Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Στα 10.550 ευρώ το πρόστιμο για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 19 Αυγούστου 2013

Με αφορμή την παρουσίαση της υπουργικής απόφασης που περιέχει το νέο τρόπο επιβολής και το ύψος των προστίμων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του απαράδεκτου φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας και σε συνέχεια της διενέργειας συνεχών και εντατικών ελέγχων κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου, προχωρούμε σε μία ακόμα δραστική δέσμη μέτρων.
Αυστηροποιούμε τα πρόστιμα σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο. Τα πρόστιμα αυτά καθιστούν πλέον την αδήλωτη εργασία μία ασύμφορη και ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνη πρακτική για τις επιχειρήσεις.
Με δύο λόγια τα ψέματα τελείωσαν. Άλλοθι δεν υπάρχει για κανέναν. Όποιος σχεδιάζει να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά.
Οι υψηλές αυτές κυρώσεις θα επιβάλλονται άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπίζεται πλέον, και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση.
Γνωρίζουμε ότι οι ποινές είναι υψηλές έως εξοντωτικές. Ωστόσο η υψηλή παραβατικότητα και η ευρεία έκταση του φαινομένου έχει αγγίξει τα όρια ανοχής της κοινωνίας.
Με το νέο σύστημα σταματάει η ουσιαστική ατιμωρησία που οφειλόταν είτε στην ευχέρεια της υποκειμενικής εκτίμησης του ελεγκτή είτε στην παρελκυστική διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και υπομνημάτων.
Τέλος, είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τόσο την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων όσο και τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζόμενων αλλά και των συνεπών επιχειρήσεων που σηκώνουν το βάρος των συνεπειών της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας καθώς και του αθέμιτου ανταγωνισμού».

Επίσης, ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε τα εξής:

«Η αντιμετώπιση της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας αποτελεί πλέον καθολικό αίτημα της δοκιμαζόμενης κοινωνίας. Αποτελεί μια πράξη προστασίας του ασφαλιστικού συστήματος. Συμβολή στην αντιμετώπιση της ανεργίας και προστασία στον πραγματικό άνεργο.
Αποτελεί, τέλος, ζήτημα δικαιοσύνης ανάμεσα στις επιχειρήσεις, στους νομοταγείς και υπεύθυνους επιχειρηματίες και σ’ αυτούς που εκμεταλλεύονται την κατάσταση.
Είναι ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού. Γι’ αυτό το Υπουργείο Εργασίας, όπως προείπε ο Υπουργός, έχει πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου. Η συνέργεια και η συμπληρωματικότητα των ενεργειών των τριών συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών.
Με την καθοδήγηση του Υπουργείου Εργασίας, θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα, πιο πολύ όμως μεγάλα αποτελέσματα θα φέρει η ίδια η υπεύθυνη στάση των συνεπών εργοδοτών που καλούνται να συμμορφώνονται άμεσα με αυτά τα οποία απαιτεί η ίδια η κοινωνία και η κατάσταση της χώρας».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description νικοσ | Αυγούστου 19, 2013 2:16 μ.μ. | Reply
10550 ευρω ανα εργαζομενο? γιατι τοσο λιγο? σκαναδαλο! να αυξηθει παραυτα στα 30000 ευρω, φτανει πια με τις ποινες-χαδι! α ρε βρεμενη σανιδα που σας χρειαζεται! το να προσπαθησετε να μειωσετε τις ασφαλιστικες εισφορες και τη φορολογια για να μπορει ο εργοδοτης να καλυπτει το μισθολογικο κοστος δεν παιζει στο μυαλο σας ετσι? παρεπιμπτοντως η τιμη ενος καλασνικοφ κινειται κοντα στα 1000 ευρω
image description ΠΡΩΗΝ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΣ ΛΟΓΙΣΤΑΚΟΣ | Αυγούστου 19, 2013 3:11 μ.μ. | Reply
ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΚΟΙΤΑΤΕ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΝΕΤΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ !!!!
ΞΕΧΑΣΑ,.... ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ !!!!!!
image description DC069860801 | Αυγούστου 19, 2013 3:10 μ.μ. | Reply
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ..... 10550 ευρω.......... Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ ΠΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΛΕΓΧΟ........ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΛΟΥΒΑ ΜΑΤ ΑΠΟ ΠΙΣΩ.....
image description gkazan | Αυγούστου 19, 2013 6:00 μ.μ. | Reply
Μπαααα.... ΤΑΠ και μέτρα για ξύλινο κουστούμι αρκούν.
image description ms1977 | Αυγούστου 19, 2013 4:44 μ.μ. | Reply
Η ανεργία σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Μάιο του 2013 ανήλθε στο 27,6%. Αν θυμάμαι καλά ο (κος) Σαμαράς λίγους μήνες νωρίτερα καυχιόταν για το γεγονός ότι η ανεργία είχε ελαφρός μειωθεί.
Εγώ ο αδαής και όπως αλλιώς θέλει κάποιος αναγνώστης ας με αποκαλέσει, βλέπω τα εξής :
1) Με το πέρας της θερινής σεζόν θα λήξουν χιλιάδες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στο κλάδο των τουριστικών επιχειρήσεων.
2) Το κοντέρ των απολυμένων δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να γράψει 25.000 μέχρι 31/12/2013.
3) Υπάρχουν πολλά άτομα τα οποία είναι άνεργα και δεν είναι εγγεγραμμένα στους καταλόγους του Ο.Α.Ε.Δ.
4) Μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν συνεχώς υπό το βάρος τον δυσβάσταχτων φόρων και τις μειωμένης αγοραστικής δύναμης. Άρα μειώνεται και η ζήτηση εργασίας.
((ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:
Τέλος, είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τόσο την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων όσο και τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζόμενων αλλά και των συνεπών επιχειρήσεων που σηκώνουν το βάρος των συνεπειών της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας καθώς και του αθέμιτου ανταγωνισμού».))
Ως αδαής που είμαι προσπαθώ να καταλάβω τα λεγόμενα του (κου) Υπουργού.
-προασπίσουμε τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Σκέφτομαι ως αδαής,
η ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται από τον εργαζόμενο και τον εργοδότη. Με πάνω από 30% ανεργία και με ΜΜΕ να κλείνουν καθημερινά, για ποιον εργαζόμενο και ποιον εργοδότη μιλάει;
-και τα συμφέροντα των εργαζομένων . Ποιών εργαζομένων είπαμε;

Δεν ζω εκτός τόπου και χρόνου, ξέρω ότι υπάρχει αδήλωτη εργασία. Θα προτιμούσα όμως οι κύριοι που είναι εκεί πάνω να κοιτάξουν πρώτα πως θα δημιουργήσουν 1.500.000 θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, γιατί είναι ο μόνος που παράγει χρήμα και μετά να ασχοληθούν με το κομμάτι της αδήλωτης εργασίας. Τόσα χρόνια εθελοτυφλούσαν, τώρα που τους πιέζουν οι ξένοι ανακαλύψανε την αδήλωτη εργασία και ότι τα πρόστιμα ήταν πολύ χαμηλά;
image description papadakis ioannis | Αυγούστου 19, 2013 5:55 μ.μ. | Reply
Γράψτε το σχόλιό σας εδώ.
image description papadakis ioannis | Αυγούστου 19, 2013 5:03 μ.μ. | Reply
ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΡΩΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΜΕΤΡΑ.ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΛΙΓΩΝ..ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΟΥΣ.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ
image description DC997908072 | Αυγούστου 19, 2013 5:28 μ.μ. | Reply
@ papadakis ioannis
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.
ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΤΟΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ,ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ 23% ΦΠΑ ,26% ΦΟΡΟΣ,
ΙΚΑ 45-50% ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΛΕΓΟΝΤΑΣ.
image description Your Name | Αυγούστου 19, 2013 6:01 μ.μ. | Reply
ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ....ΟΛΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ.....ΒΕΒΑΙΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΘΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΓΓΕΛΑ ΤΑ ΠΡΟΣΕΧΗ ΧΡΟΝΙΑ...
image description Your Name | Αυγούστου 19, 2013 7:00 μ.μ. | Reply
εκλογες εδω και τωρα !!!!
image description thanos | Αυγούστου 19, 2013 8:07 μ.μ. | Reply

Εγώ δεν ξέρω κανέναν που να είναι υπέρ της ανασφάλιστης εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση όμως την προτιμώ από την πλήρη ανεργία, την απομόνωση την πείνα και την εξαθλίωση ,που οι ίδιοι μας έφεραν.Μέσα στην ύφεση μετράει περισσότερο το μεροκάματο και λιγότερο η ασφάλιση.Μεροκάματο θέλουν άμεσα οι άνθρωποι κι όχι ένσημα.Τα ένσημα δεν τρώγονται όταν τα παιδιά πεινάνε.


image description ΕΙΡΗΝΗ | Αυγούστου 19, 2013 8:00 μ.μ. | Reply
Οι υψηλές αυτές κυρώσεις θα επιβάλλονται άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, ... Κατά τα άλλα θέλουμε να πατάξουμε την συνδιαλλαγή. Ο "αδέκαστος" ελεγκτής που θα επιβάλλει πρόστιμα... Μας δουλεύουν ψιλό γαζί...
image description markos347 | Αυγούστου 19, 2013 9:07 μ.μ. | Reply
Έλα ρε παιδιά να σοβαρευτούμε λίγο...τι 10.550, κάντε το 10.600...θα μπλέκουμε με τα δεκαδικά και θα καθυστερούν οι έλεγχοι...
image description λογιστησ | Αυγούστου 19, 2013 10:03 μ.μ. | Reply
Η ποινή των 10550 θα μεινει στα χαρτία, την αδήλωτη εργασία την προωθει η κυβέρνηση, μακάρι να γινόταν αυτο, αλλα που...
image description Σκεπτομενος | Αυγούστου 20, 2013 4:32 π.μ. | Reply
Μόλις το διάβασα σκέφτηκα τη ...Μανωλάδα και τα ...φραουλοχώραφα! Πολύ φοβάμαι ότι ο κ. Βρούτσης από του χρόνου και μετά δεν θα τρώει άλλες φράουλες!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο