Ειδήσεις Επιχειρήσεων Νέα

Ενισχύσεις σε μικρομεσαίους χωρίς έγκριση από Κομισιόν

Σε σημαντική διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα επωφελούνται κρατικών ενισχύσεων σε συντομότερο χρόνο, οδηγεί η χθεσινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση στις 200.000 ευρώ του ανώτατου ποσού, το οποίο δεν θα χρειάζεται πλέον σύμφωνη γνώμη των Βρυξέλλων. ...

Σε  σημαντική διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα επωφελούνται κρατικών ενισχύσεων σε συντομότερο χρόνο, οδηγεί η χθεσινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση στις 200.000 ευρώ του ανώτατου ποσού, το οποίο δεν θα χρειάζεται πλέον σύμφωνη γνώμη των Βρυξέλλων.

Η πρόταση της Κομισιόν αφορά τις γνωστές κρατικές βοήθειες de minimis, οι οποίες κοινοποιούνται για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Με βάση το μέχρι σήμερα καθεστώς, όταν οι κρατικές βοήθειες σε μια επιχείρηση ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ, τότε κοινοποιούνται και εξετάζονται από τις κοινοτικές υπηρεσίες, οι οποίες θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» για τη χορήγησή τους.

Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση μέσα στο ίδιο έτος, δεδομένου ότι τον περασμένο Μάρτιο, η Επιτροπή είχε αυξήσει επίσης κατά 50.000 (από 100.000 σε 150.000 ευρώ) το ανώτατο ποσό.

Με την προτεινόμενη αναπροσαρμογή, το ανώτατο ποσό της βοήθειας που δεν θα απαιτείται να κοινοποιείται στις Βρυξέλλες, καθορίζεται σε 200.000 ευρώ για μια τριετία. Με άλλα λόγια το εν λόγω ποσό θα καλύπτει τη διάρκεια μιας τριετίας. Εάν το ποσό ξεπερνά τα 200.000 ευρώ, τότε θα κοινοποιείται στις Βρυξέλλες και θα ακολουθείται η κανονική κοινοτική διαδικασία.

Ενα νέο στοιχείο που εισάγεται για λόγους διαφάνειας, είναι το ότι οι εγγυήσεις σε δάνεια θα μπορούν να χορηγούνται υπό μορφή κρατικής ενίσχυσης με την προϋπόθεση ότι το ύψος των δανείων δεν θα ξεπερνά τα 1,7 εκατ. ευρώ.

Μια καινοτομία της νέας πρότασης είναι η επέκταση των de minimis κρατικών ενισχύσεων και προς τις επιχειρήσεις εμπορίας και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων.

Η αύξηση του ανώτατου ορίου λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό, αλλά και την αύξηση του ΑΕΠ στα κράτη μέλη, από την περίοδο που είχε αποφασισθεί η προηγούμενη αύξηση.

Η πρόταση της Επιτροπής υποβλήθηκε αρχικά το Μάρτιο στα κράτη μέλη προκειμένου να παρουσιάσουν τις παρατηρήσεις τους. Τώρα η Κομισιόν ξεκινά μια διαβούλευση με τις ενδιαφερόμενες πλευρές, ενώ στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των κρατών μελών, θα εκδώσει την οριστική απόφαση όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας 994/98.
Ναυτεμπορική
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο