Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ευνοϊκή μεταχείριση για τους καταχραστές που θα επιστρέφουν τα κλεμμένα

Μικρότερες ποινές στους εμπλεκομένους σε οικονομικά σκάνδαλα εάν επιστρέψουν τα χρήματα. Πακέτο μέτρων φέρει η κυβέρνηση άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή προκειμένου να εισπραχθούν τα «κλεμμένα» από υπόδικους και κατηγορουμένους για οικονομικά σκάνδαλα και υποθέσεις πολιτικής και κρατικής διαφθοράς και να ρευστοποιηθούν υπέρ του Δημοσίου εκατομμύρια ευρώ από δεσμευμένους λογαριασμούς και «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία σε ποινικές υποθέσεις.
Της Ιωαννας Μανδρου

Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τον τίτλο «Ενέχυρο - ποινική συνδιαλλαγή για εγκλήματα σε βάρος του Δημοσίου και άλλες διατάξεις» υπήρξαν προϊόν εξαντλητικών διεργασιών μέσα στην κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης και αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή το αργότερο ώς τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Από την υλοποίηση του πακέτου των μέτρων, που περιλαμβάνει δύο βασικούς θεσμούς, το ενέχυρο για τους δεσμευμένους λογαριασμούς και την ποινική συνδιαλλαγή για την επιστροφή των «κλεμμένων», προσδοκάται ότι θα εισπραχθούν περί τα 5 δισ. ευρώ και μάλιστα σε χρόνο σχετικά άμεσο.

Αποσυμφόρηση

Οι νέες ρυθμίσεις πέραν του εμφανούς δημοσιονομικού οφέλους αναμένεται να «ξεμπλοκάρουν» σημαντικά τις δικαστικές διαδικασίες και να αποσυμφορήσουν τα σωφρονιστικά καταστήματα, όπου κρατούνται εκατοντάδες υπόδικοι και κατάδικοι για οικονομικά εγκλήματα και αδικήματα διαφθοράς σε βάρος του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, τις οποίες παρουσιάζει η «Κ», όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων και κρατικής διαφθοράς και εν γένει οικονομικής εγκληματικότητας θα τυγχάνουν ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης, αν επιστρέψουν στο δημόσιο ταμείο μέχρις κεραίας τα χρήματα που καταχράστηκαν σε βάρος του Δημοσίου, των ΟΤΑ, Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου.

Αν τα χρήματα αυτά, όπως προβλέπεται, επιστραφούν πριν ο κατηγορούμενος κληθεί σε απολογία, η κατηγορία σε βάρος του από κακούργημα θα μετατρέπεται σε πλημμέλημα και η ποινή που θα του επιβάλλεται θα είναι φυλάκιση τουλάχιστον δύο χρόνων.

Αν η επιστροφή των χρημάτων γίνει αργότερα -και πάντως πριν αρχίσει η δίκη στον πρώτο βαθμό- η επιβαλλόμενη ποινή ορίζεται σε τρία χρόνια τουλάχιστον και «ανεβαίνει» αν τα χρήματα επιστραφούν στο δημόσιο ταμείο πριν από τη δευτεροβάθμια δίκη καθώς πλέον προβλέπεται ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα χρόνων.

Οι σημαντικές αυτές ρυθμίσεις που φέρουν νέους θεσμούς στην ελληνική έννομη τάξη, οι οποίοι με επιτυχία ισχύουν από χρόνια σε χώρες του εξωτερικού -κυρίως τις ΗΠΑ- θα αφορούν μεγάλη «γκάμα» οικονομικών εγκλημάτων.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την επιστροφή των «κλεμμένων» υπάγονται όσοι κατηγορούνται για παραβάσεις του νόμου περί «πόθεν έσχες», οι εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας και απάτης, όπως και οι διωκόμενοι με βάση τον ειδικό νόμο περί κρατικής διαφθοράς, τον 4022 του 2011.

Ωστόσο, με ρητή διάταξη του νομοσχεδίου εξαιρούνται από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, τουλάχιστον προς το παρόν -αν δεν αποφασιστεί κάτι διαφορετικό- οι πολιτικοί που εμπλέκονται σε υποθέσεις κρατικής διαφθοράς, οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ και οι δημόσιοι λειτουργοί και κρατικοί αξιωματούχοι. Για τις εν λόγω κατηγορίες περιλαμβάνεται ρητή εξαίρεση στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα κι αν επιστρέψουν τα «κλεμμένα» όσοι εξαιρούνται, δεν θα μπορούν να τύχουν ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης.

Πολιτική συνεννόηση

Πάντως το θέμα αυτό, που σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» προβληματίζει τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, αναμένεται να κριθεί σε υψηλότατο κυβερνητικό επίπεδο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε συνεννόηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο και μάλιστα σύντομα.

Σημαντικές είναι επίσης και οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τους δεσμευμένους λογαριασμούς και τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία υποδίκων και καταδίκων για οικονομικά εγκλήματα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για υπόδικους και κατάδικους για οικονομικά εγκλήματα και για υποθέσεις κρατικής διαφθοράς, στα ποσά που δεσμεύονται με απόφαση των αρμοδίων δικαστικών αρχών σε λογαριασμούς τους ή τα περιουσιακά τους στοιχεία που «παγώνουν» θα εγγράφεται ενέχυρο υπέρ του Δημοσίου και θα ρευστοποιούνται. Για την εγγραφή του ενεχύρου και τη ρευστοποίηση των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων θα ενημερώνεται ο υπόδικος ή κατηγορούμενος, το πιστωτικό ίδρυμα και ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός στον οποίο είναι κατατεθειμένα τα χρηματικά ποσά και δεν απαιτείται η συναίνεση του ενδιαφερομένου. Αν όμως ο υπόδικος ή κατηγορούμενος συναινέσει, θα τυγχάνει ευνοϊκής ποινικής αντιμετώπισης από τις δικαστικές αρχές.

Πηγή www.kathimerini.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description SARAKINOS | Αυγούστου 26, 2013 11:01 π.μ. | Reply
Δηλαδή ένας φουκαράς συνάνθρωπός μας, που δεν έχει να πληρώσει το δάνειο που πήρε, θα χάσει το σπίτι του, ενώ ο καταχραστής, που θα "επιστρέψει" τα κλεμμένα θα την βγάλει με ένα μικρό πρόστιμο; Τελικά δικαιώνονται ο Πάγκαλος (μαζί τα φάγαμε) και ο Τσοχατζόπουλος...
Ακη ζεις, εσύ μας οδηγείς!
image description mpe | Αυγούστου 26, 2013 1:11 μ.μ. | Reply
Μιλάτε όλοι για τους φουκαριάρηδες που θα χάσουν το σπίτι τους. Μερικοί όντως είναι, γιατί παρόλο που ήταν νοικοκύρηδες ήρθαν τα πάνω κάτω κ έχουν τρομερό πρόβλημα. Πολλοί άλλοι όμως δεν είναι. Δανείστηκαν κάνοντας υπεραισιόδοξες παραδοχές για την οικονομική τους κατάσταση κ τώρα εσείς ζητάτε να πληρώσουμε εμείς γι αυτούς ώστε να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Συγχαρητήρια.. Επίσης το σπίτι που έχει πάρει κάποιος με δανεικά χρήματα γίνεται δικό του όταν αποπληρώσει το δάνειο. Για να μην λέμε ανακρίβειες..
image description SARAKINOS | Αυγούστου 26, 2013 1:55 μ.μ. | Reply
Μα ακριβώς για αυτούς που αναφέρεις λέω και σου επιστρέφω τα συγχαρητήρια, γιατί προφανώς οι "δικοί" σου την σκαπούλαραν με την απόφαση αυτή. Εύγε, λοιπόν..
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο