Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ερχονται από το 2007 οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις των μισθωτών. Το υπουργείο Οικονομικών μελετάει να αποστείλει από το επόμενο έτος σε περίπου 3,5 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους προσυμπληρωμένες τις φορολογικές δηλώσεις στο πλαίσιο απλοποίησής των αλλά και περιορισμού του φαινομένου των πλαστών βεβαιώσεων ...

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις των μισθωτών. Το υπουργείο Οικονομικών μελετάει να αποστείλει από το επόμενο έτος σε περίπου 3,5 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους προσυμπληρωμένες τις φορολογικές δηλώσεις στο πλαίσιο απλοποίησής των αλλά και περιορισμού του φαινομένου των πλαστών βεβαιώσεων αποδοχών και της απόκρυψης εισοδημάτων.
Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών υπό τον επικεφαλής του ΤΑΧΙS κ. Δ. Αναγνωστόπουλο και εκπροσώπους λογιστών και Επιμελητηρίων, αποφασίστηκε να υποβληθούν ηλεκτρονικά οι οριστικές δηλώσεις Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών το πρώτο δίμηνο του 2007 και όχι τον Ιούνιο, όπως όριζε παλαιότερη Υπουργική Απόφαση και αυτό για να μπορέσουν οι υπηρεσίες του ΤΑΧΙS να επεξεργαστούν τα εν λόγω στοιχεία και να τα μεταφέρουν στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, που θα αποσταλούν στη συνέχεια σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Με τη διαδικασία αυτή πέραν των προφανών διευκολύνσεων στους φορολογουμένους, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να περιορίσει σημαντικά τις περιπτώσεις όπου μισθωτοί και συνταξιούχοι επισυνάπτουν πλαστές βεβαιώσεις αποδοχών για την εξασφάλιση μεγάλων επιστροφών φόρων ή αναγράφουν σκοπίμως στις φορολογικές τους δηλώσεις λανθασμένα στοιχεία. Παράλληλα, θα ελέγχονται και οι βεβαιώσεις αποδοχών μισθωτών που έχουν εισοδήματα από διαφορετικά μισθολόγια. Ερωτηματικό παραμένει, ωστόσο, τι θα γίνει με όσους έχουν και εισοδήματα από άλλες πηγές, δηλαδή από ενοίκια, συμμετοχές σε επιχειρήσεις κ.λπ.

Ηλεκτρονικό δίχτυ και στα τελωνεία
Εξάλλου, στα συνοριακά τελωνεία επεκτείνεται με διαταγή του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Α. Μπέζα το ηλεκτρονικό σύστημα «λήψης αποφάσεων και ανάλυσης κινδύνου» (risk analysis). Πρόκειται για ηλεκτρονική υπηρεσία εξέτασης των εμπορευμάτων για την επαλήθευση της ακρίβειας και της εγκυρότητας των συνοδευτικών δηλώσεων, που λειτουργεί ως υποσύστημα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Τελωνείων (ΟΠΣΤ).
Με το σύστημα «ανάλυσης κινδύνου» γίνεται αντικειμενικότερος ο τρόπος λήψης απόφασης για το τι και πώς ελέγχεται στα τελωνεία, αφού η επιλογή για έλεγχο των εμπορευμάτων γίνεται εφεξής με βάση τις ενδείξεις και τις αντίστοιχες εντολές του συστήματος και όχι με την πρωτοβουλία τελωνειακού υπαλλήλου. Επισημαίνεται πως οι συγκεκριμένες εντολές ελέγχου καταγράφονται, προκειμένου να είναι δυνατός ο εκ των υστέρων έλεγχος κάθε υπόθεσης. Σημειώνεται ότι ο έλεγχος εμπορευμάτων, που υπόκεινται στην καταβολή ΕΦΚ (καύσιμα, τσιγάρα), διενεργείται υποχρεωτικά, ανεξάρτητα του βαθμού επικινδυνότητας που θα αναγράψει το σύστημα. Τέλος, το ηλεκτρονικό σύστημα «λήψης αποφάσεων και ανάλυσης κινδύνου» (risk analysis) είναι συνδεδεμένο με το διεθνές σύστημα Antifraud Information System (AFIS) έτσι ώστε, σε πραγματικό χρόνο (real time - on line) να γίνεται άμεση και επικαιροποιημένη ανταλλαγή πληροφοριών.
Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο