Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τι αλλάζει το Νοέμβριο στους ελέγχους για τη φοροδιαφυγή

Αλλάζει άρδην ο τρόπος λειτουργίας των φοροελεγκτικών μηχανισμών από την 1η Νοεμβρίου. Ο λεγόμενος προληπτικός έλεγχος, δηλαδή ο έλεγχος για την έκδοση αποδείξεων και την τήρηση βιβλίων, περνά αποκλειστικά στην αρμοδιότητα στου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, ενώ το ΣΔΟΕ επικεντρώνεται στις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και στον έλεγχο πόθεν έσχες.

Το πέρασμα όλο και περισσότερων αρμοδιοτήτων του πεδίου των φορολογικών ελέγχων στον πενταετούς θητείας γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων αποτελεί πάγιο αίτημα της τρόικας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι ο φορολογικός μηχανισμός θα πρέπει να αποκοπεί πλήρως από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να μην είναι ευάλωτος σε παρεμβάσεις πολιτικού και κομματικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο αυτό επέβαλε το πέρασμα, σε πρώτη φάση, του προληπτικού ελέγχου καταπολέμησης της φοροδιαφυγής στον κ. Θεοχάρη. Το πέρασμα αυτό θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου. Τι σημαίνει αυτό; ʽΌτι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να κινητοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, δηλαδή κατά κύριο λόγο τους εργαζόμενους στις εφορίες, προκειμένου να πραγματοποιούν προληπτικούς φορολογικούς ελέγχους στην αγορά. Άγνωστο είναι αν θα περάσουν στην αρμοδιότητα του κ. Θεοχάρη και τα ελεγκτικά συνεργεία διενέργειας προληπτικών ελέγχων του ΣΔΟΕ.

Στο ΣΔΟΕ θα παραμείνουν όλες οι «ειδικές υποθέσεις» φοροδιαφυγής, δηλαδή οι έλεγχων των VIP και όλες οι υποθέσεις ελέγχων που διενεργούνται μετά από εισαγγελική παραγγελία. Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ που μίλησε στο Capital.gr το Σώμα μετά το πέρασμα της αρμοδιότητας του προληπτικού ελέγχου στη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πρόκειται να επικεντρωθεί στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, δηλαδή κατά κύριο λόγο στους ελέγχους πόθεν έσχες. Προς το παρόν το ΣΔΟΕ έχει ζητήσει από τις τράπεζες το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών για περίπου 7.000 φορολογούμενους. Ο αριθμός αυτός πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά μετά το νέο έτος καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα τεθεί σε λειτουργία και το νέο μητρώο καταθετών όπου οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα αποκτούν πρόσβαση με συνοπτικές διαδικασίες στα τραπεζικά υπόλοιπα των ελεγχόμενων. Αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδας προκειμένου να καθοριστεί  ποια ακριβώς δεδομένα θα βλέπουν οι ελεγκτές. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνουν αρμόδιοι του ΣΔΟΕ, η πρόσβαση στα στοιχεία θα γίνεται μόνο μετά από εισαγγελική παραγγελία και μόνο από πιστοποιημένους ελεγκτές.
 

Πηγή Capital.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο