Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Στο στόχαστρο των ελεγκτών συνταξιούχοι που λαμβάνουν πάνω από 7 συντάξεις

Από «κόσκινο» και οι αναπηρικές – Μέσα στον Αύγουστο ανεστάλησαν σε 8.793 δικαιούχους

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών, με εντολή του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, τίθενται οι 252 συνταξιούχοι που εμφανίζονται να λαμβάνουν 7 ή και περισσότερες συντάξεις. Τα αποτελέσματα του ελέγχου, σύμφωνα με την εντολή του κ. Βρούτση, πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός δικαιούχων πολλών συντάξεων προέκυψε κατά τη μηνιαία ηλεκτρονική απεικόνιση των συνταξιοδοτικών παροχών (σύστημα ΗΛΙΟΣ), που για τρίτο συνεχή μήνα περιλαμβάνει τις πληρωμές στο πλαίσιο του ενιαίου συστήματος ελέγχου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυγούστου, στο σύνολο των 2.707.727 συνταξιούχων της χώρας, ένας σημαντικός αριθμός 65.231 ατόμων (περίπου το 2,40% του συνόλου των συνταξιούχων) εμφανίζεται να λαμβάνει πάνω από 3 συντάξεις, ενώ 2 συνταξιούχοι λαμβάνουν 10 συντάξεις. Η καταβολή πολλών συντάξεων σε έναν και μόνο δικαιούχο έχει την εξήγησή της, στον βαθμό που βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας ένας ασφαλισμένος, εφόσον καταβάλλει ταυτοχρόνως τις αναλογούσες εισφορές, μπορεί να δικαιωθεί μερισμάτων από πολλά Ταμεία. Διαθέτει αυτοτελή δικαιώματα από τη συμμετοχή του με καταβολή συγκεκριμένης εισφοράς σε περισσότερα από δύο ή τρία Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Επί παραδείγματι, ένας συνταξιούχος μηχανικός του Δημοσίου μπορεί να λαμβάνει κύρια σύνταξη από το Ταμείο του, δεύτερη κύρια από το Δημόσιο, τρίτη με τη μορφή μερίσματος από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, τέταρτη από τη συμμετοχή του σε επικουρικό φορέα, π.χ. του ΤΕΑΔΥ. Εάν ο συγκεκριμένος έχει θεμελιώσει δικαίωμα από την άσκηση δημαρχιακών ή βουλευτικών καθηκόντων, μπορεί να συμπληρώσει ακόμη μία ή και δύο συντάξεις! Το γεγονός αυτό αλλά και τα πλείστα παραδείγματα από τον συνδυασμό επαγγελματικών δραστηριοτήτων (κυρίως ιατρών, νομικών, μηχανικών) με πολιτικά ή δημόσια αξιώματα οδήγησε το υπουργείο Εργασίας να ξεκινήσει, αρχικώς, την έρευνα για όλους όσοι λαμβάνουν επτά ή και περισσότερες συντάξεις.

Ανάλογες διαδικασίες ελέγχου γίνονται και στον τομέα των αναπηρικών συντάξεων, οι οποίες ανήλθαν σε 233.253, ποσοστό 8,61% του συνόλου των συντάξεων. Οι έλεγχοι που διεξάγονται στην παρούσα φάση είναι επικεντρωμένοι σε περιοχές όπου φαίνεται να έχουν χορηγηθεί αναπηρικές συντάξεις λόγω συγκεκριμένων νοσημάτων (τυφλότητα, τετραπληγία). Μάλιστα σε ορισμένες περιοχές, όπως συνέβη πρόσφατα στην Αιτωλοακαρνανία, οι δικαιούχοι που κλήθηκαν για εξέταση δεν προσήλθαν, με αποτέλεσμα την επανάληψη του ελέγχου σύντομα.

Πάντως το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων φαίνεται ότι δεν υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο (10% ως προς το σύνολο των συντάξεων) που θέτει η τρόικα, στα περισσότερα Ταμεία, πλην του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (10,44%) και του ΟΓΑ (15,02%). Σημειώνεται ότι τα ποσοστά των αναπηρικών ως προς τις συντάξεις γήρατος είναι πολύ υψηλότερα σε ορισμένα Ταμεία, κυρίως επικουρικά.

Σε ό,τι αφορά τον συνταξιοδοτικό χάρτη του Αυγούστου, το σύστημα ΗΛΙΟΣ κατέγραψε μείωση του αριθμού των συνταξιούχων κατά 6.464 άτομα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ελάχιστη αύξηση στη μέση σύνταξη η οποία ανέρχεται στα προ φόρων και κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης 921,19 ευρώ (έναντι 918,49 τον Ιούλιο του 2013 και 907,65 ευρώ τον Ιούνιο). Επίσης μέσα στον Αύγουστο ανεστάλησαν 8.793 συντάξεις (6.122 αφορούσαν αναγγελίες θανάτων). Από το σύνολο των 2.074.003 συνταξιούχων, περισσότεροι από το 50%, περίπου 1.283.858 άτομα, λαμβάνουν σύνταξη γήρατος έως 1.000 ευρώ. Λίγο περισσότεροι, 1.410.901, είναι αυτοί που λαμβάνουν μόνο μία σύνταξη (δεν έχουν επικουρική), 928.226 άτομα λαμβάνουν δύο συντάξεις και 303.369 άτομα λαμβάνουν τρεις συντάξεις.

Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο