Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

ΥΠΟΙΚ - ανακοίνωση σχετικά με την ανανέωση ομολόγων που επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος

Δελτίο Τύπου


Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ανανέωση ομολόγων που επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος με δισεκατομμύρια ευρώ, από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται:

Τα ομόλογα στα οποία αναφέρεται το δημοσίευμα δεν είναι ομολόγα του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά εκδίδονται από τις τράπεζες με την εγγύηση του ΕΔ. Η έκδοση των συγκεκριμένων ομολόγων αποσκοπεί  αποκλειστικά στην άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ ή την ΤτΕ μέσω ενεχυρίασης. Οι τράπεζες συνεπώς δεν τα διαθέτουν στην αγορά, αλλά παραμένουν κάτοχοι των ομολόγων αυτών. Ως εκ τούτου, το ύψος του κουπονιού των ομολόγων είναι αδιάφορο από την άποψη του κόστους εξυπηρέτησης,  αφού υπάρχει ταύτιση των ιδιοτήτων του εκδότη (που καταβάλλει τον τόκο)  και του κατόχου  (που τον εισπράττει).

Αλλά ούτε και οι εγγυήσεις που παρείχε το Ελληνικό Δημόσιο  επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό (και πώς θα μπορούσαν άλλωστε, αφού η παροχή τους γίνεται έναντι προμήθειας υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, την οποίαν καταβάλλουν οι τράπεζες). Έτσι, η ανανέωση των εγγυήσεων των ομολογιακών δανείων των τραπεζών θα συνεισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό ως έσοδα από προμήθειες επιπλέον 300 εκ. για το έτος 2013. Εξ άλλου και η τρόικα αναγνωρίζει ότι οι εγγυήσεις αυτές δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και τις εξαιρεί από το όριο  των νέων εγγυήσεων.  

Η ανανέωση των συγκεκριμένων τραπεζικών ομολόγων υπό την εγγύηση του ΕΔ αποτελεί την πλέον συμφέρουσα λύση για τον Έλληνα φορολογούμενο, αφού εξασφαλίζει πολύτιμη ρευστότητα για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος χωρίς κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο. Είναι και θα είναι απαραίτητη όσο οι τράπεζες  έχουν ακόμη ιδιαίτερα περιορισμένη πρόσβαση σε χαμηλού κόστους ρευστότητα και χρειάζεται να προσφεύγουν στην ΕΚΤ για να την εξασφαλίσουν.

Τέλος και για την αποκατάσταση ανακριβειών επισημαίνεται ότι οι ανανεώσεις των εγγυήσεων δεν είναι όλες  μονοετείς, όπως αναφέρει το δημοσίευμα και δεν προβλέπουν καμία μετατροπή του δικαίου που τις διέπει.

Συμπερασματικά, οι ισχυρισμοί ότι το τραπεζικό χρέος μετατρέπεται σε εθνικό στερούνται κάθε βάσης, ενώ η αύξηση του επιτοκίου των ομολόγων αυτών -που τεχνικά ήταν απαραίτητη ώστε το ομόλογο να τιμολογείται σε συνθήκες αγοράς- δεν επιβαρύνει καθόλου ούτε τις τράπεζες ούτε τον εγγυητή Ελληνικό Δημόσιο.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΖΑΦΕΙΡΗΣ Δ | Αυγούστου 18, 2013 10:20 μ.μ. | Reply
Ἔστω ὅτι εἶναι ἔτσι...
Σέ περίπτωση κατάπτωσης τῶν ἐγγυήσεων, λόγω μή ἐξυπηρέτησης τοῦ χρέους ἀπό τίς τράπεζες, ποιός πληρώνει τό μάρμαρο;
Μήπως ὁ ἐγγυητής Ἑλληνικός λαός;
Ποῦ διοχετεύεται ἡ ἀντλούμενη ἀπό τίς τράπεζες ρευστότητα;
Μήπως στήν κάλυψη τῶν ἀνοικτῶν τους θέσεων;
Πῶς νά εἴμαστε ἥσυχοι, ὅτι οἱ τράπεζες δέν θά ἐπαναλάβουν τά ἐγκλήματα πού διέπραξαν στό παρελθόν, τώρα πού πιά συνήθισαν στήν ἀνέξοδη γιά αὐτές καί αἰματηρά πολυδάπανη γιά τόν λαό καί τήν χῶρα, ἀναχρηματοδότηση;
Ποιά ἀναπτυξιακή προοπτική ἐξυπηρετοῦν οἱ τράπεζες πού παρακρατοῦν τήν ἀντληθεῖσα ρευστότητα, δέν δανειοδοτοῦν οὔτε ὑγειέστατα καί δυναμικά projects καί business plans, ἐνῶ ἀντιθέτως μέ τίς ἀπειλές τῶν κατασχέσεων καί τῶν πλειστηριασμῶν καί τήν ὑποχρηματοδότηση μαζί μέ τό ὑψηλότατο κόστος τοῦ χρήματος ἔχουν καταντήσει νά ἀποτελοῦν ἀναπτυξιακή τροχοπέδη καί οπισθέλκουσα τῆς πραγματικῆς οἰκονομίας;
Οἱ τράπεζες, ὅσο καί νά τό διαστρέφουν, δέν παύουν νά ἀποτελοῦν κερδοσκοπικούς ὀργανισμούς καί προπάντων, ἰδιωτικές ἐπιχειρήσεις!
Τούτ΄ἔστιν, ὅτι ὑποχρεοῦνται νά ἀναλαμβάνουν καί τό ἐπιχειρηματικό τους ρίσκο.
Ἄρα, στίς λανθασμένες ἐπιχειρηματικές ἐπιλογές ἐνός ΙΔΙΩΤΗ ἐπιχειρηματία, γιατί θά ἔπρεπε νά βαλει πλάτη τό κράτος, δηλαδή ὁ πολίτης;
Αὐτό δέν συνιστᾶ ΑΜΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ, πράξη ἀπαγορευμένη ἀπό τό κοινοτικό δίκαιο;
Δέν ἀποτελεῖ στρέβλωση τοῦ ἀνταγωνισμοῦ καί ἀθέμιτο ἀνταγωνισμό πρός ἄλλα ὑγιῆ τραπεζικά ἱδρύματα τῆς Ε.Ε.;
Γιατί δέν ἐπετράπη ἡ κρατική ἐπιχορήγηση τῆς ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ, τῶν ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, καί ἄλλων επιχειρήσεων ὑψηλῆς συνεισφορᾶς στήν ἀναπτυξιακή δομή τῆς οἰκονομίας, ἐπιχειρήσεων ἐντάσεως ἐργασίας μέ σημαντική συνεισφορά στήν ἀπασχόληση, μέ σημαντικότατη κοινωφελῆ προσφορά καί δομική συμετοχή στήν ἄμυνα, στήν δημιουργία καί τήν συντήρηση ὑποδομῶν καί στήν αὐτάρκεια τῆς χώρας;
Στόν Καιάδα οἱ τράπεζες λοιπόν καί ὄχι ὁ λαός καί ἡ χῶρα!
Ἡ μόνη λύση καί ἡ μόνη σωτηρία...
Δημήτριος Α. Ζαφείρης
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο