Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Reuters: Το Νοέμβριο η απόφαση για τρίτο πακέτο στήριξης

"Πολιτικά αδύνατο το κούρεμα", δηλώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος
Τον ερχόμενο Νοέμβριο, όταν και θα ολοκληρωθεί η επόμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για το φημολογούμενο τρίτο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα του Reuters, η Ελλάδα δε θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση πριν το δεύτερο μισό του 2014, όμως η απόφαση πρέπει να ληφθεί τον Νοέμβριο, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βάσει καταστατικού δεν μπορεί να συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης αν αυτή δεν είναι εξασφαλισμένη για τους επόμενους 12 μήνες.

Και μπορεί σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, να αρνήθηκε να επιβεβαιώσει στις σημερινές του δηλώσεις ότι η περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα θα δοθεί υπό τη μορφή νέων δανείων, όμως “η Ευρωζώνη φαίνεται πως δεν έχει πολλές επιλογές”, σχολιάζει το Reuters, και σημειώνει:

“Κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι οι επιλογές περιλαμβάνουν μία πρόωρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με ένα βραχυπρόθεσμο ομόλογο και την αναδιανομή αχρησιμοποίητων πόρων από τα πακέτα διάσωσης που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα”.

Το ΔΝΤ πιέζει, σύμφωνα με το άρθρο, για κάποια μορφή ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του λόγου χρέους κάτω από το 110% το 2022. Η ελάφρυνση αυτή, σύμφωνα με όσα συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τον περασμένο Δεκέμβριο, θα περιορίζεται σε μείωση του επιτοκίου αποπληρωμής των δανείων που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο των πακέτων στήριξης, καθώς και σε μείωση της συνεισφοράς της χώρας στα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργα.

Ωστόσο, αξιωματούχος της Ευρωζώνης εκτιμά ότι η μείωση του επιτοκίου δε θα είχε σημαντικά αποτελέσματα. “Η Ελλάδα πληρώνει επιτόκιο τρίμηνου EURIBOR 0,22-0,23%, συν ένα περιθώριο 0,5%. Αν αφαιρέσεις αυτό το περιθώριο, αυτό είναι το μέγιστο που μπορεί να πάρει η Ελλάδα – αυτό είναι 265 εκατ. ευρώ”, δηλώνει στο Reuters.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος δηλώνει από την πλευρά του: “Δε θα υπάρξει κούρεμα στην ονομαστική αξία των δανείων, δε θα συμβεί. Δεν μπορώ να το φανταστώ να συμβαίνει, είναι πολιτικά αδύνατο να το φανταστώ. Αν τα δάνεια μετατρέποντας σε δωρεές, θα άλλαζε τόσο θεμελιωδώς τη φύση του ελληνικού προγράμματος στήριξης, που δε βλέπω καμία προθυμία γι' αυτό”.

Στουρνάρας: Έχουμε ακόμα ένα χρόνο

Κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε πως δεν έχει δει τις εν λόγω δηλώσεις, ενώ για τη συζήτηση σχετικά με ένα τρίτο πακέτο στήριξης σχολίασε ότι "είναι ακόμα πάρα πολύ νωρίς, έχουμε ακόμα ένα χρόνο μπροστά μας".

Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο