Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Η τρόικα ζητά περαιτέρω έλεγχο των φορολογουμένων με μεγάλη περιουσία

Δώστε έμφαση μόνο στις μεγάλες φοροϋποθέσεις.
   
 Μπορεί η τρόικα να αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, ωστόσο ζητάει επιτακτικά τον περαιτέρω έλεγχο των φορολογουμένων με μεγάλη περιουσία. Μάλιστα συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση να μην ασχολείται με τις μικρές υποθέσεις φορολογουμένων και την προτρέπει να τις αφήσει να παραγραφούν. Αντίθετα, ζητεί να δοθεί έμφαση σε υποθέσεις φορολογουμένων μεγάλου πλούτου όπου υπάρχει κίνδυνος παραγραφής.

Στην έκθεση που παρέδωσε πριν από μερικές μέρες η τρόικα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογική διοίκηση, διαπιστώνονται καθυστερήσεις στη διενέργεια φορολογικών ελέγχων και στην είσπραξη των προστίμων που «επιβάλλονται σε φορολογουμένους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και τις μεγάλες επιχειρήσεις». Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε 211 φορολογουμένους μεγάλου πλούτου, που ελέγχθηκαν, βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 15,5 εκατ. ευρώ. Στα ταμεία κατέληξαν 5,8 εκατ. ευρώ. Βέβαια, το προηγούμενο διάστημα οι μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών δεν μπορούσαν να εισπράξουν ούτε το 5% των καταλογισθέντων προστίμων.

Η τρόικα συστήνει στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων να επικεντρώσει το ελεγκτικό ενδιαφέρον σε πλούσιους και επώνυμους φορολογουμένους με εξονυχιστικούς ελέγχους με «πόθεν έσχες» και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών (από την 1η Αυγούστου) για εντοπισμό περιπτώσεων παράνομου πλουτισμού, διακίνησης και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Με την ίδια ένταση ζητεί τον έλεγχο των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς, τονίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότεροι έλεγχοι από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του έτους η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να έχει ελέγξει 110 προϊσταμένους και 130 εφοριακούς. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος 9 εφοριακών. Μάλιστα σε δύο περιπτώσεις ο έλεγχος συνεχίζεται δεδομένου ότι τα ευρήματα δημιουργούν υπόνοιες για χρηματισμό και διαφθορά.
 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο