Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

4.000 φοροράμπο θα ξεσκονίζουν τους επαγγελματίες

Πώς η Εφορία θα αποκαλύπτει τα κρυμμένα εισοδήματα. Με ηλεκτρονικά φίλτρα και διασταυρώσεις θα γίνεται η επιλογή των φορολογουμένων που θα ελέγχονται

Στο πρώτο τρίμηνο 2014 αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των 4.000 φοροελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στις νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων φυσικών και νομικών προσώπων. Γάλλοι εκπαιδευτές έχουν ήδη αναλάβει την επιμόρφωση περίπου 60 ελλήνων συναδέλφων τους στις μεθόδους αυτές και από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν από κοινού την εκπαίδευση του νέου υπερελεγκτικού σώματος εφοριακών. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στις υποθέσεις φορολογουμένων που ήδη έχουν ξεκινήσει να ελέγχονται κατά προτεραιότητα από τις φορολογικές Αρχές με τις νέες έμμεσες τεχνικές ελέγχου περιλαμβάνονται ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα κοντά στο αφορολόγητο όριο, μεγαλοκαταθέτες του εξωτερικού που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα στην Ελλάδα, κατασκευαστές ακινήτων με υψηλές καταθέσεις φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία που δεν δηλώθηκε στο Ε9, επιχειρηματίες που έχουν κατ' εξακολούθηση απασχολήσει το ΣΔΟΕ, «τυχεροί» παίκτες του Τζόκερ και του Λόττο με επαναλαμβανόμενες επιτυχίες, αλλά και περιπτώσεις φορολογούμενων στις οποίες παρατηρείται αδικαιολόγητος πλουτισμός. Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα μπαίνουν στον έλεγχο μόνον όταν το «σύστημα ανάλυσης ρίσκου» της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων εντοπίζει εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που δεν ταυτίζονται με το προφίλ των φορολογουμένων.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ. Οι περιπτώσεις φορολογουμένων που θα επιλέγονται προς έλεγχο είτε θα προκύπτουν αυτοματοποιημένα μέσα από τα ειδικά ηλεκτρονικά φίλτρα και τις διασταυρώσεις της ΓΓΠΣ είτε θα προέρχονται από τις εφορίες ή και από την αξιοποίηση άλλων πηγών. Ενδεικτικά, το ηλεκτρονικό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων θα χτυπά συναγερμό σε περιπτώσεις φορολογουμένων που επί σειράν ετών εμφανίζουν εισοδήματα τα οποία δεν δικαιολογούν το ύψος των καταθέσεων ή των τόκων που λαμβάνουν από τις εν λόγω καταθέσεις. Ομοίως, θα στοχοποιούνται φορολογούμενοι που εμφανίζονται να έχουν πραγματοποιήσει δαπάνες οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους (ατομικά ή και οικογενειακά) ή της επιχείρησης στην οποία συμμετέχουν. Στις περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών προτεραιότητα ελέγχου θα δίνεται σε όσους δηλώνουν εισοδήματα από άσκηση ατομικής επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος κοντά στο παλαιό αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ. Εφορίες και ΣΔΟΕ θα αποστέλλουν στους ελεγκτές βεβαίωσης εσόδων τα στοιχεία επιχειρήσεων στις οποίες δεν τηρούνται ή δεν επιδεικνύονται βιβλία και στοιχεία προκειμένου να ελέγχονται κατά προτεραιότητα, ενώ θα αξιοποιούνται και καταγγελίες (τηλεφωνικές, που κοινοποιούνται μέσω e-mail κ.ά.) και μόνον όταν υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το πραγματικό εισόδημα του φορολογουμένου είναι μεγαλύτερο από αυτό που δηλώνει. Ο έλεγχος θα διενεργείται ύστερα από έγγραφη εντολή του προϊσταμένου της αρμόδιας ελεγκτικής υπηρεσίας και η εντολή θα κοινοποιείται στον φορολογούμενο. Οι ελεγκτές θα συγκεντρώνουν τις δηλώσεις και τα στοιχεία για όλους τους ελεγχομένους, φυσικά πρόσωπα ή επιτηδευματίες και εν συνεχεία θα πραγματοποιούνται οι ελεγκτικές επαληθεύσεις. Κατά τον έλεγχο των υποθέσεων θα αξιοποιούνται στοιχεία από τους φακέλους των ΔΟΥ, της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, το ΣΔΟΕ αλλά και από τρίτες πηγές. Πρέπει να σημειωθεί πως ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχει συλλέξει από τις ΔΕΚΟ, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μεγάλο όγκο δεδομένων για τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι.

ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ. Η ελεγκτική υπηρεσία με την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου θα ζητεί από τον φορολογούμενο να παράσχει όποια στοιχεία κρίνονται απαραίτητα ως προς την περιουσιακή κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης κατά τις ελεγχόμενες χρήσεις. Εντός πέντε ημερών από την επίδοση της ειδοποίησης ελέγχου, ο φορολογούμενος θα μπορεί να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να αιτιολογήσει τις διαφορές εισοδήματος που αποκαλύπτει ο έλεγχος. Στα δεδομένα που θα υποχρεούται να καταθέσει ο φορολογούμενος περιλαμβάνονται στοιχεία για ακίνητα, κινητά μέσα, επενδύσεις, συμμετοχές κάθε μορφής, καταθέσεις κάθε μορφής στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διαθέσιμα μετρητά, έργα τέχνης, συλλογές και λοιπά τιμαλφή, αλλά και απαιτήσεις από τρίτους. Το βάρος της απόδειξης για τα διαθέσιμα περιουσιακά στοιχεία θα πέφτει αποκλειστικά στον φορολογούμενο.

Πηγή Τα Νέα
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description ΜΑΧ | Ιουλίου 27, 2013 1:55 μ.μ. | Reply
ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
image description gkazan | Ιουλίου 27, 2013 4:01 μ.μ. | Reply
Δεν φταίς εσύ, η φαντασία σου τα φταίει.... lol

Οι Γάλλοι που τους εκπαιδεύουν, τους τα λένε στα Γαλλικά;... Γιατί προβλέπεται να τα ακούσουν στα "Γαλλικά" οι "Ράμπο"....

Υ.Γ. Ποιό "αίμα" θα είναι αυτοί οι Ράμπο; Έχει γυριστεί μέχρι και 4th blood, αν και απλά το ονόμασαν Rambo.
image description picos | Ιουλίου 27, 2013 5:34 μ.μ. | Reply
Θα ελεγα καλυτερα να ερθουν εδω οι Γαλλοι ραμπο εκπαιδευτες να λαβουν αυτοι εκπαιδευση :)
image description KANAPEDATOS | Ιουλίου 29, 2013 9:40 π.μ. | Reply
Δεν βαρεθηκατε πια τις υπερβολες !!! και τα κουφια λογια διεφθαρμενοι αδιαφθοροι..... ραμπο
της πλακας. Το πολυ κανενα μικρο θα πιασετε και θα πανηγυριζετε ... Καραγκιοζηδες μυθομανης ηλιθιοι .
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο