Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Έξι δράσεις κατά της ανεργίας των νέων

Διετές σχέδιο με έξι δράσεις για την ανάσχεση της ανεργίας των νέων που καλπάζει σε δυσθεώρητα επίπεδα ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τριαντάφυλλου, ο κ. Κεγκέρογλου διευκρίνισε πως το υπουργείο Εργασίας έχει εκπονήσει σχέδιο δράσης για τη χρονική περίοδο 2013 - 2015 με σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και στήριξης των ανέργων και ιδιαίτερα των νέων. Από τους βασικούς στόχους αυτού του σχεδίου δράσης είναι η ανάδειξη συγκεκριμένων πολιτικών και μέτρων ανάπτυξης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας των νέων δύο ηλικιακών κατηγοριών 15 - 24, 25 - 29 και μέχρι 35.

Το υπουργείο Εργασίας -επισήμανε ο ίδιος- δίνει μεγάλη βαρύτητα στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, η οποία παραμένει μάστιγα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωζώνη αγγίζοντας επίπεδα ρεκόρ σύμφωνα με τη Eurostat. Τον θλιβερό αυτό... χορό σέρνει η Ελλάδα, που εξακολουθεί να κατέχει τα σκήπτρα στον «παροπλισμό» των νέων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως ανακοίνωσε χθες η Eusrostat η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά της μεγαλύτερης ανεργίας συνολικά στην Ε.Ε. με ποσοστό 26,9%. Την ίδια στιγμή «πρωταθλήτρια» είναι και στην ανεργία των νέων (κάτω των 25) που αγγίζει το 58,7% (τα ελληνικά στοιχεία αφορούν τον Απρίλιο, ενώ των άλλων χωρών τον Ιούνιο). Παρ' όλα αυτά, για πρώτη φορά την τελευταία διετία, ο αριθμός των ανέργων σημείωσε μικρή πτώση κατά 24.000 τον Ιούνιο στην Ευρωζώνη σε σχέση με τον Μάιο. Στην «Ε.Ε. των 27», οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 32.000. Μετά την Ελλάδα ακολουθούν η Ισπανία (26,3%) και η Πορτογαλία (17,4%), ενώ στην αντίπερα όχθη βρίσκονται η Αυστρία (4,6%), η Γερμανία (5,4%), το Λουξεμβούργο (5,7%). Η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας μέσα σε ένα χρόνο καταγράφεται σε Κύπρο και Ελλάδα...

Σε μια προσπάθεια να ανασχεθεί αυτή η τάση, ο κ. Κεγκέρογλου ανακοίνωσε σχέδιο με 12 άξονες δράσης , εκ των οποίων οι 6 αφορούν τους νέους. Ειδικότερα:

Νέες θέσεις απασχόλησης μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας σε ΟΤΑ και φορείς του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα (νοσοκομεία και σχολεία).
Θεσμικές παρεμβάσεις για τη διευκόλυνση της εισόδου στην αγορά εργασίας των νέων 16 - 24 ετών για τη διασφάλιση της πρώτης επαγγελματικής τους εμπειρίας (Youth Guarantee) με αξιοποίηση κοινοτικών πόρων από 1-1-2014.
Επιδότηση της απασχόλησης ανέργων νέων έως και 29 ετών στον ιδιωτικό τομέα μέσω πρακτικής άσκησης (Youth Guarantee).
Δημιουργία 20.000 νέων θέσεων απασχόλησης για άνεργους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έως 35 ετών.
Παγίωση και επέκταση του θεσμού της μαθητείας για όλους τους εκπαιδευόμενους μέσω δημιουργίας μεικτού σχήματος (dual system) και «σύμφωνου συνεργασίας» των φορέων επαγγελματικής εκπαίδευσης με τον ιδιωτικό τομέα.
Προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας, ενός θεσμού που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στην Ευρώπη. Αναμένεται η προκήρυξη της δημιουργίας περιφερειακών δομών ώστε μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουμε στην έναρξη υλοποίησης για τη δημιουργία και την ενίσχυση 2.000 συνεργατικών ομάδων.

ΜΕΤΡΑ

Τα προγράμματα αυτά θα συνδυαστούν με τα μέτρα που είναι σε ισχύ μέσω του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 όπως:

Πρόγραμμα πρώτης ένταξης νέων 24 - 26 ετών μαθητείας τεχνικής εκπαίδευσης από τον ΟΑΕΔ.
Πρόγραμμα για αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο οποίο εντάχθηκαν 7.200 νέοι στον ιδιωτικό τομέα.
Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους μέχρι 29 ετών. Ωφελούμενοι: 45.000 από τους οποίους 10.000 στον τουρισμό (προϋπολογισμός: 127.000.000 ευρώ).
Σχέδια Δράσης Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας (σε τελικό στάδιο με 1.175 εργαζόμενους έως 30 ετών (προϋπολογισμός: 39.310.700 ευρώ).
Η δράση καινοτομική επιχειρηματικότητα των νέων, που αφορά 7.000 άμεσα ωφελούμενους ανέργους και έχει προϋπολογισμό 91 εκατομμύρια ευρώ είναι στο τελικό στάδιο για υλοποίηση.

12 δράσεις

Ο κ. Κεγκέρογλου ανακοίνωσε σχέδιο με 12 άξονες δράσης, εκ των οποίων οι 6 αφορούν τους νέους. Θα συνδυαστούν με τα μέτρα που είναι σε ισχύ

Πρόγραμμα 1ης ένταξης νέων 24-26 ετών μαθητείας τεχνικής εκπαίδευσης από τον ΟΑΕΔ
Πρόγραμμα για 7.200 νέους απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εντάχθηκαν στον ιδιωτικό τομέα
Ωφελούμενοι 45.00 νέοι από την επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους έως 29 ετών
Mε προϋπολογισμό 91 εκατ. η δράση «καινοτομική επιχειρηματικότητα των νέων», που αφορά 7.000 άτομα


Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ.gr
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο