Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Με 33 συντελεστές ο νέος, ενιαίος φόρος ακινήτων

Με 33 συντελεστές ο νέος, ενιαίος φόρος ακινήτων
Θα εκκινούν από τα 2 ευρώ ανά τ.μ. και θα φθάνουν μέχρι τα 23,10 ευρώΔημοσίευση: 22:46 | 11/08/2013 Τελευταία Ανανέωση:

Σίριαλ έως το Σεπτέμβριο ο ενιαίος φόρος ακινήτων

H αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των ακινήτων (κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια) επιφέρει ανακατατάξεις.

Η εφαρμογή από το 2014 του νέου, ενιαίου φόρου θα αλλάξει το τοπίο και πολλά από αυτά που θεωρούσαν δεδομένα για χρόνια οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι περισσότερες από αυτές τις αλλαγές εκπορεύονται από την καθιέρωση της ειδικής κλίμακας 33 συντελεστών.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο παρουσίασε εχθές η Καθημερινή της Κυριακής, ο ενιαίος φόρος για τα κτίσματα θα υπολογίζεται με αυτόν τον τρόπο.

Πιο συγκεκριμένα, οι συντελεστές θα εκκινούν από τα 2 ευρώ ανά τ.μ. και θα φθάνουν μέχρι τα 23,10 ευρώ ανά τ.μ. ανάλογα με την τιμή ζώνης. Ο τελικός φόρος θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των συντελεστών που ισχύουν σε κάθε ζώνη, την επιφάνεια του ακινήτου και την παλαιότητα.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί κερδισμένους και χαμένους. Για παράδειγμα, υψηλότερους φόρους θα πληρώσουν το 2014 οι ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων τα κτίσματα βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ ανά τ.μ.

Αντίθετα, οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν ελαφρώς μειωμένους φόρους σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.

Αλλά και πάλι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές με χαμηλότερη τιμή ζώνης (κάτω των 2.000 ευρώ) θα καταβάλουν επιπλέον φόρους εφόσον έχουν στην κατοχή τους ένα αγροτεμάχιο. Και αυτό διότι μέχρι σήμερα τα αγροτεμάχια παρέμεναν αφορολόγητα, ενώ με την εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων θα φορολογείται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.

Σε κάθε περίπτωση, το 2014 οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν 4,15 δισ. ευρώ για τα ακίνητα που κατέχουν.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΔΗΜΗΤΡΗΣ | Αυγούστου 12, 2013 12:50 μ.μ. | Reply
Να μου το θημηθείτε αυτό...

Αυτός ο φόρος τελικά θα βγαίνει παραπάνω από το χαράτσι ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, και μπορεί να μην έρχεται μέσω της ΔΕΗ, αλλά θα βεβαίνεται ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ στην εφόρια, οπότε θα μπορούν μόλις βγαίνει ληξηπρόθεσμο, να μπορούν να κάνουν καταχέσεις...

Τίποτα δεν είναι τυχαίο...
image description ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ | Αυγούστου 12, 2013 2:38 μ.μ. | Reply
Αλλο ενα sucess story..... ληστρικης επιδρομης, στα πλαισια του Ζαππειου 1. 2.. 3... ετοιμαζεται
απο τα γαλαζια τζακια-λαμογια, στα πλαισια του μεταρρυθμιστικου....(=εξοντωτικου) φιλολαικου !!
νεοφιλελευθερου δημιουργικου....πνευματος.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο