Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Μπόνους η έκπτωση από τον ΦΠΑ για αγορές με πιστωτικές κάρτες

Μπόνους η έκπτωση από τον ΦΠΑ για αγορές με πιστωτικές κάρτες
 
Νέο στοίχημα ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μέσω της χρήσης πλαστικού χρήματος.Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να χαμηλώσει το όριο συναλλαγών με πιστωτική κάρτα.

 
 Μετά το στοίχημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, το νέο στοίχημα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά είναι η χρήση πιστωτικών καρτών με έκπτωση από τον ΦΠΑ για τους χρήστες. Δηλαδή, όσοι χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες θα έχουν μπόνους (έκπτωση από τον ΦΠΑ) σε κάθε τους συναλλαγή. Στόχος όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής μέσω της χρήσης πλαστικού χρήματος, όπου ελέγχονται όλες οι συναλλαγές, και κατ’ επέκταση η αύξηση των δημοσίων εσόδων. Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι στόχος είναι να χρησιμοποιείται η πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ακόμα και στα περίπτερα όπως γίνεται σε αρκετές χώρες της Ε.Ε.

Το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και όπως όλα δείχνουν η σχετική διάταξη θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου με τα επενδυτικά κίνητρα που θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσουν πρωτοβουλίες για την παροχή κινήτρων σε όσους κάνουν χρήση καρτών πληρωμών για τις συναλλαγές τους, ενώ θα δοθεί έμφαση στη εκπαίδευση του κοινού για την περαιτέρω διείσδυση γενικότερα των ηλεκτρονικών πληρωμών, σε σχέση με τις πληρωμές σε μετρητά.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα προβλέπει:

• Την έκπτωση στον ΦΠΑ κατά 10%. Ο φορολογούμενος ο οποίος θα κάνει τις συναλλαγές του με πλαστικό χρήμα, είτε χρεωστική είτε πιστωτική κάρτα θα έχει για κάθε απόδειξη έκπτωση 10% επί του καταβαλλόμενου ΦΠΑ.

• Δώρα. Με τον κωδικό της απόδειξης οι φορολογούμενοι θα μετέχουν σε κληρώσεις που θα διενεργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα το υπουργείο Οικονομικών με δώρα όπως για παράδειγμα αυτοκίνητα, ταξίδια ή και μετρητά. Ο ίδιος παράγοντας αναφέρει ότι για έναν καταναλωτή το ενδεχόμενο να κερδίσει ένα ποσό ή ένα δώρο είναι σημαντικό χωρίς μάλιστα να κοστίζει τίποτα στον προϋπολογισμό. Βέβαια όλα αυτά τα κίνητρα που θα δοθούν θα συνοδευτούν και από υποχρεώσεις. Δηλαδή θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά χρήση ή της πιστωτικής κάρτας ή της χρεωστική κάρτας. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα επιχειρήσει να χαμηλώσει το όριο συναλλαγών με πιστωτική κάρτα.

Πάντως, το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα Τaxis προκειμένου να ελέγχονται οι συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο σε συνδυασμό με την εκτεταμένη χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών.

Το σχέδιο αυτό φαίνεται να «πηγαίνει προ τα πίσω» και μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το ηλεκτρονικό τιμολόγιο οι επιχειρηματίες θα υποβάλουν κάθε μήνα μέσω του Διαδικτύου τις συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων πελατών-προμηθευτών. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες θα υποβάλουν μηνιαίες τις συγκεντρωτικές καταστάσεις όπου θα δηλώνουν όλα τα τιμολόγια που έχουν εκδώσει και έχουν λάβει καθώς και τις αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών ανεξαρτήτως αξίας. Με την αλλαγή αυτή το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να δημιουργήσει μία βάση δεδομένων με όλες τις συναλλαγές των επιτηδευματιών και των επιχειρήσεων. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:

1. Την υποχρέωση να υποβάλουν κάθε μήνα καταστάσεις φορολογικών στοιχείων πελατών-προμηθευτών θα την έχουν όλες οι επιχειρήσεις, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς επίσης και οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ. Οι καταστάσεις πρέπει να υποβάλλονται αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου, ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσης των φορολογικών στοιχείων (μηχανογραφικά ή χειρόγραφα).

2. Στις καταστάσεις θα πρέπει να καταχωρούνται:

• Ο ΑΦΜ του πελάτη ή του προμηθευτή.

• Το πλήθος των εκδοθέντων και ληφθέντων φορολογικών στοιχείων.

• Η αξία της συναλλαγής, προ ΦΠΑ.

• Ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τη συναλλαγή.

• Η ένδειξη για το εάν ο αντισυμβαλλόμενος είναι υπόχρεο πρόσωπο.

3. Οι καταστάσεις των φορολογικών στοιχείων, ανεξάρτητα από την τήρηση απλογραφικών ή διπλογραφικών βιβλίων, θα πρέπει να υποβάλλονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα του μήνα που αφορούν, υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο.

4. Ως ημερομηνία υποβολής θεωρείται η ημερομηνία αποδοχής και επιτυχούς καταχώρισης αυτών στο σύστημα υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων του δικτυακού τόπου της ΓΓΠΣ.

5. Η υποβολή εκπρόθεσμης ή διορθωτικής κατάστασης θα πρέπει να πραγματοποιείται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο στον διαδικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ. Στην περίπτωση υποβολής διορθωτικής κατάστασης θα καταχωρούνται μόνο οι εγγραφές του πίνακα που τροποποιούνται.
 
Πηγή Καθημερινή
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description Your Name | Ιουλίου 27, 2013 3:15 μ.μ. | Reply
to upourgio oikonomikwn na mn poume ti kanei...ante pia
image description picos | Ιουλίου 27, 2013 4:21 μ.μ. | Reply
ΕΛΕΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΦΟΝ?
ΑΣ ΤΟ ΦΑΜΕ ΤΟ ΠΑΠ....ΡΙ ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΡΙΟ
image description δηλωσεισ που εμειναν δηλωσεισ | Ιουλίου 27, 2013 5:23 μ.μ. | Reply
"....κληρώσεις που θα διενεργεί σε τακτά χρονικά διαστήματα το υπουργείο Οικονομικών με δώρα όπως για παράδειγμα αυτοκίνητα, ταξίδια ή και μετρητά....."
νταχσει.....εκει που νομιζα οτι τα ειχα δει ολα....να ειστε καλα ,γελασαμε και σημερα...παω να κανω καμμια δηλωση ακομη,μου φτιαξατε το κεφι!!
image description alone | Ιουλίου 27, 2013 6:19 μ.μ. | Reply
Θα δίνει με το ζόρι 2λιτρα αυτοκίνητα, σπίτια και σκάφοι για να βαζει μετά χαράτσια και τεκμήρια....
image description Λογιστης | Ιουλίου 27, 2013 8:41 μ.μ. | Reply
να μιλατε πιο σιγα μην ξυπνησετε την ΠΟΦΕΕ, κλπ ενωσεις.
Δεν φοβαμαι, θα το παρουν πισω, όπως υποχωρησανε μπροστα στο θυμο των εκπρωσωπων μας για τις ημερομηνιες ληξεως του Ε1 ετσι θα τρεμουν απο τον φοβο τους μολις δουν ξανα μπροστα τους τις ενωσεις που τοσο αποτελεσματικα πολεμουν για τα αυτονοητα.
image description gkazan | Ιουλίου 27, 2013 9:25 μ.μ. | Reply
Ποιός την χέζει την ΠΟΦΕΕ.......

Θα μου πεις ευλόγως το Υ.Ο., όπως έκανε στην τελευταία τους συνάντηση... και θα έχεις δίκιο.

Οπότε ρητορικό το ερώτημά μου.

Έχουμε λοιπόν τα εξή "τυριά": Έκπτωση ΦΠΑ για χρήση της κάρτας, όριο 500 ευρώ για συναλλαγές μέσω τραπέζης... μόλις τα συνηθίσουν, ΟΛΑ μέσω τραπέζης αλλά εδώ μπαίνουν οι αυτοματισμοί του Υ.Ο.:
-Χρωστάς και έχει χρήματα στην τράπεζα; Sorry τα έχασες.
-Ισχυρίζεσαι οτι δεν έχεις να πληρώσεις την Εφορία; Μα καλά, αφού δίνεις στην κάρτα σου 800 ευρώ το μήνα, άρα..λεφτά υπάρχουν, οπότε πέσε.
-Ο μισθός θα μπαίνει στον λογαριασμό και στον δρόμο θα χάνεται και κάποιος έκτακτος φόρος/εισφορά που θα μπαίνει τον μήνα από το Υ.Ο. στα πλαίσια των αυτομάτων μέτρων "προσαρμογής" μας.

Με λίγα λόγια, Galactic Republic και credits... Star Wars εποχή.
image description kwstas | Ιουλίου 29, 2013 3:02 μ.μ. | Reply
Συγνώμη αλλά γιατί ακρυβλως σε ενοχλεί όλα να γίνονται μέσω τραπέζης ;
image description kostas drama | Ιουλίου 27, 2013 9:15 μ.μ. | Reply
παλευω να κανω ενα πολιτισμενο σχολιο....αλλα δυστυχωσ
image description Bill | Ιουλίου 29, 2013 9:31 π.μ. | Reply
Για να κάνεις πολιτισμένο σχόλιο, μάλλον θα πρέπει να ζεις σε πολιτισμένη χώρα.
image description Geo | Ιουλίου 30, 2013 4:31 μ.μ. | Reply
ΧΑΧΑΧΑΧΑ
Το μαγαζάκι δεν έχει μία.. και το ρίξανε στις εκπτώσεις. Πάρε πάρε κόσμε... Με κάθε αγορά(πληρωμή φόρου) από το Υ.Ο. έκπτωση 10% και συμμετοχή σε κλήρωση για πλούσια δώρα...
Έλεος. Άλλη μια φορά γελοιότητες.Δε διαφωνώ με το να γίνονται όλα μέσω τράπεζας αλλά
1. όχι για ψευτοποσά . Η διάταξη για τα 500 και άνω στις εταιρείες απλά προσθέτει δουλειά σε λογιστές.
2. το όφελος από τη φοροδιαφυγή είναι σίγουρα μεγαλύτερο από το να πάρει κάποιος πίσω το 10% του φπα ( περίπου δηλαδή το 2%) της αξίας.
3. Δηλαδή ο υδραυλικός- ηλεκτρολόγος κλπ που μπορεί να φοροδιαφεύγει τώρα θα κουβαλάει μηχανή για να δέχεται πιστωτικές και θα τον τσακώσει το Υ.Ο; Ο ντελιβεράς επίσης και έτσι θα πιάσουν τον ιδιοκτήτη του εστιατορίου; Και τον παππού στο χωριό που μπορεί να θέλει να κερδίσει κατασχεμένο 3λιτρο αυτοκίνητο δεν τον σκέφτεται κανείς; Που θα βρει αυτός πιστωτική;;
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο