Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

«Στάση πληρωμών» από τους οφειλέτες σε Ι.Κ.Α. και Ο.Α.Ε.Ε.

Στάση πληρωμών από τους οφειλέτες του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ απειλεί να ρίξει... έξω τους σχεδιασμούς (και τη δέσμευση απέναντι στην τρόικα) για την είσπραξη τουλάχιστον 4,2 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση -από τον Σεπτέμβριο με τη λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ)- έναντι των 14 δισ. ευρώ που συνολικά έχουν βεβαιωθεί ως οφειλές, μαζί με τις προσαυξήσεις, προς τα δύο ασφαλιστικά ταμεία.

Με βάση τα στοιχεία των δύο Ταμείων, μέχρι σήμερα υπέβαλαν αιτήσεις για ρύθμιση των οφειλών τους (με τη «νέα αρχή» για τα ληξιπρόθεσμα έως τις 31/12/2012 και με την «πάγια» για τις οφειλές από 1/1/2013) μόλις 15.627 οφειλέτες σε σύνολο 730.000.

Στο ΙΚΑ (όπου 350.000 χρωστούν περί τα 8 δισ. ευρώ, από τα οποία εισπράξιμα θεωρούνται λιγότερα από 6 δισ. ευρώ) υποβλήθηκαν 10.060 αιτήσεις για τη ρύθμιση 90 εκατ. ευρώ: 7.187 υπέβαλαν αίτηση για την εξόφληση σε δόσεις παλαιών οφειλών 75,158 εκατ. ευρώ (οι 4.449 έχουν ήδη ενταχθεί και για τους υπόλοιπους γίνεται έλεγχος) και 2.873 για την αποπληρωμή νέων οφειλών 44,279 εκατ. ευρώ (σε ρύθμιση έχουν ήδη μπει οι 1.337).

ΟΑΕΕ

Στον ΟΑΕΕ αιτήσεις έχουν υποβάλει 5.567 (από το σύνολο 379.844 «ενεργών» ασφαλισμένων που χρωστούν 5,9 δισ. ευρώ) για να ρυθμίσουν 41,2 εκατ. ευρώ (οι 4.722 για οφειλές βεβαιωμένες έως 31/12/2012 ύψους 37 εκατ. ευρώ και 845 για νέες οφειλές ύψους 4,2 εκατ. ευρώ).

Για την περιορισμένη ανταπόκριση των οφειλετών στις νέες «σφιχτές» (και ως προς τον αριθμό των δόσεων και ως προς τις ζητούμενες «εξασφαλίσεις») ρυθμίσεις ενημέρωσε χθες τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, παρουσιάζοντας, παράλληλα, τις «διευκολύνσεις» που γίνονται (μη υποχρέωση προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας και αύξηση από τις 30 εργάσιμες ημέρες στους 6 μήνες της προθεσμίας για την υποβολή οικονομικών στοιχείων και την κατάθεση εγγυήσεων) για την προσέλκυση περισσοτέρων οφειλετών στο... ταμείο. Και αυτό υπό την άμεση πίεση που υπάρχει:

Πρώτον, για την ενίσχυση (μέσω της είσπραξης παλιών οφειλών) των εσόδων των Ταμείων που μειώνονται εξαιτίας της παρατεινόμενης ύφεσης, της αύξησης της ανεργίας και των μειώσεων των μισθών.

Δεύτερον, για την εκπλήρωση της δέσμευσης που έχει αναληφθεί, με βάση το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, για τη μεταφορά προς είσπραξη από το ΚΕΑΟ, το αργότερο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ ύψους 4,2 δισ. ευρώ.

Αναγκαστικά μέτρα από τον Οκτώβριο

Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα είναι, πάντως, σε πλήρη λειτουργία στις αρχές Σεπτεμβρίου (πριν από την αναμενόμενη επίσκεψη της τρόικας), σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας αλλά και τον υποδιοικητή του ΙΚΑ Κ. Παπαθανασίου, ο οποίος αναλαμβάνει την ευθύνη Κέντρου. Το ΚΕΑΟ θα αρχίσει να συντονίζει, από την οδό Πειραιώς 28, τις διαδικασίες ένταξης των οφειλετών του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ στο νέο καθεστώς των ρυθμίσεων (από 1/1/2014 εντάσσονται οι οφειλές του ΕΤΕΑ και του ΟΓΑ) δίνοντας «παράθυρο ευκαιρίας» έως τον Οκτώβριο για τη μη λήψη αναγκαστικών μέτρων.

«Ξεμένουν» από κρατική επιχορήγηση τα Tαμεία

Tο 65,7% και το 61,6% της προβλεπόμενης ετήσιας κρατικής επιχορήγησης απορρόφησαν, ήδη, στο επτάμηνο Iανουαρίου - Iουλίου ο OAEE και το IKA - ETAM, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Oικονομικών.
   
Σε χειρότερη θέση είναι το TAΠ-OTE έχοντας απορροφήσει το 73,9% και ακολουθούν το NAT (το 66,4%), ο OΓA (το 60,9%) και ο OAEΔ (το 60,8%).

Διαδικασίες-εξπρές για τη βεβαίωση και είσπραξη των οφειλών

Με το νέο καθεστώς λειτουργίας του ΚΕΑΟ επιταχύνονται οι διαδικασίες βεβαίωσης και είσπραξης των οφειλών, τόσο των παλαιών όσο και των νέων:

1. Η Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής θα συντάσσεται και θα αποστέλλεται στο ΚΕΑΟ εντός του επόμενου μήνα από τη λήξη της εμπροθέσμου καταβολής και όχι πέραν των 6 μηνών από την ημερομηνία που κατέστησαν καθυστερούμενες.

2. Μέσα σε ένα μήνα από την έκδοσή της από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, η Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής διαβιβάζεται αυτοματοποιημένα στη βάση δεδομένων του ΚΕΑΟ και αποδίδεται μοναδικός αριθμός. Με την απόδοση μοναδικού αριθμού η Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής καθίσταται νόμιμος εκτελεστός τίτλος. Αυτοματοποιημένα μέσω ειδικού προγράμματος θα γίνεται ο διαχωρισμός των οφειλών σε άμεσα εισπράξιμες και μη.

3. Οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ ενημερώνουν τον οφειλέτη για την ύπαρξη της οφειλής (τηλεφωνικά, με επιστολή, με sms, ή μέσω e-mail), και εφόσον αυτός δεν ανταποκριθεί, αποστέλλεται ατομική ειδοποίηση. Στην ατομική ειδοποίηση προβλέπεται προθεσμία 20 ημερών να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει την οφειλή. Η ατομική ειδοποίηση θα αποστέλλεται εντός μηνός από την ημερομηνία που διαβιβάστηκε η Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας και εφόσον ο οφειλέτης δεν προχωρήσει σε εξόφληση ή ρύθμιση της οφειλής, οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ ξεκινούν τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης κατά ΚΕΔΕ.


Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description thanos | Αυγούστου 21, 2013 8:07 μ.μ. | Reply
Ο κ.Ροβέρτος υποσχέθηκε στην τρόικα πως θα μαζέψει 4,2 δισ. με την βοήθεια του Κ.Ε.Α.Ο.
Διαδικασίες εξπρές για την βεβαίωση και είσπραξη οφειλών .ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
Αναγκαστικά μέτρα απο τον Οκτώβριο. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Τι να πάρεις ρε άνθρωπε εκ του μη έχοντος ;Έχουμε πιάσει πάτο.Δεν πήρες χαμπάρι ότι απο τις
μικρομεσαίες επιχειρήσεις το πολύ μέχρι το τέλος του 2013 θα κλείσουν κι αυτές που απέμειναν;
Ούτε μαντίλι για να κλάψουν δεν έχουν οι άνθρωποι όπως τους καταντήσατε.
Πάρτε τους τα υπάρχοντα,πάρτε τους τα σπίτια -όπως είναι επιπλωμένα- λεφτά δεν θα πάρετε.
Εξ άλλου η φιλισοφία των ρυθμίσεων είναι τέτοια που να μην μπορεί να ανταποκριθεί ο οφειλέτης.
Στόχος σας είναι να πάρετε την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων .Τίποτα άλλο.

image description doctor | Αυγούστου 22, 2013 9:17 π.μ. | Reply
Πότε θα καταλάβουν αυτοί οι απίστευτοι τύποι ότι οι εισφορές πρέπει να μειωθούν κατά το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ από το 2010, δηλαδή τουλάχιστον 25%?
Τώρα, το ότι έχουν κάνει υπολογισμούς ότι θα λάβουν κάποια έσοδα από άδειες τσέπες πλανώνται πλάνην οικτράν. "Ουκ αν λάβοις παρά του μή έχοντος"...
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο