Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Νέες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις δανείων αλλά και άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών α΄ κατοικίας

Μέτρα για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, αλλά και των στρεβλώσεων στην αγορά ακινήτων λόγω της πολυετούς απαγόρευσης των πλειστηριασμών ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος», κυβέρνηση, Τρόικα και τράπεζες εργάζονται προς ένα νέο μοντέλο που θα προβλέπει χαμηλότερες δόσεις για τους δανειολήπτες, ακόμη και διαγραφές οφειλών κατά περίπτωση.

Στόχος είναι να δοθεί μια ανάσα στους χιλιάδες δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ταυτόχρονα θα εισαχθούν νέοι όροι στην ελληνική νομοθεσία, όπως «αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης» και «συνεργάσιμος δανειολήπτης».

Προς αυτό το σκοπό, άλλωστε, κινούνται τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η Τράπεζα της Ελλάδας, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, αλλά και οι καταναλωτικές οργανώσεις.

Αποδεκτές δαπάνες

Στο πλαίσιο αυτό, θα καθιερωθεί μια λίστα με τις απαιτούμενες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών είτε πρόκειται για οικογένειες με παιδιά, ζευγάρια ή μεμονωμένα άτομα.

Παράλληλα, θα υπάρχει ένας κατάλογος με τα μηνιαία έξοδα για διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μόρφωση, ψυχαγωγία, ένδυση, επικοινωνία, ασφαλιστική κάλυψη, θέρμανση, ηλεκτροδότηση, ο οποίος είναι αποδεκτός από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Εκτός από τη λίστα αυτή, που θα είναι αδιαμφισβήτητη, θα καταρτιστούν και συγκεκριμένα κριτήρια που αποτελούν τον όρο του «συνεργάσιμου δανειολήπτη».

Ο συνεργάσιμος δανειολήπτης

Πρόκειται για εκείνον που δεν κρύβει στοιχεία από τις τράπεζες όπως π.χ. έσοδα ή περιουσιακά στοιχεία.

Μέσω αυτού του μοντέλου η τράπεζα δεν θα μπορεί να χαρακτηρίζει με αδιαφανή κριτήρια κάποιον ως μη συνεργάσιμο δανειολήπτη και, συνεπώς, να του αρνείται αναδιάρθρωση χρέους.

Στόχος του νέου μοντέλου με αυτούς τους όρους είναι να υπάρχει ένα σωστά δομημένο πλαίσιο με το οποίο θα μπορούν τράπεζες και δανειολήπτες να διαπραγματευτούν προς μια ρύθμιση οφειλών με χαμηλότερες δόσεις που θα είναι ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές.

Οι πλειστηριασμοί

Παράλληλα με τις παραπάνω διεργασίες, η τρόικα πιέζει για την όσο το δυνατόν ταχύτερη άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών α΄ κατοικίας για χρέη έως 200.000 ευρώ.

Η απαγόρευση ισχύει έως και το τέλος του 2013 και θα πρέπει η κυβέρνηση σύντομα να αποφασίσει για το τι θα ισχύσει την ερχόμενη χρονιά.

Το πιο πιθανό είναι η άρση της απαγόρευσης να ισχύσει για ακίνητα μεγάλης αντικειμενικής αξίας και σταδιακά να επεκταθεί στο σύνολο της κτηματαγοράς.
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο