Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Οι 14 Δ.Ο.Υ. που αναστέλλεται η λειτουργία τους στις 1/9/2013

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                  
Tηλ.:  210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: [email protected]

Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013

Δελτίο Τύπου

Ολοκληρώνεται η Δ’ και τελική φάση του πολύμηνου σχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για την ενοποίηση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ), σύμφωνα με το οποίο στις 01/09/2013 αναστέλλεται η λειτουργία των τελευταίων 14 ΔΟΥ σε νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Με τον τρόπο αυτό θα εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση για λειτουργία 120 ΔΟΥ σε επίπεδο χώρας εντός του 2013, έναντι των 290 ΔΟΥ που λειτουργούσαν το 2011.

Οι 14 ΔΟΥ αυτές που αναστέλλεται η λειτουργία τους στις 1/9/2013 είναι:

1. ΑΓIOΣ ΚΗΡΥΚΟΣ
2. ΑΙΓΙΝΑ
3. ΑΝΔΡΟΣ
4. ΚΑΛΥΜΝΟΣ
5. ΚΑΡΠΑΘΟΣ
6. ΚΕΑ
7. ΛΗΜΝΟΣ
8. ΜΗΛΟΣ
9. ΠΟΡΟΣ
10. ΣΚΙΑΘΟΣ
11. ΣΚΟΠΕΛΟΣ
12. ΣΠΕΤΣΕΣ
13. ΤΗΝΟΣ
14. ΥΔΡΑ

Η επιλογή των ΔΟΥ που παραμένουν εν λειτουργία έγινε αυστηρά βασιζόμενη σε κριτήρια, όπως αποτυπώθηκαν στο Δελτίο Τύπου της 14/01/2013 του ΥΠΟΙΚ και αναλύθηκαν στο σχετικό Πόρισμα της Επιτροπής Ενοποιήσεων ΔΟΥ (Οκτώβριος 2012), τα οποία εν συντομία ήταν οικονομικά (ήτοι τα έσοδα που συνέλεξαν οι Εφορίες κατά το 2011) και διοικητικά (έτσι ώστε κάθε Νομός να έχει τουλάχιστον 1 ΔΟΥ εν λειτουργία).

Πρέπει να σημειωθεί πως ειδικά για τους 2 Νομούς της χώρας που διαθέτουν ευρύ νησιωτικά συμπλέγματα, λήφθηκε μέριμνα ώστε να παραμείνουν σε λειτουργία 5 ΔΟΥ στις Κυκλάδες και 2 ΔΟΥ στα Δωδεκάνησα, σε αντίθεση με την πλειονότητα των Νομών της χώρας, όπου πλέον λειτουργεί μόνο 1 ΔΟΥ. Η απόφαση αυτή έγινε λαμβάνοντας υπόψη τη νησιωτικότητα, καθώς και το άρθρο 101 (παράγραφοι 2 και 3) του Ελληνικού Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο: «...ο νομοθέτης και η Διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών».

Σε κάθε μια από αυτές τις ΔΟΥ που αναστέλλεται η λειτουργία τους, ιδρύεται ένα Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ), το οποίο λειτουργεί ως ένα Φορολογικό ΚΕΠ. Τα ΓΕΦ στεγάζονται σε κτήρια των ΟΤΑ, ώστε να επιτευχθούν συνέργειες και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος λειτουργίας τους. Στα ΓΕΦ οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώνουν κάθε εργασία, για την οποία προσέρχονταν μέχρι σήμερα στις ΔΟΥ. Ήδη λειτουργούν τέτοια ΓΕΦ σε αρκετές πόλεις πανελλαδικώς, καλύπτοντας τις ανάγκες των πολιτών.

Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι διοικητικές ρυθμίσεις έτσι ώστε οι πολίτες να μην υποχρεώνονται πλέον να προσέρχονται στις Εφορίες για διενέργεια φορολογικών εργασιών. Ήδη το Υπουργείο Οικονομικών έχει προβεί σε ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών στο πλαίσιο του TAXISnet, παρέχοντας ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες στους πολίτες μέσω διαδικτύου (www.taxisnet.gr), ενώ και νέες υπηρεσίες θα ενεργοποιηθούν στο άμεσο προσεχές διάστημα. Παράλληλα συνεχίζονται οι εργασίες με στόχο μέχρι τέλος του 2013 να είναι εφικτή η διεκπεραίωση όλων των πληρωμών που διενεργούνταν στις ΔΟΥ αποκλειστικά στις Τράπεζες, έτσι ώστε να καταργηθούν τα ταμεία από τις ΔΟΥ και συνεπώς να εξαλειφθεί η υποχρέωση των πολιτών να προσέρχονται στις ΔΟΥ για διεκπεραίωση πληρωμών.




Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Χ.Δ.Α. | Αυγούστου 21, 2013 10:25 μ.μ. | Reply
Γράφω για να εξηγήσω τι σημαίνει νησιωτικότητα την οποία έλαβε υπ΄ όψιν του ο Υπουργός, όπως γράφει το δελτίο Τύπου. Την Τρίτη της εβδομάδας πριν το τριήμερο Καθαράς Δευτέρας πηγαίνω για δουλειά από την Άνδρο στην Αθήνα-Περαιά. Δουλεύω όλο το βράδυ και το πρωί της Τετάρτης , οπότε Τετάρτη απόγευμα βρίσκομαι στη Ραφήνα για επιστροφή. Βλάβη το ΘΕΟΛΟΓΟΣ , δεν εκτελείται δρομολόγιο. Το ΣΟΥΠΕΡΦΕΡΡΥ είναι στο λιμάνι, ζητάμε μήπως κάνει έκτακτο για να εξυπηρετήσει, αυτό δεν γίνεται δεκτό. Είναι χειμερινή περίοδος άρα δεν τρελαίνεται η Εταιρεία να κάνει δρομολόγιο - ούτως ή άλλως αναγκαστικά όσοι είναι να ταξιδέψουν θα ταξιδέψουν όποτε φύγει καράβι. Με τι θα πάνε στο νησί, με ψαράδικο;
Την άλλη μέρα το πρωί παίρνω για σιγουριά τηλέφωνο, μου λένε απαγορευτικό. Πάει λοιπόν και το επόμενο πρωί. Ξανακατεβαίνω στη Ραφήνα το απόγευμα,(Πέμπτη) πάλι τα ίδια , απαγορευτικό ξανά , η βλάβη συνεχίζονταν, γυρνάω άπρακτος στην Αθήνα.
Καταλήγοντας, καράβι έφυγε στις 12:00 το μεσημέρι την Παρασκευή και ήταν έκτακτο αλλά για καλή μου τύχη με ειδοποίησαν και ταξίδεψα με αυτό φθάνοντας στην Άνδρο απόγευμα Παρασκευής!
Να λοιπόν γιατί πρέπει στα νησιά να υπάρχουν Δημόσιες Υπηρεσίες. Η ιστορία είναι πέρα για πέρα αληθινή. Ας πάρομε παράδειγμα πώς εξυπηρετεί η Δημόσια Διοίκηση εκεί όπου αναγκαστικά τόσα χρόνια συναλλασόμαστε εκτός Άνδρου. Σύρο για υπηρεσίες όπως Εμπορίου, Βιομηχανίας, Συγκοινωνιών, ΓΕΜΗ Ε/Μ, ΕΟΤ., Ραφήνα για ΙΚΑ διότι το ΙΚΑ Άνδρου είναι παράρτημα, ΟΑΕΔ στην Παλλήνη και ΟΑΕΕ σε Αγία Παρασκευή, ΟΠΕΚΕΠΕ για αγρότες στον Πειραιά και δε συμμαζεύεται. Τι νομίζετε : απαντάνε στα τηλέφωνα; Υπάρχει εξυπηρέτηση; Πώς γίνεται κάποια δουλειά , ηλεκτρονικά ή χρειάζεται ταξίδι;
ΚΥΡΙΟΙ, ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΠΡΑΞΤΕ. ή φτιάξτε πρώτα τη Δημόσια Διοίκηση και ύστερα καταργήστε τις Υπηρεσίες. Αλήθεια μια λέξη "Αποκέντρωση" τη θυμάστε;
image description KALASTY | Αυγούστου 22, 2013 10:20 π.μ. | Reply
Σαφώς και δεν γνωρίζουν τι σημαίνει νησιωτική Ελλάδα...νησιωτική ζωή!
Που να την γνωρίζουν άλλωστε μέσα από τα γραφεία τους ή όταν έρχονται για διακοπές?
έχουν ταξιδέψει με 9 κ 10 μποφόρ?Έχει τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους?Όχι βέβαια αλλά ούτε και τους νοιάζει.Άφησαν 5 ΔΟΥ στις Κυκλάδες...καλά έκαναν...αλλά στα ΔΩΔ/ΣΑ μας έκαναν χάρη και παραμένουν 2...άλλες αρμοδιότητες στην ΔΟΥ ΚΩ..άλλες αρμοδιότητες στην ΔΟΥ ΡΟΔΟΥ μάλλον θα πρέπει να αγοράσουμε ένα ιδιωτικό jet αφού δεν έχουμε και φίλο τον Μελλισσανίδη.
Εδώ έχουν "κλείσει"οικογένειες...σπίτια...καρδιές...ψυχές...όνειρα...ελπίδες...οι υπηρεσίες θα τους αγγίξουν?
image description mY NAME | Αυγούστου 22, 2013 12:52 μ.μ. | Reply
Νησιωτικότητα = Μύκονος
picaso
image description IDO | Αυγούστου 22, 2013 1:05 μ.μ. | Reply
Μείνε ένα μήνα το χειμώνα στη Μύκονο και τα ξαναλέμε.
image description ikaros | Αυγούστου 27, 2013 7:12 μ.μ. | Reply
4.5 me 5 vres ,me to ypersygxrono MYTILHNH ,Eydhlo Ikarias mexri to Vathi Samou poy stegazetai h DOY.
Fetos pou hrthe klimakio tou SDOE ,htan apo tis liges fores pou den fagane porta..
Tou xronou,me DOY sth Samo,me 2-3 agrotika Iatreia aney Iatrou,to 1 apo ta 2 IKA 100% kleista,OAED kai aytos paei pros metakomish,tha prepei na skasoun kai 4-5 dimoiries mipos kataferoun na elegxoun
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο