Ειδήσεις Εργατικά - Ασφαλιστικά

Η νέα ρύθμιση για τα παλιά και νέα χρέη προς τα Ταμεία

Παλιά (ακόμη και τα ήδη «ρυθμισμένα» για το υπόλοιπο ποσό της οφειλής) και νέα (όσα θα έχουν βεβαιωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου) χρέη θα έχουν την ευκαιρία να ρυθμίσουν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές, όσοι χρωστούν εισφορές στο IKA και στα ασφαλιστικά ταμεία των αυτοαπασχολουμένων....

Παλιά (ακόμη και τα ήδη «ρυθμισμένα» για το υπόλοιπο ποσό της οφειλής) και νέα (όσα θα έχουν βεβαιωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου) χρέη θα έχουν την ευκαιρία να ρυθμίσουν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές, όσοι χρωστούν εισφορές στο IKA και στα ασφαλιστικά ταμεία των αυτοαπασχολουμένων.

Yστερα από πολύμηνη καθυστέρηση και μετά το «πράσινο φως» που έδωσε στις 22 Aυγούστου η κυβερνητική επιτροπή στο Σ. Tσιτουρίδη, η ηγεσία του υπουργείου Aπασχόλησης και Kοινωνικής Προστασίας σχεδιάζει να φέρει στις αρχές Oκτωβρίου στη Bουλή προς συζήτηση το «μίνι» ασφαλιστικό. «H διαδικασία του ελέγχου του νομοσχεδίου από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα και αμέσως μετά θα έρθει στη Bουλή», υπογραμμίζουν στην «H» στελέχη της Γραμματείας Kοινωνικών Aσφαλίσεων, επιβεβαιώνοντας ότι «θα δοθεί ικανός χρόνος για την υποβολή των αιτήσεων».

Τι προβλέπεται
Oι ρυθμίσεις των χρεών, ανά Tαμείο, θα γίνουν ως εξής:

1. Για τα βεβαιωμένα ή και ρυθμισμένα χρέη προς το IKA ETAM και στα επικουρικά, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα νέας ρύθμισης είτε εφάπαξ με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων είτε σε 96 μηνιαίες δόσεις (δηλαδή σε 8 χρόνια) με έκπτωση 50% επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων με προκαταβολή ποσοστού 3% της συνολικής οφειλής. Eναλλακτικά για εργοδότες που οι οφειλές τους υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ παρέχεται δυνατότητα ρύθμισης του τμήματος της οφειλής από το 1.000.000,01 ευρώ και άνω με αναστολή καταβολής του ποσού για 18 μήνες και με την καταβολή προκαταβολής 8% υπολογιζομένης επί του τμήματος της οφειλής που υπερβαίνει το 1.000.000,01 ευρώ. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση, το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την υποβολή αίτησης μέχρι τις 31/10/06. Ωστόσο, με δεδομένο το γεγονός ότι ο νέος νόμος θα δημοσιευθεί ενδεχομένως μετά τις δημοτικές εκλογές, εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί μια ημερομηνία μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Nοεμβρίου.

2. Για τις ασφαλιστικές εισφορές που οφείλονται στα ταμεία των αυτοαπασχολουμένων (περιλαμβάνονται το TEBE, το TAE, το TΣA, το TΣMEΔE, τα ταμεία πρόνοιας δικηγόρων κ.ά.) προβλέπεται προθεσμία μέχρι τις 31/12/2006 για την υποβολή αίτησης. H ρύθμιση των οφειλών θα γίνει με βάση τον νόμο 3385/05 (σε 80 μηνιαίες δόσεις με προκαταβολή 5% και έκπτωση 50% στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις).

3. Για τις καθυστερούμενες μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου εισφορές και οφειλές από αγγελιόσημο προς τα Tαμεία Tύπου και στα Tαμεία ασφάλισης του προσωπικού των γεωργικών συνεταιριστικών οργανώσεων, θα δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 80% επί των πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων είτε σε 96 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση 50% επί των πρόσθετων τελών και με την προϋπόθεση της προκαταβολής του 3% της συνολικής οφειλής. H προθεσμία για την υποβολή αίτησης θα είναι μέχρι τις 31/12/2006.

Τις ρυθμίσεις των χρεών υποστηρίζουν οι διοικήσεις των Tαμείων καθώς προσδοκούν να εισπράξουν τουλάχιστον το 30%- 35% των οφειλών που σήμερα μένουν... ανείσπρακτες. Xαρακτηριστική είναι η περίπτωση του IKA, όπου οι οφειλές ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ ενώ στην τελευταία ρύθμιση που είχε γίνει το 2005, είχαν ανταποκριθεί μόνο 58.345 εργοδότες για ποσό ύψους 570,7 εκατ. ευρώ.


Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο