Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Αμεση χρέωση τραπεζικών λογαριασμών για ληξιπρόθεσμα χρέη

Αμεση χρέωση τραπεζικών λογαριασμών για ληξιπρόθεσμα χρέη

Τι προβλέπει το νέο μνημόνιο - Μεγάλες εκροές καταθέσεων φοβούνται οι τραπεζίτες - Νέα κίνητρα επενδύσεων

Το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως το ΥΠΟΙΚ θα αναπτύξει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013 μεσοπρόθεσμο σχέδιο μεταρρύθμισης.

Tην ενεργοποίηση από τον προσεχή Σεπτέμβριο της δυνατότητας του υπουργείου Οικονομικών να «αφαιρεί» από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες οφειλές προς την εφορία τα ποσά των οφειλών αποκαλύπτει το νέο μνημόνιο.

Παράλληλα προκύπτει πως το ζήτημα των απολύσεων από το δημόσιο τομέα θα αποτελεί διαρκές σημείο τριβής με την τρόικα, καθώς προβλέπει μηνιαία παρακολούθηση της διαδικασίας απόλυσης των περισσοτέρων από τους 25.000 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο. Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη, στο κείμενο που αποτυπώνει τη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας προβλέπεται η λήψη άμεσων και αυστηρών μέτρων για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία διογκώνονται κάθε μήνα.

«Για να εξασφαλιστεί η ταχεία είσπραξη των φόρων, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εφαρμόσει το αργότερο το Σεπτέμβριο του 2013 τη δυνατότητα της άμεσης χρέωσης των τραπεζικών λογαριασμών για τους φορολογουμένους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο» αναφέρει το μνημόνιο. Πρόκειται για τη διάταξη που ανησυχεί τραπεζικά στελέχη για εκροή καταθέσεων, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός φορολογουμένων (περίπου 2.500.000 άτομα) έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και φοβούνται πως αν τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο, θα υπάρξουν εκροές καταθέσεων. Πάντως, ο αριθμός των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες και αρρύθμιστες οφειλές έχει μειωθεί μετά την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών υποχρεούται να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την αντικατάσταση των πληρωμών με μετρητά, μέσω τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύτηκε «να μην υιοθετήσει νέες φορολογικές αμνηστίες ή επέκταση των υφιστάμενων ρυθμίσεων για την είσπραξη των φόρων και των κοινωνικών εισφορών κατά τη διάρκεια των ετών που καλύπτονται από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής».

Στο φορολογικό τομέα επίσης, όπως έχει αποκαλύψει η «Ν» από τις 13 Ιουλίου, προβλέπεται η αναβολή για δυόμισι χρόνια της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, μια κίνηση που θα αύξανε δραματικά τη φορολογική επιβάρυνση των κατόχων ακινήτων. Το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως το ΥΠΟΙΚ θα αναπτύξει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2013 μεσοπρόθεσμο σχέδιο μεταρρύθμισης που θα περιγράφει ενέργειες που απαιτούνται, ώστε:
Τον Ιανουάριο του 2015 να προσαρμόσουν τις τιμές ζώνης ώστε να αντικατοπτρίζουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς ακινήτων και να αλλάξει το αντικείμενο επιβολής του  φόρου.
Τον Ιανουάριο του 2016 να ευθυγραμμίσει τις τιμές εκτίμησης ακινήτων με τις τιμές της αγοράς. Δίδεται δηλαδή παράταση στη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, όταν θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα υπολογισμού τους, ενώ οι νέες τιμές θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2016.

Ακόμη αλλάζουν τον επερχόμενο Σεπτέμβριο τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις. Τα κίνητρα θα πρέπει να ενοποιηθούν σε ένα νέο κώδικα φόρου εισοδήματος έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι μεταρρυθμίσεις θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα φορολογικά κίνητρα, αρχής γενομένης με τον προϋπολογισμό 2014, για την ενίσχυση της διαφάνειας και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των απωλειών εσόδων.

Για το νέο φόρο ακινήτων, που θα αντικαταστήσει το τέλος μέσω της ΔΕΗ, ΔΕΗ+8,71% το πλαίσιο εφαρμογής του θα πρέπει να καθοριστεί μέσα στον Αύγουστο. Οπως σημειώνεται στο μνημόνιο, διευρύνεται η βάση εφαρμογής του, ώστε να συμπεριλάβει εμπορικές, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, καθώς και γεωργική γη και κτήρια και να αποδίδει ετησίως 2,7 δισ. ευρώ καθαρά έσοδα (2,9 δισ. ευρώ, προ απαλλαγών). Ομως το ΥΠΟΙΚ αναλαμβάνει τη δέσμευση, αν τα έσοδα από το νέο φόρο υστερούν έναντι των στόχων (2,7 δισ. ευρώ), να καλύψει τη διαφορά με νέα μέτρα.

Πηγή Ναυτεμπορική
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description markos347 | Ιουλίου 27, 2013 8:04 μ.μ. | Reply
Χοντρένει το παιχνίδι αρκετά...
image description gkazan | Ιουλίου 27, 2013 9:01 μ.μ. | Reply
Τα λέγαμε οτι θα τα κάνουν αυτά εδώ και 2 χρόνια.... Κοιμόντουσαν τα "ζώα", ψήφισαν 2 φορές τους ίδιους πριν 1 χρόνο, τώρα κάνουν κανένα μπανάκι και από Σεπτέμβριο στα 4....
image description ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ | Ιουλίου 27, 2013 11:51 μ.μ. | Reply
Τα "ζώα" άραγε πότε θα ξυπνήσουν να τους πάρουν με τις πέτρες(ψήφους)? Είναι παράνομο να μπαίνεις σε λογ/σμό και να σηκώνεις ότι σου κάνει κέφι,επειδή είσαι Δημόσιο.Να δεις που θα ψηφίσουν νόμο που θα επιτρέπει κάτι τέτοιο.
image description bRUNO | Ιουλίου 27, 2013 10:28 μ.μ. | Reply
Πού είναι το παράλογο? Δηλαδή ειναι μαγκιά να έχεις τα εκατομμύρια αραγμένα στην Τράπεζα απο μή κατοβολή φόρων, ΦΠΑ κλπ και ειναι ενοχλητικό αν σου τα παιρνουν απο το λογαριασμό σου? Μετα μας φταινε οι αλλοι για την καταντια μας?
image description thanasis106 | Ιουλίου 28, 2013 12:32 π.μ. | Reply
Όχι, δεν είναι παράλογο να παίρνουν απο το λογαριασμό σου, αλλά μόνο για τους λόγους που γράφεις και ΜΟΝΟ απο όσους έχουν αραγμένα εκατομμύρια... το πρόβλημα όμως για την κατάντια μας είναι οτι δεν τα παίρνουν απ' αυτούς... δυστυχώς...
image description taxpayer | Ιουλίου 28, 2013 3:32 π.μ. | Reply
Η λεηλασία της χώρας προχωράει κανονικά.
image description καθηγηρησ μυστηριοσ | Ιουλίου 29, 2013 9:16 μ.μ. | Reply
ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ!
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο