Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Επιστολή Π.Ο.Φ.Ε.Ε. - Τι κρύβει η παράγραφος 4 του άρθρου 18 του νομοσχεδίου «Φορολογικές διαδικασίες και άλλες διατάξεις»; Καταργεί τον Λογιστή Φοροτεχνικό;

Επιστολή Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για το άρθρο 18 του Πολυνομοσχεδίου-26/7/2013  Εκτύπωση     

Ερωτήματα προς:

Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα και Υφυπουργό κ. Γιώργο Μαυραγάνη.

Κοινοποίηση:

1. Το γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Αντώνη Σαμαρά
2. Το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, (προεδρικό μέγαρο, Βασιλέως Γεωργίου Β’2)
3. Τα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου (Βουλή των Ελλήνων, Μέγαρο Βουλής)
4. Την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής,
5. Το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Θεοχάρη Χάρη,
6. Την Συνήγορο του Πολίτη,
7. Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος

 
Παρασκευή , 26 Ιουλίου 2013

Αρ. Πρωτ. Εξερχομένου: 081

Θέμα: Τι κρύβει η παράγραφος 4 του άρθρου 18 του νομοσχεδίου «Φορολογικές διαδικασίες και άλλες διατάξεις»; Καταργεί τον Λογιστή Φοροτεχνικό;

κ.κ. Υπουργέ και Υφυπουργέ,

1. Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 18 του νομοσχεδίου «Φορολογικές διαδικασίες και άλλες διατάξεις» προβλέπεται η υποχρέωση του φορολογούμενου να υποβάλει στη Φορολογική Διοίκηση τις φορολογικές δηλώσεις κατά το χρόνο που προβλέπεται από την οικεία φορολογική νομοθεσία.

Με τις διατάξεις της παραγράφου 4 του συγκεκριμένου άρθρου προβλέπεται: ότι εάν η φορολογική δήλωση ή μέρος αυτής συντάχθηκε από τρίτο πρόσωπο έναντι αμοιβής, συνυπογράφεται και από το πρόσωπο αυτό.

2. Η παράγραφος 4 όπως είναι διατυπωμένη, άλλωστε στο φορολογικό δίκαιο δεν χωρεί διασταλτική ερμηνεία, και δεδομένου ότι δεν γίνεται επιφύλαξη με μνεία των σχετικών ισχυουσών διατάξεων που προβλέπουν τις   περιπτώσεις των συγκεκριμένων δηλώσεων οι οποίες σήμερα υπογράφονται από Λογιστή - Φοροτεχνικό, εγείρει τα ακόλουθα ερωτήματα:


α) δεν καθορίζει με ποια ιδιότητα και επαγγελματικά προσόντα "το τρίτο " πρόσωπο που συντάσσει τη δήλωση και εφόσον εισπράττει αμοιβή   υποχρεούται τότε και να τη  συνυπογράφει.

β) είναι δυνατόν να μην είναι επιτηδευματίας κάποιο "τρίτο" πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες έναντι αμοιβής ;

γ) και ο "οιοσδήποτε τρίτος"  μη πιστοποιημένος με τα απαραίτητα επαγγελματικά προσόντα ως υπεύθυνος εξασφάλισης των συμφερόντων του δημοσίου, για την ακρίβεια του περιεχομένου της δήλωσης, δηλώνοντας (δήθεν) ότι δεν έλαβε αμοιβή (έστω με υπεύθυνη δήλωση) νομιμοποιείται ώστε να συντάξει και να  συνυπογράψει τη δήλωση ;

δ) τι κρύβεται συνεπώς και τι προϊονίζει η διάταξη αυτή την οποία μάλιστα η Πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών χρεώνει αποκλειστικά ως επιλογή της Τρόικας;

ε) θα αποτελεί ακόμη μια διάταξη που θα ερμηνευθεί ή θα αποσαφηνισθεί με μια ΠΟΛ ή Υ.Α. ;

Θέλετε να καταργήσετε (και γιατί) θεσμικούς κανόνες και επιτυχημένες στη πράξη νομοθετικές ρυθμίσεις στα πλαίσια αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, με την πλέον σημαντική:

 
•αυτή της υπογραφής των δηλώσεων των επιχειρήσεων από τους Λογιστές –Φοροτεχνικούς όπως ισχύει άλλωστε σε όλη την Ε.Ε. και όχι μόνον,

•με παράλληλη φορολογική αναμόρφωση των κερδών με τις δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται,

•καθώς και με δήλωση για την ορθή υποβολή όλων των δηλώσεων παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος και απόδοσης των έμμεσων φόρων;
 

Βέβαια όσο το Οικονομικό Επιμελητήριο δεν υλοποίει ακόμα, ενώ πέρασαν ήδη 12 μήνες από την εντολή που έλαβε , και "τρέχει" με ρυθμό χελώνας την διαδικασία της πιστοποίησης, τόσο θα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος όσοι θέλουν να κατεδαφίσουν το Επάγγελμα και θα απαξιώνεται με νομοθετικές αλλαγές ο σημαντικός ρόλος του Λογιστή - Φοροτεχνικού.

Δεν είναι παράξενο που στο κείμενο του Ν.4172/2013 για την φορολογία εισοδήματος υπάρχουν αναφορές για κανόνες λογιστικής, αλλά καμία αναφορά σε αυτόν που θα τις εφαρμόζει τον «Λογιστή – Φοροτεχνικό» ;

Παρακαλούμε απαντήστε μας:


Εξακολουθούν να ισχύουν ή όχι οι διατάξεις:

1. Του άρθρου 38 , του νόμου 2873/2000 και των σχετικών υπουργικών αποφάσεων όσον αφορά τα όρια τζίρου των επιχειρήσεων για την υπογραφή των δηλώσεων τους;

2.  Του άρθρου 1, του νόμου 2515/1997 για την "άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή φοροτεχνικού";

3. Του Π.Δ. 340/1998 "περί του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού"; 

και  4. Των λοιπών Υπουργικών Αποφάσεων που καθορίζουν τα σχετικά με την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων και υπογραφή τους από τον Λογιστή Φοροτεχνικό.

Το Υπουργείο Οικονομικών ασφαλώς στα τρία χρόνια εφαρμογής των διατάξεων έχει μετρήσιμα στοιχεία για τα σημαντικά αποτελέσματα τόνωσης των δημοσίων εσόδων μέσω της «φορολογικής αναμόρφωσης» που έκαναν οι Λογιστές Φοροτεχνικοί, στις δηλώσεις εισοδήματος σε χιλιάδες επιχειρήσεις όλων των κλάδων , η προσαύξηση δε της φορολογητέας ύλης ξεπερνά τα 6 δις ευρώ για την διετία 2010-2011 .

Τέλος εφόσον κύριε Υπουργέ και κύριε Υφυπουργέ ακυρώνονται όλα τα παραπάνω με την περίεργη επίμαχη διάταξη του άρθρου 18, δεν θα επιτύχετε τίποτα περισσότερο από το να ανοίξετε ένα μεγάλο «παράθυρο» στη φοροδιαφυγή. και πλέον επιβεβαιώνεται η άποψη μας ότι τα τελευταία χρόνια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν θέλει να αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή.


Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. πιστεύει ότι εάν δεν οριοθετηθεί σωστά το επάγγελμα μας, και δεν πιστοποιηθεί επιτέλους , δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, με αποτέλεσμα την διαρκή λήψη επώδυνων μέτρων για την κοινωνία.

 

για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                             Ο Γενικός ΓραμματέαςΠανίδης Ι. Αβραάμ                                Καμπάνης Βασίλειος
 
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Ιουλίου 28, 2013 9:34 π.μ. | Reply
Αυτο ονομαζεται αμεση αντιδραση......οχι σαν το θεμα των δηλωσεων.Τωρα λεμε μπραβο...
image description SARAKINOS | Ιουλίου 28, 2013 9:25 π.μ. | Reply
Σωστή η επισήμανση της ΠΟΦΕΕ στο θέμα αυτό, που μας "καίει" όλους. Γνωστή σε όλους μας η ασάφεια των διατάξεων των φορολογικών νόμων, και μόνο αυτών, και για τον λόγο αυτόν εκδίδονται δεκάδες ΠΟΛ και Διαταγές που αλλάζουν τελείως την έννοια των διατάξεων αυτών και χρήζουν νέων ερμηνευτικών ΠΟΛ. Πιστεύω ότι η Ομοσπονδία θα έχει ικανή και επαρκή νομική υποστήριξη για να διατυπώσει τεκμηριωμένα τις αντιρρήσεις της πάνω στην νομιμότητα των διατάξεων αυτών και να προτείνει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν πριν πάει στο ΦΕΚ το νομοσχέδιο αυτό. Για να μην αρχίσει πάλι το "γαϊτανάκι" με την θεωρία του τι εννοεί ο νομοθέτης ή ποια είναι η "βούληση" του νομοθέτη...
image description AENAOS | Ιουλίου 28, 2013 11:57 π.μ. | Reply
Η άμεση αντίδραση πάντα είναι θετική . Μπράβο στην ΠΟΦΕΕ .
ΠΡΟΤΑΣΗ : Μήπως θα έπρεπε σε επίπεδο τοπικών συλλόγων ή ακόμη και σε κεντρικό να σύσταθεί μόνιμη ομάδα νομικών συμβούλων με πάγια αντιμισθία η οποία άμεσα θα παρεμβαίνει κάθε φορά σε κάθε νομοθετική παρέμβαση που κινειται σε λάθος κατεύθυνση. Ο συνδυασμός των δικών μας γνώσεων με σωστή νομική τεκμηρίωση θα προστατέψει από πλήθος προβλημάτων τόσο εμάς όσο και το κοινωνικό σύνολο.
image description ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ | Ιουλίου 28, 2013 11:38 π.μ. | Reply
Μπράβο στην ΠΟΦΕΕ για την άμεση αντίδραση,Είναι ηλίου φαεινότερο ότι πάνε να καταργήσουν το επάγγελμά του Λογιστή-Φοροτεχνικού,ή να το ανοιξουν σε τέτοιο βαθμό που ο κάθε άσχετος θα μπορεί να συνυπογράφει αφού δεν γίνεται σχετική μνεία στο συγκεκριμμένο άρθρο 4 άν θα ισχύουν οι σχετικές με το δικαίωμα υπογραφής διατάξεις.
Προτείνω λοιπόν,πριν ψηφισθεί το ν/σ και τρέχουμε μετά να συμμαζέψουμε τα ασυμάζευτα,ως πρώτη κίνηση η ΠΟΦΕΕ να ενημερώσει τις κοινοβ.ομάδες όλων των κομμάτων της Βουλής και να κάνει γνωστό την κάθετη διαφωνία μας.Το Οικονομικό Επιμελητήριο κοιμάται?Δεν πήρε ακόμα χαμπάρι?Ποιός είναι ο ρόλος του τελικά?
image description CAP | Ιουλίου 28, 2013 12:36 μ.μ. | Reply
Εδώ φτιάχνει καμμιά 20αριά δηλώσεις....οδοντίατρος (!!!!) και άλλες τόσες....ηλεκτρολόγος (!!!!) , μου το έλεγαν με ένα καμάρι , άλλο πράγμα. Στον δε οδοντίατρο που κάτι με ρωτούσε σχετικά με κάποια δήλωση , του είπα οτι την επόμενη φορά που θα χρειασθώ σφράγισμα , θα ψάξω ένα...λογιστή να μου το κάνει. Κατά τα άλλα , οι....άδειες μας μάραναν και ΑΕΙ κατά ΤΕΙ και ΤΕΙ κατά Γ' ειδικής κοκ. Καιρός είναι κύριοι της ΠΟΦΕΕ , να καταπιασθείτε με τα σοβαρά θέματα του κλάδου και όχι με τις πεθαμένες...παρατάσεις !
image description εισαγγελεα τωρα | Ιουλίου 31, 2013 4:10 μ.μ. | Reply
αν μπορείς να κάνεις τον οδοντίατρο κάντον τι το λές? ο οδοντίατρος έχει όσες γνώσεις να κάνει την δήλωση οση εχουν και τα μέλη του ΟΕΕ ασχετοι με το λογιστικό επάγγελμα. αυτοί πήραν άδεια, αυτός γιατί όχι? επειδή δεν είναι στο κλεφταρίο του ΟΕΕ μέλος
image description ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | Ιουλίου 28, 2013 2:54 μ.μ. | Reply
Σε "πρώτο πρόσωπο" η Διοίκηση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. πρέπει να λύσει το πρόβλημα του "τρίτου προσώπου" το οποίο είναι δείγμα - και αυτό - της Μυταράκειας περιόδου...
image description ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | Ιουλίου 28, 2013 2:41 μ.μ. | Reply
Είναι επιβεβλημένο να μην λυθεί στα πλαίσια της συναινετικής κουβεντούλας η οποία οδήγησε στο σερβίρισμα του 70% της εργασίας μας σε απόφοιτους Λυκείου. (Αναφέρομαι στα αποτελέσματα που είχαμε με τις άδειες...)
image description ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ | Ιουλίου 28, 2013 2:18 μ.μ. | Reply
Αλλιώς....
αλλιώς θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα που είχαμε και με τις άδειες...
image description PETROMANOF | Ιουλίου 28, 2013 2:15 μ.μ. | Reply
οι συναδερφοι λογιστες πρέπει να επικεντρώσουν σε αυτό το θέμα τη προσοχή τους και να εχουν υπ οψην τους οτι η συνταξη νομων γίνεται από νομικούς μη έχοντες γνωσεις της καθημερινης πρακτικής των λογιστών.
image description noname | Ιουλίου 31, 2013 4:10 μ.μ. | Reply
αυτό συνάδελφε είναι αποστομωτικό που λές....δηλαδή η εμπειρία σου παρέχει τις γνώσεις και όχι αυτό που σπούδασες....χρόνια το λέω αλλά εντώ ελλάντα είναι, με γιωργάκη το παιντί!!να πως δουλέυουν οι αυτοαποκαλούμενοι οικονομολόγοι του ΟΕΕ, εμπειρικά.
image description κωστασ | Ιουλίου 28, 2013 7:13 μ.μ. | Reply
Η ΤΡΟΪΚΑ ΒΑΡΑΕΙ ΤΟ ΝΤΕΦΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ & ΣΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΧΟΡΕΨΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ.
ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΞΥΝΟΥΜΕ ΚΟΙΛΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ Ο ΜΑΥΡΑΓΑΝΙΟΣ ΠΗΓΕ ΕΚΕΙ.
image description ΚΩΣΤΑΣ | Ιουλίου 28, 2013 7:38 μ.μ. | Reply
Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΑΥΡΑΓΑΝΙΟΣ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΤΥΧΑΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΝΟΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ
ΕΝΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ ΟΧΙ ΜΑΥΡΑΓΑΝΙΟΣ
image description ΠΟΛ 2013 | Ιουλίου 29, 2013 4:36 μ.μ. | Reply
Εξω απο το επάγγελμα οι κλέφτες του ΟΕΕ. Αδεια ασκήσεως επαγγέλματος απο πτυχιούχους λογιστικής. Φυλακές στα λαμόγια τώρα
image description νεα | Ιουλίου 31, 2013 4:23 μ.μ. | Reply
η ποφεε ειναι το παραπαίδι του ΟΕΕ, το απόγευμα μιλάνε σαν ΟΕΕ το πρωί σαν ΠΟΦΕΕ, αναρωτιέμαι οι λογιστές με πτυχίο τι δουλειά έχουν με τους εμπειρικούς της ΠΟΦΕΕ
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο