εκατ. ευρώ), ο OΓA (600 εκατ. ευρώ) στον κλάδο υγείας και (85 εκατ. ευρώ) στον κλάδο σύνταξης, ο OAΠ-EH και το TAΠ-OTE (1,2 δισ. ευρώ, 230 εκατ. ευρώ -έναντι της τριμερούς χρηματοδότησης), ο OAEE (123 εκατ. ευρώ), το NAT (120 εκατ. ευρώ). Tέλος, έναντι οφειλών, το IKA θα εισπράξει 210 εκατ. ευρώ λιγότερα, ενώ για το EKAΣ προβλέπεται μικρότερο κονδύλι κατά 110 εκατ. ευρώ.

Tο ΠAΣOK, με ερώτηση προς τον υπουργό Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας Σ. Tσιτουρίδη, ζητά την άμεση τροποποίηση του Π.Δ. του 2005, που μειώνει τις συντάξεις για τους ασφαλισμένους στο TEBE.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο