Ειδήσεις Εργατικά Ασφαλιστικά

Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη «μαύρη εργασία» σε πολλές τουριστικές περιοχές της χώρας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δελτίο Τύπου

Αθήνα, 30 Ιουλίου 2013

Το συντονισμό και την εντατικοποίηση των δράσεων για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, με την οριστικοποίηση των εστιασμένων ελέγχων σε τουριστικές περιοχές της χώρας αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας υπό τον υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό κ. Βασίλη Κεγκέρογλου.

Στη σύσκεψη όπου συμμετείχαν ο διευθυντής της υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ταξίαρχος κ. Βασίλειος Κοντογιάννης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Αννα Στρατινάκη το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, και η ΕΥΠΕΑ (Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ), παρουσιάστηκε το σχέδιο με τις περιοχές της χώρας όπου θα γίνουν οι στοχευμένοι έλεγχοι από 563 ελεγκτές το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης απασχόλησης και, γενικότερα, η αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το υπουργείο Εργασίας και συνολικά για την κυβέρνηση. Πρόκειται, ουσιαστικά, για εθνικό ζήτημα που συμβαδίζει με τις μείζονες δημοσιονομικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας.
Γιατί πρέπει να καταλάβουν όλοι και, κυρίως, οι ίδιοι οι εργοδότες ότι με το να συμπεριφέρονται άνομα - είτε σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε είτε να αξιοποιούν καταχρηστικά το άλλοθι της κρίσης - υπονομεύουν εν τέλει την ίδια τη βιωσιμότητά τους, πριονίζουν το «κλαδί που κάθονται». Αποστερούν το ασφαλιστικό σύστημα και τα δημόσια έσοδα από πολύτιμους πόρους και ο «λογαριασμός» θα γυρίσει ξανά σε αυτούς, μέσω της μείωσης του ΑΕΠ, της γενικής φορολογίας και της παράλυσης της καταναλωτικής ικανότητας των πολιτών. Τελικά, όλοι και κυρίως οι εργοδότες πρέπει να κατανοήσουν ότι η έννοια του πατριωτισμού έχει σήμερα ένα νέο διευρυμένο περιεχόμενο, μια νέα διάσταση. Καθίσταται συνώνυμη της νομιμότητας και της συνέπειας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ενισχύουμε την προσπάθεια καταπολέμησης της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης παράνομα διαμενόντων αλλοδαπών. Υπουργείο Εργασίας, Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ και με τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας, εντατικοποιούμε, συντονίζουμε τις δυνάμεις μας και τις ρίχνουμε στη μάχη.
Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι μόνο για περιπτώσεις αδήλωτης απασχόλησης, το α’ εξάμηνο του 2013 έχουν επιβληθεί 6.074 πράξεις επιβολής προστίμου συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ, έναντι 4.538 πράξεων επιβολής προστίμου συνολικού ύψους 5,6 εκατ ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Παράλληλα, για πρώτη φορά, έχουμε προβεί στο κλείσιμο 28 επιχειρήσεων για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών. Με την ίδια και ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα θα συνεχίσουμε, γιατί πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι η λειτουργία της «ΕΡΓΑΝΗΣ», δηλαδή η ηλεκτρονική καταγραφή κάθε μεταβολής προσωπικού από τους εργοδότες όλης της χώρας, αποτελεί ένα πολύτιμο στρατηγικό εργαλείο για την καταπολέμηση της παραβατικότητας. Οι έλεγχοι της πολιτείας διεξάγονται πλέον αποτελεσματικά, στη βάση στοχευμένου επιχειρησιακού σχεδιασμού και όχι «στα τυφλά» όπως στο παρελθόν. Και οι εστιασμένοι αυτοί έλεγχοι αυξάνουν κατακόρυφα το ποσοστό συμμόρφωσης των εργοδοτών.
Η σημερινή συνάντηση έγινε για την οριστικοποίηση των εστιασμένων ελέγχων σε τουριστικές περιοχές της χώρας μας για το δίμηνο Αύγουστος – Σεπτέμβριος. Από 1η Αυγούστου 563 στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας, της ΕΥΠΕΑ και της Οικονομικής Αστυνομίας, με τη μορφή ενισχυμένων μικτών κλιμακίων, θα σαρώσουν τις επιλεγμένες περιοχές – που δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα - κατά προτεραιότητα. Είναι προφανές ότι ο κατάλογος δεν είναι εξαντλητικός και, σε κάθε περίπτωση, θα γίνουν κανονικά και οι προγραμματισμένοι έλεγχοι στα μεγάλα αστικά κέντρα».

Επίσης, ο υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου τόνισε τα εξής:

«Η αντιμετώπιση της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας αποτελεί πλέον καθολικό αίτημα της δοκιμαζόμενης κοινωνίας.
Αποτελεί μια πράξη προστασίας του ασφαλιστικού συστήματος. Συμβολή στην αντιμετώπιση της ανεργίας και προστασία στον πραγματικό άνεργο.

Αποτελεί ζήτημα δικαιοσύνης ανάμεσα στις επιχειρήσεις. Αντιμετωπίζεται το ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού των νομοταγών και υπεύθυνων επιχειρηματιών από αυτούς που εκμεταλλεύονται την κατάσταση.

Το υπουργείο Εργασίας, έχει πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, με τη συνέργεια, τη συμπληρωματικότητα και το συντονισμό των ενεργειών των τριών συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών.

Με την κινητοποίηση του υπουργείου Εργασίας για την εντατικοποίηση και το συντονισμό των ελέγχων, αναμένουμε σημαντικά αποτελέσματα. Περισσότερα όμως αποτελέσματα θα φέρει η ίδια η υπεύθυνη στάση των εργοδοτών που καλούνται να συμμορφωθούν άμεσα με αυτά τα οποία απαιτεί η ίδια η κοινωνία και η κατάσταση της χώρας».


*Επισυνάπτεται πίνακας με τις περιοχές της χώρας όπου θα διεξαχθούν κατά προτεραιότητα οι στοχευμένοι έλεγχοι το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου από το ΣΕΠΕ, την Οικονομική Αστυνομία και την ΕΥΠΕΑ.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Ιουλίου 30, 2013 4:06 μ.μ. | Reply
Ειμαι απολυτα συμφωνος με τους ελέγχους και θα έπρεπε παντού να είναι περισσότεροι, ειδικά στο θέμα αδήλωτης εργασίας ο νόμος θα έπρεπε να είναι αμείλικτος. Ομως έχω την απορία γιατί στην Αθήνα που δουλεύουν όλα τα παιδιά στις καφετέριες με 2,5 ευρώ την ώρα μαύρα γιατί δεν την έχετε πιάσει ακόμα την αδήλωτη εργασία? Ή αλυσίδες καταστημάτων που στην καλύτερη δηλώνουν 30 ώρες την εβδομάδα και δουλεύουν οι υπάλληλοι 45+ ώρες με το μισθό των 30 ωρών. Όλοι τα ξέρουν και δεν τα ξέρουν οι υπηρεσίες? Άντε στην επαρχία δεν έχουν κόσμο οι υπηρεσίες. Στην Αττική τι φταίει? Καλές οι ανακοινώσεις για τις ειδήσεις των 8:00 αλλά όταν σε όλους μας θα στέλνουν παραπάνω φόρους γιατί δεν πιάνουν τα μέτρα, ολίγον μας ενδιαφέρει ότι έκανε διακοπές το ΣΕΠΕ δύο μήνες στα νησιά. Τουλάχιστον στα νησιά συνήθως αμοίβονται οι υπάλληλοι παραπάνω όταν δεν έχουν ασφάλιση. Στην Αττική είναι απλή εκμετάλευση.
image description georkar | Ιουλίου 31, 2013 1:37 π.μ. | Reply
Στοχος δεν ειναι να πιασουν την μαυρη εργασια αλλα να μετατρεψουν την εργασια σε μαυρη και τους εργαζομενους σε μαυρους θερμαστες.......
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο