Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων από εταιρείες απέφερε 19 εκατ. ευρώ

Έγγραφο Μαυραγάννη στη Βουλή

Σε 19 εκατομμύρια ευρώ ανήλθε το ποσό που απέφερε ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων από εταιρείες κατοχής ακινήτων σε φυσικά πρόσωπα, μετά τον περιορισμό των απαλλαγών που ίσχυαν για τις εξωχώριες εταιρείες με ακίνητα.

Όπως ειδικότερα αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά την τροποποίηση του νομικού πλαισίου που περιέβαλε τα ακίνητα των εξωχώριων εταιρειών και κυρίως μετά τους ελέγχους που ξεκίνησαν, έγιναν 469 μεταβιβάσεις ακινήτων, με χρήση μεταβατικής διάταξης του Ν. 3842/2010, από εταιρείες κατοχής ακινήτων που δεν απαλλάσσονταν του φόρου, προς φυσικά πρόσωπα, που απέφεραν ποσό φόρου μεταβίβασης ανερχόμενο στα 19 εκατομμύρια ευρώ.

Με το Ν. 3842/2010 θεσπίστηκε ότι εταιρείες που δεν έχουν άλλη δραστηριότητα στην Ελλάδα, εκτός της εκμετάλλευσης ή της ιδιοχρησιμοποίησης ακινήτων, και εφόσον δεν μπορούν να δείξουν τα φυσικά πρόσωπα σύμφωνα με τους κανόνες της δημοσιότητας, υπόκεινται στο ειδικό τέλος επί των ακινήτων το οποίο καθορίστηκε σε 15%. Ο συντελεστής αυτός ισχύει από το 2010 και μετά.

Το έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννη Δραγασάκη, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρη Γελαλή, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Γιώργο Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο με την οποία έχουν χαρακτηρίσει «προκλητική τη φορολογική μεταχείριση των υπεράκτιων εταιρειών» και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «δεν έχει προβεί σε καμία ουσιαστική ενέργεια προκειμένου να βεβαιωθούν και να εισπραχθούν οι αναλογούντες φόροι ακίνητης περιουσίας επί της αξίας των ακινήτων που βρίσκονται στην Ελλάδα και που ανήκουν σε αλλοδαπές εταιρείες οι οποίες δεν έχουν καμία δραστηριότητα στη χώρα της έδρας τους (off-shore)».

Στην ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνταν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μόλις το 6% των off-shore εταιρειών που κατέβαλε φόρο ακινήτων το 2012, πλήρωσε κατά μέσο όρο 357,7 ευρώ για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που κατείχε, όσο δηλαδή πλήρωσε αντίστοιχα ένας ιδιοκτήτης διαμερίσματος 65 τ.μ., 20ετούς κατασκευής, σε μια εργατική συνοικία της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Αναφέροντας επίσης στη σημαντική καθυστέρηση για την ολοκλήρωση των ελέγχων των off shore από το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών και τις Δ.Ο.Υ. στο σύνολο των υπεράκτιων εταιρειών.

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει ότι κατά το φορολογικό έλεγχο των εξωχώριων εταιρειών της χώρας, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν καταγραφεί συνολικά 6.575 αλλοδαπές εταιρείες εκμετάλλευσης ακινήτων στην Ελλάδα και έχουν προτεραιοποιηθεί και δρομολογηθεί για έλεγχο στο σύνολο της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία της 27.6.2013 από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα ELENXIS, 315 υποθέσεις, εκ των οποίων έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 34 υποθέσεις και έχουν βεβαιωθεί συνολικά 40.068.785,61 ευρώ.

Ο κ. Μαυραγάνης ενημερώνει ότι ο έλεγχος για τις υπόλοιπες υποθέσεις βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι μέχρι 27.06.2013, είχαν αποσταλεί στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές 535 υποθέσεις Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες βρίσκονται σε διάφορα στάδια ελέγχου και τα αποτελέσματα αυτών θα γνωστοποιηθούν με την ολοκλήρωσή τους, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί φορολογικού απορρήτου.Πηγή: Newsbeast.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description SCORPIOS | Αυγούστου 29, 2013 2:59 μ.μ. | Reply
Ωραία, σωθήκαμε τωρα !!!!!! Δεν χρειάζονται άλλα μνημόνια !!!!!!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο