Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Ξεκινάει η αποστολή στοιχείων πελατών των τραπεζών με αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής στη Γ.Γ.Π.Σ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                  
Tηλ.:  210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: [email protected]

Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013

Δελτίο Τύπου

Απόφαση με την οποία ξεκινά η διαδικασία αποστολής στοιχείων πελατών των τραπεζών με αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) υπέγραψε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Στην απόφαση ορίζεται το είδος, η διαδικασία, ο χρόνος υποβολής και κάθε άλλο θέμα σχετικά με τα υποβαλλόμενα στοιχεία που αφορούν πελάτες πιστωτικών ιδρυμάτων που εντάσσονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου με αυξημένο κίνδυνο φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ αρχεία με στοιχεία οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος, κατ’ εφαρμογή των παραγράφων 2 και 8 του άρθρου 82 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Στην υποχρέωση αυτή εντάσσονται:

Α.  Ελεύθεροι επαγγελματίες που διατηρούν ή είναι πραγματικοί δικαιούχοι λογαριασμών, στους οποίους πιστώθηκαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ποσά συνολικών εισοδημάτων που υπερβαίνουν το εκάστοτε όριο που τίθεται με την απόφαση αρ. 281/5/17-3-2009 (ΦΕΚ. 650/Β/9-4-2009) της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Β. Νομικά πρόσωπα, στους λογαριασμούς των οποίων οι συνολικές καταθέσεις ή αναλήψεις μετρητών κατά το προηγούμενο έτος υπερέβησαν το εκάστοτε όριο του ποσού που τίθεται με την απόφαση αρ. 281/5/17-3-2009 της ως άνω Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται να διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ στοιχεία για κάθε κατηγορία πελατών τους. Η διαβίβαση θα γίνεται απευθείας στη ΓΓΠΣ μέσω ασφαλούς συστήματος μεταφόρτωσης αρχείου με τη χρήση διαδικτύου. Οι προδιαγραφές του αρχείου, ο τρόπος διαβίβασης και το χρονοδιάγραμμα διαβίβασης αρχείων, θα αναρτηθούν έγκαιρα στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ.

Η συχνότητα διαβίβασης στοιχείων είναι ετήσια και ως καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 30η Απριλίου του επόμενου έτους από το έτος αναφοράς.

Τα ιδρύματα διατηρούν τα στοιχεία που αποστέλλουν στη ΓΓΠΣ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών από τη διαβίβασή τους. Η ΓΓΠΣ θα διατηρεί τα στοιχεία για διάστημα έξι ετών από την παραλαβή τους.

Η απόφαση ισχύει για τα στοιχεία της χρήσης 2011 και των επομένων. Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, η αποστολή των στοιχείων που αφορούν το έτος 2011 θα γίνει έως την 30/10/2013 και η αποστολή αρχείων των στοιχείων που αφορούν το 2012 θα γίνει μέχρι την 31/12/2013.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Ιουλίου 29, 2013 1:32 μ.μ. | Reply
ΜΙΛΑΜΕ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ,ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ,ΝΟΜΑΡΧΕΣ,ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΥΣ...ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΕΚΔΟΤΕΣ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ,ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΦΑΤΑΟΥΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ....ΜΙΛΑΜΕ ΚΟΙΝΩΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΔΟΡΥΦΟΡΩΝ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 2011.....ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 11 ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΩΣ ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΕΠΙ ΠΛΕΙΣΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ..........
image description Τασος | Ιουλίου 29, 2013 3:32 μ.μ. | Reply
μιλαμε και για τους καημενους μισθωτους με τα αμετρητα φαγωμενα δισεκατομμυρια απο ΙΚΑ,ΔΟΥ, Νοσοκομεια,Πολεοδομιες,ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και αλλα κακοποια ιδρυματα, τους καημενους μισθωτους ντε, αυτους με τις βιλαρες με πισινες στα ακριβοτερα προαστια (το ικα καλλιθεας δεν ειναι ουτε η παρονυχιδα), μ'αυτους τι θα γινει?
image description AEK | Ιουλίου 29, 2013 4:38 μ.μ. | Reply
Καναπεδατοι συνεχιζετε ..... να κοιμαστε ησυχα βλεποντας star tv - Μπαμπη Παπαδημητριου,
Κωνστα και Πρωτοψαλτε... Επιτελους ξεκιναει το ξεσκονισμα απο τους αδιαφθορους ....(διεφθαρμενους) ραμπο ..... της πλακας . Στο τελος παλι εσεις θα πληρωσετε τα σπασμενα
με οριζοντιες περικοπες μισθων και συνταξεων. Ο μεταρρυθμιστης...Βρουτσης, ο Μεργος , ο Κεφαλογιαννης προεδρος της επιτροπης διαφανειας ....της Βουλης . !!!! ειναι σιγουρο οτι θα φροντισουν να χυθει απλετο φως...........Ξυπνηστε επιτελους υπνωτισμενοι.......
image description DRIVECENTER | Ιουλίου 29, 2013 6:01 μ.μ. | Reply
Θα συνεχίσουμε να ''κοιμόμαστε'' στους καναπέδες, γιατί δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση να γίνουμε υποχείρια των δήθεν αγανακτισμένων, δήθεν επαναστατημένων και δηθεν αδικημένων. Δεν δέχομαι ότι το ''πρόβλημά'' σου είναι και δικό μου πρόβλημα εδώ που φθάσαμε, και δεν θα συμβάλλω στη λύση του ''δικού σου'' προβλήματος -γιατί γι αυτό με καλείς απεγνωσμένα. Ο Τάσος πιο πάνω μας εντοπίζει όλες (όχι και όλες!) τις παραχαράξεις που γίνανε και από ποιούς γίνανε. Ακολουθούμε σταθερά την ενδεκάτη εντολή που λέει "ού τσιμπήσεις!"
image description ΓΙΩΤΗΣ | Ιουλίου 29, 2013 10:49 μ.μ. | Reply
με βλεπω σε καμια λιστα γιατι κανω καθε μηνα μια μεγαλη καταθεση στον λογαριασμο μου ικα φμυ και φπα και μετα κανω τις πληρωμες των πελατων μου μεσω web banking χαχαχαχαχα και αυτο να δω .....
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο