Ειδήσεις Ανακοινώσεις Συλλόγων

ΕΣΕΕ - Χαμηλό ποσοστό αρνητικής μεταβολής καταγράφεται στον μέχρι σήμερα καλοκαιρινό τζίρο του Λιανικού Εμπορίου

Χαμηλό ποσοστό αρνητικής μεταβολής καταγράφεται στον μέχρι σήμερα καλοκαιρινό τζίρο του Λιανικού Εμπορίου

Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό εμπόριο, που καταγράφηκε από την ΕΛΣΤΑΤ τον  Μάιο και κυμάνθηκε στα μέχρι σήμερα υψηλότερα επίπεδα του έτους, φαίνεται να συνεχίζεται και τους δύο καλοκαιρινούς μήνες του Ιουνίου και Ιουλίου επιβεβαιώνοντας τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης της πτωτικής πορείας του τζίρου στο λιανεμπόριο. Η ετήσια μεταβολή 2013-12 του εν λόγω δείκτη παρουσίασε περιορισμένη μείωση -3,3%, έναντι πτώσης -8,6% της αντίστοιχης περιόδου 2012-11.
Αντίστοιχα ο δείκτης όγκου πωλήσεων παρουσίασε φέτος μικρότερη μείωση κατά -3,4%, έναντι -9,2% πέρυσι.

Σύμφωνα με αρχικά στοιχεία των τριών πρώτων εβδομάδων της εκπτωτικής περιόδου φαίνεται να μπαίνει ένα "φρένο" στην κατρακύλα του λιανικού εμπορίου και της καθίζησης των λιανικών πωλήσεων. Είναι αξιοσημείωτο ότι ακριβώς πριν δύο χρόνια, σε εξίσου αρνητικές για την εθνική μας οικονομία συνθήκες και με μία πληθώρα αντιπαραγωγικών και αντιαναπτυξιακών μέτρων, ο μέσος ετήσιος ΔΚΕ το 2011 είχε αναρριχηθεί στις 103 μονάδες (και στις 104 μονάδες το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου). Τον Μάιο του 2013 ο Δείκτης  κινήθηκε στο ικανοποιητικό επίπεδο του 86,7, αφού ήταν κατά πολύ υψηλότερος όλων των προηγούμενων μηνών και παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν πλέον παγιωθεί στον κλάδο του λιανικού εμπορίου, άρχισε να εμφανίζει κάποιες προσδοκίες.

Η μέχρι σήμερα υποτονική κίνηση των εμπορικών καταστημάτων του 2013, απεικονίζεται με μία μηνιαία αυξομείωση του τζίρου, σε όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες της εμπορικής δραστηριότητας. Από την αρχή του χρόνου οι  κυριότερες μειώσεις είναι εκείνες στα καταστήματα των Φαρμακευτικών – Καλλυντικών (-18,9%), των επίπλων και ηλεκτρικών ειδών (-13,6%), των Καυσίμων και Λιπαντικών αυτοκινήτων  (-12,1%), των Μεγάλων καταστημάτων Τροφίμων  (-10,8%), της ένδυσης-υπόδησης (-6,5%), των πολυκαταστημάτων (-6,0%), των βιβλίων και χαρτικών (-4,9%) και των Τροφίμων – Ποτών – Καπνού (-4,3%). Η εικόνα είναι ανάλογη και για τον Γενικό Δείκτη Όγκου στο Λιανικό εμπόριο καθώς καταγράφηκε αντίστοιχη μείωση κατά -11% από την αρχή του χρόνου.

Είναι φανερό πως η υπερφορολόγηση και η πληθώρα αποφάσεων που λαμβάνονται σε οικονομικό επίπεδο, όχι μόνο δεν συντελούν στην ομαλοποίηση και στην  καταπολέμηση των «διαρκών μειώσεων» που εντοπίζονται στην αγορά, αλλά τουναντίον διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο περιορισμό της ρευστότητας, στην  «οικονομική ασφυξία» των καταναλωτών και τον «στραγγαλισμό» των εμπορικών επιχειρήσεων. Η επιβράδυνση της συρρίκνωσης του τζίρου στο λιανεμπόριο έχει άμεση σχέση με την συρρίκνωση του αριθμού των ΜμΕ εμπορικών επιχειρήσεων, αφού η μείωση του εισοδήματος και η αύξηση της ανεργίας συνεχίζονται.

Με τα περιθώρια ανάκαμψης να στενεύουν επικίνδυνα, κρίνεται ως επιβεβλημένη ανάγκη, οι ιθύνοντες να αφουγκραστούν τον έντονο προβληματισμό και να ανταποκριθούν στις προτάσεις των ανθρώπων της αγοράς, ώστε να αξιοποιηθούν οι πρώτες θετικές ενδείξεις του 2013 και να πραγματοποιηθούν οι αισιόδοξες προσδοκίες του 2014.

Η αρνητική μεταβολή των λιανικών πωλήσεων ανεβοκατεβάζει συνεχώς ταχύτητα, διατηρώντας ακόμα και κατά την καλοκαιρινή περίοδο το αρνητικό της πρόσημο, αλλά ευτυχώς, σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα, τόσο λόγω της αυξημένης κίνησης από τον ανοδικό εισερχόμενο τουρισμό όσο και από τα ελκυστικά ποσοστά των εκπτώσεων και τις χαμηλές τελικές τιμές στα εμπορικά καταστήματα λιανικής.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο