Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Φορολογική σύγχυση στις εσωτερικές συναλλαγές των πολυεθνικών

Σημαντικές διαφορές μεταξύ των φορολογικών αρχών κάθε χώρας ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της τιμολογιακής πολιτικής που εφαρμόζουν στις εσωτερικές τους συναλλαγές πολυεθνικοί όμιλοι διακρίνει σχετική έρευνα της Ernst & Young....

Σημαντικές διαφορές μεταξύ των φορολογικών αρχών κάθε χώρας ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της τιμολογιακής πολιτικής που εφαρμόζουν στις εσωτερικές τους συναλλαγές πολυεθνικοί όμιλοι διακρίνει σχετική έρευνα της Ernst & Young.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι φορολογικών αρχών από 30 κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, το περιβάλλον που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολυεθνικές εταιρείες σχετικά με την τιμολογιακή τους πολιτική, στις εντός του ομίλου τους συναλλαγές (transfer pricing) είναι εξαιρετικά σύνθετο και εχθρικό. Παρά το γεγονός, αναφέρει η έρευνα, ότι οι κρατικές φορολογικές αρχές συμφωνούν σε γενικές γραμμές με τις αρχές που διέπουν το transfer pricing, υιοθετούν, ωστόσο, διαφορετικές πρακτικές για την εφαρμογή τους.

Συγκεκριμένα:
Στη διετία που μεσολάβησε από την προηγούμενη έρευνα, οι φορολογικές αρχές ανά τον κόσμο εμφανίζονται περισσότερο ενημερωμένες και προετοιμασμένες παρά ποτέ, ενώ υφίστανται μεγαλύτερη πίεση να πετύχουν περισσότερα φορολογικά έσοδα από την καταστολή της φοροαποφυγής. Ενα νέο κύμα χωρών, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η Κίνα, η Κολομβία, το Ισραήλ και η Τουρκία, εισήγαγε ρυθμίσεις για το transfer pricing, ενώ κράτη με παγιωμένο νομοθετικό καθεστώς για το transfer pricing, όπως ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Μεγάλη Βρετανία, αυξάνουν την επένδυση σε πόρους, αναβαθμίζουν το επίπεδο εξειδίκευσης και εντείνουν την επιθετικότητά τους στο transfer pricing.


«Σήμερα, οι εταιρείες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι απανταχού φορολογικές αρχές θα έχουν πλήρη εικόνα της φορολογικής τους κατάστασης ανά τον κόσμο καθώς και ότι όποια κίνηση πραγματοποιούν σε μια χώρα θα έχει επιπτώσεις στο σύνολο της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας», σημειώνει ο κ. John Hobster, υπεύθυνος διεθνών αγορών για θέματα transfer pricing της Ernst & Young. «Αυτό σημαίνει ότι, ενώ διαπιστώνουμε μια φαινομενική σύγκλιση των κρατικών φορολογικών αρχών σε ό,τι αφορά τις γενικές κατευθύνσεις στο transfer pricing, παρατηρείται μεταξύ τους απόκλιση στην ερμηνεία και την εφαρμογή αυτών των γενικών αρχών για το transfer pricing. Αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει ισχυρό πλήγμα στις πολυεθνικές εταιρείες και να εμποδίσει την επίλυση διμερών διαφωνιών», τονίζει ο κ. Hobster.

Πηγή Κέρδος
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

    Up
    Close
    Close
    Κλείσιμο