Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Δ.Ν.Τ.: Νέα μέτρα αν δεν υπάρξει βελτίωση στα φορολογικά έσοδα

Τελεσίγραφο ΔΝΤ προς Ευρωπαίους για το χρέος

Ανάπτυξη 0,6% το 2014  για την ελληνική οικονομία προβλέπει στην έκθεσή του το ΔΝΤ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη. Ταυτόχρονα, διαπιστώνει αποσπασματική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και σημαντικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Το ΔΝΤ στέλνει μήνυμα για τη λήψη νέων μέτρων περικοπής δαπανών σε «κοινωνικά ευαίσθητες περιοχές» αν οι αρχές δεν αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της διαχείρισης των φορολογικών εσόδων με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Ταμείο δεν πείθεται για τα οφέλη που θα προκύψουν από τις αλλαγές στη φορολογική διοίκηση. «Στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι στόχοι για εξοικονόμηση από τη φορολογική διοίκηση θα επιτευχθούν», προειδοποιεί. Οι στόχοι αυτοί έχουν προϋπολογιστεί ήδη στο 0,4% του ΑΕΠ το 2014 και στο 1,5% συνολικά ως το 2016.

Το ΔΝΤ εκφράζει ευθέως έντονες αμφιβολίες για την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων τους επόμενους μήνες και να αντικαταστήσει το χαράτσι στα ακίνητα και μάλιστα προειδοποιεί ότι θα πρέπει να εξεταστεί η επέκταση του χαρατσιού εφόσον γίνουν κάποιες τροποποιήσεις για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα συνταγματικότητας που έχουν προκύψει. Μάλιστα το ΔΝΤ στην έκθεσή του αναφέρει συγκεκριμένα ότι μόνο για την εξασφάλιση της επιτυχούς παρακολούθησης πληρωμών του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων θα πρέπει να απασχολούνται αποκλειστικά 300 υπάλληλοι. Σημειώνουν σε ειδικό κεφάλαιο για το νέο φόρο ακινήτων ότι για το 2014 ο φόρος θα πρέπει να έχει μια μεταβατική μορφή όπου θα επιβάλλεται στον φορολογούμενο ανάλογα με τα δικαιώματά του στο ακίνητο μέχρι να φτάσουμε στην τελική μορφή (μετά από δυο έως τρία χρόνια) όπου ο φόρος θα επιβάλλεται στο ακίνητο.

Για το χρέος και το χρηματοδοτικό κενό, το ΔΝΤ προειδοποιεί «δείχνοντας» τους Ευρωπαίους, που θα πρέπει να λύσουν τον γρίφο ότι η Ελλάδα ως το 2016 θα χρειαστεί επιπλέον 5,6 δισ. ευρώ ώστε αυτό να κλείσει.

Το βασικό σενάριο στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ αναφέρεται ότι αυτό θα παραμείνει υψηλό το 2013 περίπου στο 176% του ΑΕΠ, πριν ξεκινήσει μια σταθερή υποχώρηση το 2015. Στην έκθεση υπενθυμίζεται η υποχρεώση που έχουν αναλάβει οι Ευρωπαίοι τον Δεκέμβριο του 2012 να παράσχουν περαιτέρω ανακούφιση στο ελληνικό χρέος -όταν θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα- για να εξασφαλιστεί ότι αυτό θα βρίσκεται το 2020 στο 124% του ΑΕΠ και σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυσημ το χρέος αναμένεται να έχει μειωθεί στο 124% το 2020, αφού επιπρόσθετα έκτακτα μέτρα ανακούφισης της τάξης του 4% του ΑΕΠ, καθοριστούν τη διετία 2014-2015.

Το χρέος αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω γύρω στο 114% του ΑΕΠ το 2022 (πριν από τα μέτρα για τη μείωση του σημαντικά κάτω από το 110% του ΑΕΠ, για τα οποία έχουν δεσμευθεί οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας).

Στο σενάριο αυτό όμως επισημαίνεται ότι υπάρχουν ρίσκα. «Τα stress tests υποδεικνύουν ότι το βασικό σενάριο για την πορεία του χρέους είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε αστοχίες σε ότι αφορά την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ είναι «ανθεκτικό» σε λιγότερες αποκρατικοποιήσεις ή σε αναταράξεις σχετικά με τα επιτόκια δανεισμού», αναφέρεται.

Έτσι:

Αν το πρωτογενές πλεόνασμα παραμείνει στο 0% που είναι ο στόχος για το 2013, η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ θα φτάσει το 148% το 2020 και θα αυξάνεται σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Αν η ονομαστική ανάπτυξη βρίσκεται κατά μέσο όρο 1% κάτω από το 4% που προβλέπει το βασικό σενάριο, το χρέος θα ανέλθει στο 134% το 2020 με μια μικρή τάση μείωσης από εκεί και πέρα.

Αν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις είναι τα μισά σε σχέση με το στόχο των 22 δισεκ. ευρώ, το χρέος το 2020 θα είναι μόνο 4% υψηλότερα του στόχου ενώ θα διατηρείται μια ισχυρή πτωτική τροχιά.

Αν τα επιτόκια του EFSF αυξηθούν κατά μια μονάδα, το χρέος θα αυξηθεί και πάλι κατά μόλις 4% πάνω από το βασικό σενάριο. Εξάλλου επισημαίνεται ότι τυχόν αναταράξεις στα επιτόκια των αγορών θα επηρεάσουν το χρέος με αργό ρυθμό μετά το 2020.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Ελληνας Πολίτης | Αυγούστου 1, 2013 8:26 π.μ. | Reply
Δεν μπορεί να ληφθούν νεα μετρα.Αφού ο αξιόπιστος πρωθυπουργός και όλα τα αξιόπιστα μελη της "Ελληνικής" κυβέρνησης το έχουν δηλώσει ρητά και κατηγορηματικά : "Αυτά ήταν τα τελευταία μετρα.Δεν θα μειωθούν άλλο μισθοί και συντάξεις.Ερχεται η ανάπτυξη.Η ανεργία είναι μόνο 26%.Η απασχόληση αυξηθηκε κατα το πρώτο εξάμηνο του 2013 και μάλιστα στις προσλήψεις με πλήρη απασχόληση".Αλλά αρκετά με τα κακόγουστα ανεκδοτα.Αυριο πάλι
image description The Jamaican | Αυγούστου 1, 2013 10:22 π.μ. | Reply
Έτσι είναι το σωστό. Όταν ο ασθενής δεν αντιδρά στη φαρμακευτική αγωγή, αυτό που κάνει ο γιατρός είναι να αυξάνει τη δοσολογία μέχρι να πεθάνει. Δεν αλλάζει φάρμακο.
image description j | Αυγούστου 1, 2013 11:57 π.μ. | Reply
the time has come to get our country back and throw these gold diggers out.
image description Ναι Σε Ολα | Αυγούστου 1, 2013 11:34 π.μ. | Reply
Πρωταρχικός σκοπός στην οικονομια πρεπει να είναι η αυξηση του ΑΕΠ ...Οσο συρικνώνεται το ΑΕΠ θα μεγαλώνει και ο λόγος χρεος/ΑΕΠ αρα ...Το πρωτογενές πλεονασμα δεν μπορεί να αξιολογηθεί μόνο του .Μπορείς να έχεις μικρό πρωτογενές έλειμμα με μεγάλη αυξηση του ΑΕΠ και να είσαι σε καλύτερη θέση.....πχ.χρωστας σήμερα α) 400δισ και σε 3χρονια έχεις 30δις πλεονασμα και ΑΕΠ 200δις έχουμε 370/200=185% β)σε 3χρονια 30δις ελειμμα και ΑΕΠ 250δις 430/250=172% .Μειωστε τους φορους στο 15% και μετα βγειτε για έλεγχο....
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο