Ειδήσεις Ανακοινώσεις ΥΠ.ΟΙΚ. - ΙΚΑ - ΟΑΕΔ

Υπ. Εργασίας - Στοιχεία ροών μισθωτής απασχόλησης Ιουλίου 2013

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 5 Αυγούστου 2013

Μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων της «Εργάνης» για τον μήνα Ιούλιο του 2013, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Με αφορμή τα αποτελέσματα της «Εργάνης» που παρουσίασαν σήμερα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, θα ήθελα καταρχήν να επισημάνω τις σημαντικές αναλυτικές και επιχειρησιακές δυνατότητες αυτού του πρότυπου πληροφοριακού συστήματος καταγραφής των ροών απασχόλησης στο μισθωτό τομέα της ιδιωτικής οικονομίας. Ενός καινοτόμου συστήματος που εξελίσσεται δυναμικά ενσωματώνοντας σταδιακά στην ηλεκτρονική και αξιόπιστη καταγραφή του όλο και περισσότερα χρήσιμα στοιχεία της αγοράς εργασίας. Πράγματι, στο δελτίο του Ιουλίου παρουσιάζονται, για πρώτη φορά, στοιχεία για το είδος των νέων συμβάσεων - πλήρης, μερική και εκ περιτροπής – τις μετατροπές υφιστάμενων συμβάσεων, τις επιχειρησιακές συμβάσεις του μήνα, καθώς και τα ισοζύγια προσλήψεων απολύσεων ανά περιφερειακή ενότητα σε μηνιαία και πεντάμηνη βάση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της «Εργάνης», το ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων και το μήνα Ιούλιο ήταν θετικό, καθώς δημιουργήθηκαν 1.077 νέες θέσεις εργασίας. Επίδοση μικρότερη από τις 14.131 θέσεις εργασίας τον αντίστοιχο μήνα του 2012, περίοδο κατά την οποία, πάντως, οι προσλήψεις στον τουριστικό τομέα είχαν ξεκινήσει πολύ αργότερα, αμέσως μετά την λήξη των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι για πέμπτο συνεχή μήνα από το Μάρτιο του 2013, οπότε και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία η «Εργάνη», το μηνιαίο ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων εμφανίζεται και πάλι θετικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το 7μηνο Ιανουάριος – Ιούλιος 2013 να είναι πλεονασματικό κατά 91.611 νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή το υψηλότερο επτάμηνο έτους από το 2008.

Πρόκειται για εμφανή σημάδια εξασθένισης της ανοδικής τάσης της ανεργίας και διαφαινόμενης σταθεροποίησης της αγοράς εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς συνεχίζουμε τις εντατικές προσπάθειες μας για τη στήριξη της απασχόλησης και την ανάσχεση της ανεργίας.
Θα ήθελα, τέλος, να επισημάνω ότι οι λειτουργικές και επιχειρησιακές δυνατότητες της «Εργάνης» φάνηκαν μόλις πριν λίγες μέρες, όταν μέσω του συστήματος αποκαλύφθηκε εκτεταμένη αδήλωτη απασχόληση σε νησί του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν υπερδεκαπλάσιες νέες προσλήψεις – σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων ημερών – την ημέρα που επισκέφθηκε το νησί κλιμάκιο ελέγχου της ΕΥΠΕΑ ΙΚΑ. Είναι προφανές ότι η καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης απασχόλησης και, γενικότερα, κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας αποτελεί για το υπουργείο μας κορυφαία προτεραιότητα. Και σε αυτό το πλαίσιο, η «Εργάνη» αποτελεί πολύτιμο στρατηγικό εργαλείο».
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο