Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Υπ. Ανάπτυξης: Εξετάζει ειδική διαμεσολάβηση για τα υπερχρεωμένα

Διαδικασία ειδικής διαμεσολάβησης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά μελετά το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τη θέσπιση διαδικασίας ειδικής διαμεσολάβησης στο πλαίσιο του Ν. 3869/2010 (ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά) εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπως αποκαλύπτει σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο αρμόδιος υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς. Το θέμα μελετάται από κοινού με το υπουργείο Δικαιοσύνης και όπως αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, στόχος είναι να επιτευχθεί η ταχύτερη διευθέτηση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών και ταυτόχρονα να αποσυμφορηθούν τα αρμόδια Ειρηνοδικεία.

«Εφόσον αποφασισθεί η εισαγωγή της ειδικής διαμεσολάβησης ως στάδιο της προδικασίας του Ν. 3869/2010, το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να συνεπάγεται σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τον οφειλέτη, ιδίως ως προς το ζήτημα της αμοιβής του διαμεσολαβητή και της υποχρεωτικότητας της παράστασης δικηγόρου, λαμβάνοντας υπόψη ότι ούτε στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ν. 3869/2010 ενώπιον του Ειρηνοδικείου είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου» αναφέρει ο κ. Σκορδάς. Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης τονίζει ότι «το υπουργείο θεωρεί ότι θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ως διαμεσολαβητές να χρησιμοποιηθούν και επαγγελματίες άλλων επιστημονικών κλάδων».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, Ηλία Βλαχογιάννη και Ιορδάνη Τζαμτζή για τα προβλήματα που διαπιστώνονται με δεδομένο ότι ο αριθμός των νοικοκυριών που έχουν καταφύγει στα Ειρηνοδικεία της χώρας για την αναδιάρθρωση των οφειλών τους, ανέρχεται στις 45.000 και ενώ το ύψος των οφειλών προς τις τράπεζες φθάνει τα 25 δισ. ευρώ, οι αιτήσεις που υποβάλλονται σήμερα παίρνουν δικάσιμο για το 2017-2020. Οι βουλευτές επικαλούνται, επίσης, τις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Καταναλωτή, σύμφωνα με τις οποίες οι τράπεζες προτιμούν την κατάληξη των υποθέσεων στα δικαστήρια και όχι στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, με συνέπεια από τις 45.000 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, τον περασμένο Ιούνιο να έχουν καταλήξει σε συμβιβασμό μόλις 5 υποθέσεις.

Στους βουλευτές έχει απαντήσει εγγράφως και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου και ενημερώνει ότι μέχρι σήμερα έχουν διαπιστευθεί συνολικά 105 διαμεσολαβητές, εκ των οποίων 99 για εγχώριες διαφορές και έξι για διασυνοριακές. Όπως όμως τονίζει, ο αριθμός αυτός πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξετάσεων υποψηφίων διαμεσολαβητών που διενεργούνται από την αρμόδια εξεταστική επιτροπή. Στις εξετάσεις συμμετέχουν 282 απόφοιτοι των υφιστάμενων τριών Κέντρων Εκπαίδευσης και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σεπτέμβριο.

Την ίδια ώρα, σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου για την επαναφορά του θέματος των πλειστηριασμών, ο κ. Σκορδάς απαντά: «Η αντιμετώπιση του ζητήματος θα γίνει με τη μέγιστη κοινωνική ευαισθησία. Επειδή όμως η εξαετής ισχύς των διατάξεων έχει οδηγήσει σε υποτιμητική κερδοσκοπία με αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων και στην ανέγερση νέων οικοδομών, η Πολιτεία οφείλει να διαμορφώσει ένα πλαίσιο προστασίας για όλους τους πολίτες».

«Σε μια χώρα όπου το 90% των πολιτών διαθέτει ιδιοκτησία ακινήτου, η μέριμνα της Πολιτείας πρέπει να διασφαλίζει την αξία των ακινήτων του συνόλου» τονίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και προσθέτει ότι θα πρέπει επίσης να διασφαλίζεται η ύπαρξη της στεγαστικής πίστης ώστε κάθε νέος πολίτης να δύναται να αποκτήσει ιδιόκτητη κατοικία.

Πηγή: AMΠE
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο