Ερχονται από το 2007 οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Οικονομικές Ειδήσεις

28 Σεπτέμβριος 2006
Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις των μισθωτών. Το υπουργείο Οικονομικών μελετάει να αποστείλει από το επόμενο έτος σε περίπου 3,5 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους προσυμπληρωμένες τις φορολογικές δηλώσεις στο πλαίσιο απλοποίησής των αλλά και περιορισμού του φαινομένου των πλαστών βεβαιώσεων ... Taxheaven.gr

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις των μισθωτών. Το υπουργείο Οικονομικών μελετάει να αποστείλει από το επόμενο έτος σε περίπου 3,5 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους προσυμπληρωμένες τις φορολογικές δηλώσεις στο πλαίσιο απλοποίησής των αλλά και περιορισμού του φαινομένου των πλαστών βεβαιώσεων αποδοχών και της απόκρυψης εισοδημάτων.
Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών υπό τον επικεφαλής του ΤΑΧΙS κ. Δ. Αναγνωστόπουλο και εκπροσώπους λογιστών και Επιμελητηρίων, αποφασίστηκε να υποβληθούν ηλεκτρονικά οι οριστικές δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών το πρώτο δίμηνο του 2007 και όχι τον Ιούνιο, όπως όριζε παλαιότερη Υπουργική Απόφαση και αυτό για να μπορέσουν οι υπηρεσίες του ΤΑΧΙS να επεξεργαστούν τα εν λόγω στοιχεία και να τα μεταφέρουν στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, που θα αποσταλούν στη συνέχεια σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Με τη διαδικασία αυτή πέραν των προφανών διευκολύνσεων στους φορολογουμένους, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να περιορίσει σημαντικά τις περιπτώσεις όπου μισθωτοί και συνταξιούχοι επισυνάπτουν πλαστές βεβαιώσεις αποδοχών για την εξασφάλιση μεγάλων επιστροφών φόρων ή αναγράφουν σκοπίμως στις φορολογικές τους δηλώσεις λανθασμένα στοιχεία. Παράλληλα, θα ελέγχονται και οι βεβαιώσεις αποδοχών μισθωτών που έχουν εισοδήματα από διαφορετικά μισθολόγια. Ερωτηματικό παραμένει, ωστόσο, τι θα γίνει με όσους έχουν και εισοδήματα από άλλες πηγές, δηλαδή από ενοίκια, συμμετοχές σε επιχειρήσεις κ.λπ.

Ηλεκτρονικό δίχτυ και στα τελωνεία
Εξάλλου, στα συνοριακά τελωνεία επεκτείνεται με διαταγή του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Α. Μπέζα το ηλεκτρονικό σύστημα «λήψης αποφάσεων και ανάλυσης κινδύνου» (risk analysis). Πρόκειται για ηλεκτρονική υπηρεσία εξέτασης των εμπορευμάτων για την επαλήθευση της ακρίβειας και της εγκυρότητας των συνοδευτικών δηλώσεων, που λειτουργεί ως υποσύστημα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων (ΟΠΣΤ).
Με το σύστημα «ανάλυσης κινδύνου» γίνεται αντικειμενικότερος ο τρόπος λήψης απόφασης για το τι και πώς ελέγχεται στα τελωνεία, αφού η επιλογή για έλεγχο των εμπορευμάτων γίνεται εφεξής με βάση τις ενδείξεις και τις αντίστοιχες εντολές του συστήματος και όχι με την πρωτοβουλία τελωνειακού υπαλλήλου. Επισημαίνεται πως οι συγκεκριμένες εντολές ελέγχου καταγράφονται, προκειμένου να είναι δυνατός ο εκ των υστέρων έλεγχος κάθε υπόθεσης. Σημειώνεται ότι ο έλεγχος εμπορευμάτων, που υπόκεινται στην καταβολή ΕΦΚ (καύσιμα, τσιγάρα), διενεργείται υποχρεωτικά, ανεξάρτητα του βαθμού επικινδυνότητας που θα αναγράψει το σύστημα. Τέλος, το ηλεκτρονικό σύστημα «λήψης αποφάσεων και ανάλυσης κινδύνου» (risk analysis) είναι συνδεδεμένο με το διεθνές σύστημα Antifraud Information System (AFIS) έτσι ώστε, σε πραγματικό χρόνο (real time - on line) να γίνεται άμεση και επικαιροποιημένη ανταλλαγή πληροφοριών.
Πηγή Κέρδος