Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Κ. Μίχαλος: Λουκέτα σε επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών θα φέρουν τα νέα μέτρα

Σε λουκέτο θα οδηγηθούν επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά εάν υλοποιηθούν έστω και στο ελάχιστο τα μέτρα που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως επισημαίνει σε επιστολή του στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος.
 
 Ο πρόεδρος της ΚΕΕ απέστειλε την επιστολή του και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ζητώντας από την κυβέρνηση να αρθούν όλα τα κίνητρα για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, να τηρηθούν οι υπογεγραμμένες συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου ο δυναμικός αυτός κλάδος της ελληνικής οικονομίας να επιβιώσει και να αναπτυχθεί περαιτέρω.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η μείωση στις συμβασιοποιημένες τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεκινάει από 10% στις τεχνολογίες πλην των φωτοβολταϊκών και 15% στα φωτοβολταϊκά, αλλά θα φτάνει και το 60% σε κάποιες κατηγορίες. Μεσοσταθμικά υπολογίζεται περίπου 45%.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έξι σχεδόν μήνες ο υφυπουργός, Α. Παπαγεωργίου, ενημέρωνε τη Βουλή των Ελλήνων για την αναγκαιότητα των μέτρων κατά των ΑΠΕ (έκτακτη εισφορά επί των ακαθαρίστων εσόδων για 2 χρόνια) και ότι έτσι θα έδινε οριστική λύση στο πρόβλημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. «Σήμερα, επανέρχεται με εισηγήσεις για νέα μέτρα, μόνιμου πλέον χαρακτήρα, χωρίς να εξηγεί γιατί δεν μπόρεσε να προβλέψει σωστά για τόσο μικρό χρονικό διάστημα τις εξελίξεις στην συγκεκριμένη αγορά σημειώνεται στην επιστολή στην οποία επαναλαμβάνονται οι θέσεις των Επιμελητηρίων για το ζήτημα.

Μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι η με οποιονδήποτε τρόπο μεσοσταθμική μείωση των εγγυημένων τιμών πώλησης στις ήδη καταρτισμένες συμβάσεις, συνιστά αδικαιολόγητη επέμβαση του νομοθέτη σε υφιστάμενες συμβατικές σχέσεις, η οποία θίγει την αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων, ως ειδικότερης εκδήλωσης της αρχής της οικονομικής και επιχειρηματικής ελευθερίας. Η δε θέση του ΥΠΕΚΑ για εθελοντική συμμετοχή με την παροχή κινήτρων δεν αναιρεί στην ουσία την απειλή για επιπτώσεις σε όσους δεν συμφωνήσουν στην αλλαγή των συμβασιοποιημένων τιμών.

Ακόμη η ΚΕΕ ζητάει τον έλεγχο της ΛΑΓΗΕ ΑΕ σχετικά με το έλλειμμα και σημειώνει ότι οφείλει το υπουργείο και η κυβέρνηση να ελέγξουν τις παραδοχές των μελετών και τα δημοσιεύματα ότι ο πόρος ΑΠΕ καταλήγει παρανόμως σύμφωνα με το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό δίκαιο, σε επιδοτήσεις εταιρειών ορυκτών καυσίμων.

Τέλος, σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις του κλάδου ήταν από τις ελάχιστες ευχάριστες εξαιρέσεις που συνέχιζαν να δηλώνουν ενάρξεις και να ενισχύουν με την υγιή λειτουργία τους την τοπική οικονομία πολλαπλασιαστικά. «Οποιαδήποτε δυσμενή μεταβολή στα οικονομικά τους, παρά τη θέλησή τους και εξ’ αιτίας άστοχων ενεργειών από πλευράς πολιτείας, θα έχει άμεση και πολλαπλή αρνητική επίδραση στις τοπικές οικονομίες, οι οποίες αγκομαχούν και στενάζουν υπό το βάρος των συνεχών επιβαρύνσεων που δέχονται. Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα «λουκέτα» σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες ενισχύουν με το 100% των λειτουργικών τους εξόδων μια σειρά από άλλες επαγγελματικές ομάδες, ενώ ταυτόχρονα επιστρέφουν και το σύνολο των κερδών τους στις αγορές που είναι εγκατεστημένες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο