Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Συστήματα εισροών-εκροών στα πρατήρια μέχρι το Σεπτέμβριο

Πάνω από 15 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ θα λάβουν τους επόμενους μήνες περίπου 4.500 βενζινοπώλες σε όλη την Ελλάδα ως επιδότηση για να εγκαταστήσουν το περιβόητο σύστημα καταγραφής εισροών-εκροών στις δεξαμενές τους, μέσω του οποίου επιδιώκεται να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Η προθεσμία για την εγκατάσταση του συστήματος σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο μετά την σιωπηρή παράταση που είχε δοθεί τον περασμένο Μάρτιο, και ήδη ένας μεγάλος αριθμός από τα περίπου 1.500 πρατήρια των δύο αστικών κέντρων έχουν προβεί στην εγκατάσταση. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι ιδιόκτητα πρατήρια των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών.

Το σχετικό πρόγραμμα στην Κοινωνία της Πληροφορίας άνοιξε με καθυστέρηση μόλις στις 18 Ιουλίου και εκατοντάδες πρατηριούχοι σπεύδουν αυτές τις μέρες να υποβάλλουν μαζικά αιτήσεις για να ενταχθούν στην επιδότηση που καλύπτει περί τις 5.300 ευρώ ή το 50% της επένδυσης. Το κόστος για τους επαγγελματίες δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο αφού εκτιμάται ότι συνολικά θα απαιτηθούν επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ το οποίο θα καρπωθούν περίπου 20 εταιρείες στην Ελλάδα οι οποίες εισάγουν ή κατασκευάζουν τέτοια συστήματα.

Πρόβλημα εκτιμάται ότι θα υπάρξει με την προμήθεια του συστήματος στις μικρότερες πόλεις και χωριά στην περιφέρεια, όπου πολλοί πρατηριούχοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και σύμφωνα με τους εκπροσώπους των βενζινοπωλών δεν αποκλείεται αρκετοί να μην είναι σε θέση να καλύψουν την επένδυση που απαιτείται. Η προθεσμία γι’ αυτούς λήγει τον Μάρτιο του 2014.

Το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει υψηλά πρόστιμα ως και 500.000 ευρώ μέχρι και αφαίρεση άδειας λειτουργίας για όσα πρατήρια δεν εγκαταστήσουν το σύστημα εισροών εκροών.

Το σύστημα εισροών-εκροών συνδέει τη δεξαμενή του πρατηρίου με την αντλία, λειτουργεί ηλεκτρονικά και θα παρουσιάζει, ανά πάσα στιγμή, τα στοιχεία για την ποσότητα του υγρού καυσίμου (βενζίνης, πετρελαίου) που μπήκε ή βγήκε (πωλήθηκε) με απόλυτη ακρίβεια. Σε συνδυασμό με την χρήση ταμειακών μηχανών και την εξίσωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης που στέρησε σε μεγάλο βαθμό το κίνητρο για λαθρεμπόριο, το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί ότι θα ελέγξει ένα μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής στα καύσιμα.

Πηγή Capital.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο