Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

Ε.Σ.Ε.Ε. - Θερινές εκπτώσεις 2013 με αποπληθωρισμό 1968

Τοποθέτηση Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη για αρνητικό πληθωρισμό

«Θερινές Εκπτώσεις 2013 με αποπληθωρισμό 1968»

H Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσίευσε τα στοιχεία για το Γενικό  Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Ιουλίου  2013. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ.), μειώθηκε κατά 0,7% τον Ιούλιο  του 2013, σε σύγκριση με τον  Ιούλιο  του 2012,  ενώ σε σύγκριση με τον  Ιούνιο του 2013, παρουσίασε μείωση της τάξεως του 1,7%.
Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Δ.Τ.Κ.), μειώθηκε κατά 0,5%  τον Ιούλιο  του 2013, σε σύγκριση με τον  Ιούλιο του 2012  ενώ σε σύγκριση με τον  Ιούνιο  του 2013, εμφάνισε μείωση κατά 1,6%.

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία για πέμπτο συνεχόμενο μήνα του έτους καταγράφεται αποπληθωρισμός κάτι που καταγράφηκε τελευταία φορά το  1968, γυρίζοντας την αγορά 45 χρόνια πίσω.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για το μήνα Ιούλιο 2013 διαμορφώθηκε στις 108,13 μονάδες, όντας μειωμένος σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2012., ενώ  τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασε η ομάδα " ένδυση-υπόδηση" με -13,6% και ακολουθεί η κατηγορία " διαρκή αγαθά- είδη σπιτιού" με -3,4% κυρίως λόγω των θερινών εκπτώσεων.

Κυριότεροι λόγοι και ερμηνευτικοί παράμετροι για την περίοδο αποπληθωρισμού που διανύουμε αποτελούν:

α) η μεγάλη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος,
β) η δίχως προηγούμενο μακροχρόνια ύφεση,
γ) η φθίνουσα επίδραση από την άνοδο των έμμεσων φόρων και
δ) η σημαντική υποχώρηση των διεθνών τιμών των καυσίμων.  

Σε άλλη περίπτωση θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι οι ήπιοι, μέχρι σήμερα, ρυθμοί αποπληθωρισμού είναι πιθανόν να ενισχύσουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών όπως και την ανταγωνιστικότητα εξαγωγικών κλάδων της οικονομίας. Ωστόσο, η πίεση από την οικονομική ύφεση, την άνοδο της ανεργίας και την πτώση εισοδήματος και κατανάλωσης φαίνεται να λαμβάνει χαρακτηριστικά μακροχρόνιας διάρκειας, κάτι που οδηγεί σε συρρίκνωση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων, παρασύροντας καθοδικά την προσφορά και ζήτηση.

Το λιανικό εμπόριο όντως έχει ξεχωριστές προσδοκίες από τις φετινές θερινές εκπτώσεις, καθώς μπορεί να δώσουν στις επιχειρήσεις μία ανάσα ζωής μέσα στην βαθύτατη κρίση. Οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι βέβαιο ότι θα εξαντλήσουν όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για την καλύτερη τιμολόγηση και χαμηλότερη τελική τιμή πώλησης των προϊόντων που προσφέρουν.

Η περίοδος των θερινών τακτικών εκπτώσεων που θα διαρκέσει έως 31 Αυγούστου, ίσως είναι ο "προπομπός" σταθεροποίησης της μειούμενης κατανάλωσης στην αγορά. Ο εμπορικός κόσμος παρά τη μείωση του τζίρου  στο λιανεμπόριο από την αρχή του χρόνου  ελπίζει σε ένα "φρένο" της συνεχούς πτώσης του.

Οι μέχρι σήμερα καλοκαιρινές πωλήσεις των καταστημάτων και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια των θερινών  εκπτώσεων κινούνται με αρνητικό πρόσημο, αλλά σε  πολύ χαμηλότερα από πέρυσι  επίπεδα αρνητικής μεταβολής
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

Ο σχεδιασμός των τροικανών και των υπαλλήλων προεστών είναι σαφής.Απο 100 ευρώ τζίρο της αγοράς στα 30 ευρώ όπου το taxis θα μετράει μέχρι και τα 29,50.
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο