Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Μεταρρύθμιση στο σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών και μείωσή τους μέχρι το 2016

Μεταρρύθμιση στο σύστημα των ασφαλιστικών εισφορών τον Νοέμβριο του 2013 προαναγγέλλει η έκθεση αξιολόγησης της Ε.Ε.

Το νέο σύστημα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από τον Δεκέμβριο του 2013. Περιγράφοντάς το παραθέτει τα εξής στοιχεία: την εξασφάλιση των εσόδων για τα Ταμεία με έναν ουδέτερο δημοσιονομικά τρόπο μέσω της διεύρυνσης της ασφαλιστικής βάσης, την απλούστευση του τρόπου υπολογισμού τους που ποικίλλει στους διάφορους φορείς και τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που περιλαμβάνουν. Επαναλαμβάνεται δε ότι το μέσο ποσοστό εισφορών πρέπει να μειωθεί κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τα υφιστάμενα επίπεδα σταδιακά μέχρι και το 2016. Επίσης, επαναφέρει παλαιότερη μνημονιακή δέσμευση για τη διεξαγωγή μελετών που θα αφορούν ειδικότερα τις επιβαρύνσεις για την κύρια σύνταξη σε εταιρείες όπου οι καταβαλλόμενες εισφορές είναι υψηλότερες του ασφαλιστικού κόστους του ΙΚΑ.

Εως το τέλος του έτους όλες οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για ΕΤΕΑ (επικουρικό Ταμείο) θα καταχωρούνται σε ηλεκτρονική βάση με την ταυτόχρονη διαμόρφωση ενός συστήματος ατομικών λογαριασμών. Παρεμβάσεις επιβάλλονται και στο καθεστώς αναπηρίας για να διασφαλιστεί ότι οι συντάξεις αναπηρίας δεν θα υπερβαίνουν το 10% του συνολικού αριθμού των συντάξεων. Το νέο σύστημα παρακολουθείται με τριμηνιαίες εκθέσεις.

Επίσης, έμφαση δίδεται και στην εφαρμογή -από τον Ιανουάριο του 2014- ενός πιλοτικού προγράμματος χορήγησης ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Θα είναι επικεντρωμένο στη φτώχεια, στους μακροχρόνια ανέργους. Μέχρι το 2015 θα «τρέξει» σε εθνικό επίπεδο. Το πρόγραμμα θα ενεργοποιεί ΜΗΚΥΟ, τοπικές υπηρεσίες, δήμους αλλά και ιδιώτες.

Σημειώνεται πως μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να συντάξει Πράσινη Βίβλο για την κοινωνική προστασία και πολιτική. Να σημειωθεί ότι η έκθεση αξιολόγησης σημειώνει εκ νέου τη σημασία της υλοποίησης προγράμματος προσωρινής εργασίας για 50.000 δικαιούχους σε πρώτη φάση, οι οποίοι θα προέρχονται από νοικοκυριά χωρίς εργαζόμενους και θα έχει τον χαρακτήρα επείγουσας επέμβασης για την υποστήριξή τους.

Πηγή: Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο