Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Συστήνεται ειδικό τμήμα είσπραξης του ενιαίου φόρου

Θα μετακινηθούν 300 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, έτσι ώστε ο δείκτης εισπραξιμότητας να διαμορφωθεί στο 85% αντί για 67%, που είναι στον ΦΑΠ.
 
Ειδική ομάδα συστάθηκε στο υπουργείο Οικονομικών για τη σύνταξη του σχεδίου νόμου που αφορά τη φορολόγηση των ακινήτων. Το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου στις αρχές Σεπτεμβρίου προκειμένου να το επεξεργασθεί μέχρι την έλευση της τρόικας.

Εκτός από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που θα εφαρμοσθεί το 2014, το σχέδιο νόμου θα προβλέπει την κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, την κατάργηση του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων καθώς και την κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

Ταυτόχρονα θα εξειδικεύεται το νέο σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν και αλλαγές στους φόρους κληρονομιών και γονικών παροχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συσταθεί ειδικό τμήμα είσπραξης του ενιαίου φόρου ακινήτων μετά τις συστάσεις της τρόικας και τις επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα επιτευχθεί ο στόχος για είσπραξη εσόδων ύψους 4,15 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, θα μετακινηθούν για την αποτελεσματική είσπραξη του ενιαίου φόρου 300 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, έτσι ώστε ο δείκτης εισπραξιμότητας να διαμορφωθεί στο 85% αντί για 67%, που είναι στον ΦΑΠ.

Το νέο φορολογικό πλαίσιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων προβλέπει:

• Αύξηση του αριθμού των ζωνών και αύξηση των συντελεστών από 9 σε 33 σε σύγκριση με το υφιστάμενο καθεστώς.

• Προοδευτική κλίμακα για τον υπολογισμό του ενιαίου φόρου ακινήτων. Οσο αυξάνεται η τιμή ζώνης τόσο αυξάνεται και ο συντελεστής. Φοροελαφρύνσεις για τους οικονομικά ασθενέστερους.

• Επέκταση της φορολογικής βάσης σε εμπορικά, βιομηχανικά και γεωργικά ακίνητα που θα συμμετάσχουν στη φορολογική επιβάρυνση με 2530%. Πάντως, ο νέος φόρος θεωρείται μεταβατικός και σε 3 τρία χρόνια αναμένεται να αναθεωρηθεί. Τα μειονεκτήματα που εντοπίζει η τρόικα βασίζονται στα εξής:

• Ο φόρος βασίζεται στα δικαιώματα ιδιοκτησίας και όχι στο σύνολο της περιουσίας (π.χ., εάν δύο άτομα κατέχουν από κοινού ένα ακίνητο, κάθε άτομο αξιολογείται βάσει του μεριδίου ιδιοκτησίας τους).

• Η διαχείριση του φόρου εξαρτάται από την αυτο-αξιολόγηση, δεδομένης της έλλειψης κτηματολογίου.

• Η μέθοδος για τον υπολογισμό του φόρου δεν συσχετίζεται με την αγοραία αξία του ακινήτου. Δηλαδή δεν έχει γίνει η αναγκαία εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές αξίες.

• Το 40% των εσόδων από τον νέο φόρο προέρχεται από τους ιδιοκτήτες που φορολογούνται με τους τρεις κατώτερους συντελεστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να κατορθώσει να εισπράξει 4,15 δισ. ευρώ, θα εστιάσει στους εξής τομείς:

1. Διασταυρώσεις στοιχείων Ακινήτων. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα «πάρει» το αρχείο της ΔΕΗ και θα το διασταυρώσει με τα στοιχεία που θα δηλωθούν στο έντυπο Ε9. Στόχος, όπως αναφέρουν, είναι να μη μείνει εκτός ενιαίου φόρου κανένα ακίνητο. Δηλαδή να εντοπιστούν όλα τα ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στην εφορία.

2. Ελεγχοι κατά προτεραιότητα σε όσους χρωστούν τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Θα εκδοθεί εντολή να ελέγχεται από τις εφορίες αν καταβάλλονται οι δόσεις για την πληρωμή του ενιαίου φόρου ακινήτων.

3. Κατασχέσεις ακινήτων ακόμα και για μικρά χρέη προς την εφορία, που προκύπτουν από τη μη καταβολή του ενιαίου φόρου.

4. Δεν θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα τόσο στα φυσικά πρόσωπα όσο και στις επιχειρήσεις, στην περίπτωση που δεν πληρώνουν τον ενιαίο φόρο.

5. Θα επικαιροποιηθούν από τους φορολογούμενους τα στοιχεία των αγροτεμαχίων που έχουν δηλώσει στο έντυπο Ε9 μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.
 
 
 Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Φορολογούμενος | Αυγούστου 12, 2013 1:06 μ.μ. | Reply
Να καταργηθεί ο ΤΑΠ (όχι μόνο ο ΦΑΠ).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο