Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Τα 70 δισ. ευρώ θα αγγίξουν τα «κόκκινα» δάνεια στο τέλος του 2013

Ξεκίνησε ήδη από την πλευρά της BlackRock η άντληση στοιχείων από τις τράπεζες προκειμένου μέσω των εκθέσεών της να ολοκληρωθεί η νέα διαδικασία ελέγχου των πιστωτικών ιδρυμάτων μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Τα στοιχεία τα οποία λαμβάνει υπόψη του ο διεθνής οίκος όσον αφορά τα δάνεια, έχουν ημερομηνία τέλος Ιουνίου.

Οι μελέτες του διεθνούς οίκου εκτιμάται ότι θα έχουν εκπονηθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, ωστόσο, η παροχή στοιχείων από τις τράπεζες θα έχει ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα. Ο διεθνής οίκος όπως και την προηγούμενη φορά θα δώσει τις εκθέσεις του στην Τράπεζα της Ελλάδος η οποία υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνθέσει την πλήρη δική της εικόνα για την πορεία του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας.

Η πρώτη μελέτη σχετίζεται με τα «κόκκινα» δάνεια και η συλλογή των στοιχείων έχει ήδη ξεκινήσει. Η διαδικασία αυτή που ονομάζεται Troubled Asset Review εστιάζει στο κατά πόσον οι τράπεζες ακολουθούν τις σωστές διαδικασίες για την παρακολούθηση των κόκκινων δανείων, κατά πόσον προκρίνονται οι βέλτιστες πρακτικές και θα καταλήξει σε προβλέψεις και συστάσεις.

Τα 70 δισ. ευρώ θα αγγίξουν τα «κόκκινα» δάνεια στο τέλος του 2013

Επιχειρηματικά δάνεια
    Τα κόκκινα δάνεια καθώς η ύφεση συνεχίζεται αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Το πιο δυσχερές τμήμα τους αναφέρεται στα επιχειρηματικά δάνεια κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως επίσης και στα καταναλωτικά στα οποία οι εξασφαλίσεις είναι μειωμένες. Είναι απολύτως βέβαιο πως τα δάνεια αυτά θα ξεπεράσουν στο τέλος του 2013 το 30% του συνόλου των χαρτοφυλακίων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Το σύνολο των χορηγήσεων των ελληνικών τραπεζών συμπεριλαμβανομένων και των δανείων του ελληνικού δημοσίου είναι περίπου 231 δισ. ευρώ κάτι το οποίο σημαίνει πως περίπου 70 δισ. ευρώ δάνεια φαίνεται πως στο τέλος του έτους θα είναι σε καθυστέρηση πλέον των τριών μηνών. Η Moody's σε πρόσφατη έκθεσή της κάνει την εκτίμηση πως τα δάνεια αυτά στο τέλος του 2014 θα ανέλθουν στο 40% του συνολικού χαρτοφυλακίου των πιστωτικών ιδρυμάτων. Θα πρέπει να σημειωθεί πως πολλές συζητήσεις γύρω από το θέμα έχουν ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι γεγονός πως υπάρχουν distress funds που ενδιαφέρονται να αγοράσουν προβληματικά δάνεια.

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Η» Ελληνας τραπεζίτης για τα δάνεια αυτά οι τράπεζες έχουν πάρει σημαντικότατες προβλέψεις και δεν μπορούν να τα δώσουν σε εξευτελιστικές τιμές διότι τούτο θα σήμαινε πως θα χρειαστούν και νέα κεφάλαια. Για παράδειγμα ένα δάνειο 100 ευρώ για το οποίο έχει ληφθεί πρόβλεψη 50 ευρώ δεν μπορεί να ζητάται να αγοραστεί για τα υπόλοιπα 50 ευρώ που απομένουν, στα 5 σεντς.

Παλιές μελέτες της τρόϊκας μιλούσαν για αναδιάρθρωση δανείων στο 5,6% των προβληματικών. Όμως το μέγεθος αυτό έχει κατά πολύ ξεπεραστεί όπως λένε στην «Η» τραπεζικοί παράγοντες. Και εξαρτάται από το τι ακριβώς σημαίνει αναδιάρθρωση. Αν στην έννοια της αναδιάρθρωσης συμπεριληφθούν και οι επιμηκύνσεις των δόσεων και τα έτη χάριτος τότε το ποσοστό αυτό μπορεί να φθάνει και στο 20%. Αν ωστόσο, η έννοια της αναδιάρθρωσης κυρίως στα μεγάλα δάνεια συνδεθεί με την αναχρηματοδότηση τότε το ποσοστό αυτό κινείται κοντά στο 10%.

Ακραία σενάρια
    Η δεύτερη μελέτη της BlackRock που θα ξεκινήσει μέσα στον Αύγουστο ονομάζεται Αssets Quality Review και αφορά τις εξελίξεις στα μεγέθη των τραπεζών σε κανονικά και ακραία σενάρια με βάση προβλέψεις του οίκου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η διενέργεια των stress tests θα καταδείξει τις δυνατότητες προσαρμογής των τραπεζών στις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας ακόμη και εάν αυτές εκτεθούν σε ακραία αρνητικά σενάρια.

Ισχυρό πλεονέκτημα για Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank η επιτυχής ανακεφαλαιοποίησή τους. Ειδικότερα οι δύο εξ αυτών μάλιστα η Πειραιώς και η Alpha Bank έχουν εξαιρετικά υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας 14,5% και 13,9%. Οι δείκτες αυτοί όπως παρατηρούν έγκυροι αναλυτές δείχνουν να είναι εξαιρετικά ανθεκτικές ακόμη και για τα πιο ακραία σενάρια.

Τα stress tests των τραπεζών θα καταδείξουν την επάρκεια της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών οι οποίες έτσι και αλλιώς στην παρούσα φάση προετοιμάζονται προκειμένου να βρουν τρόπους να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία. Ένας τρόπος, οι τράπεζες να επανέλθουν σύντομα σε τροχιά κερδοφορίας είναι να περιοριστεί η ύφεση στην ελληνική οικονομία στοιχείο το οποίο θα επιτρέψει και σε εκείνες την ανάπτυξη των εργασιών τους.

Η Blackrock σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος επικαιροποιούν λοιπόν επί της ουσίας την παρελθούσα διαγνωστική μελέτη για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Τα πιστωτικά ιδρύματα εκτιμούν στο σύνολό τους πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα.

Με βάση πληροφορίες η μεθοδολογία που ακολουθεί η Blackrock θα λάβει υπόψη εκτός από τα οικονομικά στοιχεία των ελληνικών τραπεζών του α' εξαμήνου του 2013 και τις νέες εκτιμήσεις για την πορεία της ύφεσης, της οικονομίας και της ανεργίας. Ιδιαίτερα πάντως ο τελευταίος αυτός τομέας είναι εκείνος στον οποίον και οι τράπεζες, αλλά και οι διεθνείς οίκοι επιμένουν ιδιαίτερα. Θεωρούν την ανεργία κλειδί για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας γι΄ αυτό και η χορήγηση των νέων δανείων αναμένεται να λαμβάνει υπόψη της αυτή την παράμετρο αυτό ως προς τους όρους και τα δεδομένα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πάντως παραδοχές, τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας είναι βελτιωμένα σε σχέση με εκείνα που έλαβε υπόψη του ο διεθνής οίκος 1,5 χρόνο πριν.

Παράλληλα οι τράπεζες ήδη έχουν περάσει στους ισολογισμούς τους την συντριπτική πλειοψηφία των ζημιών και έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί.

Πηγή Ημερησία
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο