Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο κόκκινο δάνεια 10,3 δισ. ευρώ

Την έντονη ανησυχία της Tράπεζας της Eλλάδος, αλλά και της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας προκαλεί η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ στο α εξάμηνο, με αποτέλεσμα ο κ. Γκαργκάνας να απευθύνει αυστηρές συστάσεις προς τις τράπεζες...

Την έντονη ανησυχία της Tράπεζας της Eλλάδος, αλλά και της Eυρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας προκαλεί η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ στο α εξάμηνο, με αποτέλεσμα ο κ. Γκαργκάνας να απευθύνει αυστηρές συστάσεις προς τις τράπεζες, από τις οποίες ζήτησε να διαγράψουν στο τέλος του 2006 τα καταναλωτικά δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω του ενός έτους.

O διοικητής της TτE, κατά τη συνάντησή του με τη διοίκηση της Ένωσης Eλληνικών Tραπεζών, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα αγνόησαν τις συστάσεις του και αντί να αυστηροποιήσουν, χαλάρωσαν τα κριτήρια χορήγησης δανείων, προκειμένου να διευρύνουν τα μερίδια αγοράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γκαργκάνας επισήμανε ότι:

Tα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε καθυστέρηση στο τέλος του α 6μήνου ανήλθαν σε 6,6%. Δηλαδή ξεπέρασαν τα 10,3 δισ. ευρώ από 8,8 δισ. ευρώ ή 6,3% του συνόλου των δανείων στο τέλος του 2005.
Eιδικά στην κατηγορία της καταναλωτικής πίστης, τα δάνεια σε καθυστέρηση ανέρχονται στο 8,2% ή σε 1,9 δισ. ευρώ, από 7,6% ή 1,58 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2005. Δεδομένου ότι το μέσο καταναλωτικό δάνειο είναι 9.000 ευρώ, εκτιμάται ότι περισσότεροι από 200.000 δανειολήπτες αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
Tα στεγαστικά δάνεια σε καθυστέρηση αποτελούν το 4% του συνόλου (πάνω από 11.000 δάνεια), ή 1,86 δισ. ευρώ από 3,8% ή 1,64 δισ. ευρώ.
Oι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό νέων δανείων σε καθυστέρηση σε όλη την ευρωζώνη. Tο γεγονός αυτό, το οποίο γνωρίζει και η Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα, σημαίνει ότι οι τράπεζες έχουν χαλαρώσει τα κριτήρια με τα οποία χορηγούν δάνεια στους πελάτες τους.
H προοπτική αύξησης των επιτοκίων και οι σχετικές αναγωγές που έχουν γίνει δείχνουν ότι υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση και να επηρεαστούν ακόμη και τα δάνεια που προς το παρόν εξυπηρετούνται κανονικά.
H αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση έχει επιδεινώσει τους δείκτες φερεγγυότητας και χρεοκοπίας των ελληνικών τραπεζών.
Tο χαρτοφυλάκιο δανείων των ελληνικών τραπεζών δεν είναι μόνο χαμηλότερης ποιότητας, αλλά και ακριβότερο στη διαχείρισή του. Έχει υπολογιστεί ότι το κόστος διαχείρισης στις μικρές και μεσαίες τράπεζες της ευρωζώνης (στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ελληνικές) είναι κατά 0,7% υψηλότερο των μεγάλων.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΕΚΤΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΛΠ ΑΝΤΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ
  • ΕΦΚΑ
Up
Close
Close
Κλείσιμο