Υπογραφή της συμφωνίας για τη μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση - Ποιές είναι οι προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων

Οικονομικές Ειδήσεις

26 Ιούλιος 2013
Taxheaven.gr

Οι επιχειρήσεις που θα μειώσουν τις τιμές τουλάχιστον κατά 5 % στα τρία τέταρτα των προϊόντων που περιλαμβάνονται στον τιμοκατάλογο, θα μπορούν να παίρνουν το ειδικό σήμα συμμόρφωσης, που θα πιστοποιεί στους καταναλωτές ότι η μείωση του ΦΠΑ «πέρασε» στις τιμές.

Το σήμα θα αναγράφει τη φράση «Μειώθηκε ο ΦΠΑ, εδώ μειώσαμε τις τιμές», στα ελληνικά και τα αγγλικά, ώστε να ενημερώνονται και οι ξένοι επισκέπτες.

Αυτό προβλέπει η συμφωνία για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (ισχύει από 1ης Αυγούστου, από το 23 στο 13%) που υπεγράφη σήμερα μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών και των εκπροσώπων της αγοράς. Εξάλλου, θεσπίζεται πλέγμα κινήτρων και αντικινήτρων με στόχο τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων: ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας, επιβεβαίωσε ότι προωθείται αυστηροποίηση των ποινών για τις επιχειρήσεις, που δεν κόβουν αποδείξεις, καθώς και ότι εξετάζεται ακόμη και επιβολή λουκέτου στις περιπτώσεις αυτές.

Τα μέτρα, όπως είπε, θα ανακοινωθούν πριν την εφαρμογή της μείωσης του ΦΠΑ, δηλαδή πριν από την 1η Αυγούστου. Από την άλλη πλευρά, όσες επιχειρήσεις συμμετάσχουν στην προσπάθεια και μειώσουν τις τιμές, θα παίρνουν πρόσθετα μόρια, όταν υποβάλλουν προτάσεις για συμμετοχή σε προγράμματα του ΕΣΠΑ ή άλλες δράσεις ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το σήμα θα χορηγείται από τις κατά τόπους συνδικαλιστικές οργανώσεις των επιχειρήσεων επισιτισμού με την προσκόμιση των τιμοκαταλόγων με τις παλιές και νέες τιμές, καθώς και της ταινίας από την ταμειακή μηχανή, όπου καταγράφονται οι τιμές, προκειμένου να μπορεί να γίνει διασταύρωση. Οι αρχικές σκέψεις ήταν να απονέμεται σήμα διαφορετικού χρώματος σε όσους μετακυλίσουν μερικώς τη μείωση του ΦΠΑ.

Τελικά, όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Θ. Σκορδάς, αποφασίστηκε ότι υπάρχει ένα σήμα για όλες τις επιχειρήσεις που θα συμβληθούν, με τις προϋποθέσεις της μείωσης τουλάχιστον κατά 5 % στο 75 % των ειδών, καθώς κρίθηκε ότι πολλές επιχειρήσεις είχαν απορροφήσει τη μείωση του ΦΠΑ ή είχαν προχωρήσει ακόμη και σε μειώσεις τιμών στο διάστημα αυτό. Υπενθυμίζεται ότι η μείωση του ΦΠΑ από το 23 στο 13 % «μεταφράζεται» σε μείωση της λιανικής τιμής κατά 8,1 %.

Σε δηλώσεις του κατά την υπογραφή της συμφωνίας ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Δεν θα διακινδυνεύσουμε απώλεια εσόδων, θα πάρουμε όλα τα μέτρα, ώστε να εκδίδονται αποδείξεις». Προειδοποίησε, δε, ότι αν δεν κόβονται αποδείξεις, το μέτρο θα ανακληθεί (όπως είναι γνωστό η μείωση του ΦΠΑ ισχύει δοκιμαστικά, μέχρι το τέλος του χρόνου). Τόνισε, ωστόσο, ότι η πεποίθηση είναι πως δεν θα υπάρξει μείωση εσόδων, καθώς ήρθε ο χρόνος να αποδειχθεί ότι η μείωση των φόρων θα φέρει και μείωση της φοροδιαφυγής, η οποία παρουσίασε έξαρση στον χώρο της εστίασης μετά την αύξηση του ΦΠΑ από το 11 στο 23 %.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κ. Χατζηδάκης, τόνισε ότι για να μονιμοποιηθεί ο μειωμένος συντελεστής, θα πρέπει όλοι να δείξουν αίσθημα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης, οι καταστηματάρχες να μειώσουν τις τιμές και οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις.

«Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία, η μονιμότητα του μέτρου μπορεί να οδηγήσει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος» σημείωσε από την πλευρά της η υπουργός Τουρισμού, Ολ. Κεφαλογιάννη. Τόνισε, επίσης, ότι το 2013 υπήρξε αύξηση όχι μόνο των επισκεπτών, αλλά και πολύ μεγάλη αύξηση των εσόδων, επομένως η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στις τιμές μπορεί να οδηγήσει στην ενίσχυση της θέσης της χώρας στο παγκόσμιο τουριστικό στερέωμα.

Την πεποίθηση ότι οι επιχειρήσεις θα ανταποκριθούν με μειώσεις τιμών και θα σπεύσουν να προμηθευτούν τα ειδικά σήματα, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων που συνυπέγραψαν τη συμφωνία. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, ανέφερε ότι περισσότερο από το 50 % των εστιατορίων έχουν δείξει ενδιαφέρον και το ποσοστό θα αυξηθεί όταν αρχίσουν να τοποθετούνται τα σήματα, ενώ δεσμεύτηκε ότι οι οργανώσεις θα αναλάβουν να το προωθήσουν σε όλες τις επιχειρήσεις. Τόνισε δε ότι η επιτυχία του μέτρου μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για τη μείωση του ΦΠΑ και σε άλλους κλάδους.

Ο γενικός γραμματέας του ΣΕΤΕ, Γ. Βερνίκος, τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί η μείωση του ΦΠΑ περιορίζοντας τη φοροδιαφυγή, βελτιώνοντας την ποιότητα και διατηρώντας τις θέσεις εργασίας.

Ο Γ. Κουράσης, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εστιατόρων ανέφερε ότι η συμβολή στην προσπάθεια αποτελεί υποχρέωση του κλάδου, ο οποίος μετράει χιλιάδες λουκέτα και απολύσεις εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ.

Και ο Α. Τσουκάλης από τον Σύνδεσμο των επώνυμων αλυσίδων εστίασης τόνισε ότι αν και η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη, όλοι οι επαγγελματίες θα πρέπει να «χτυπούν» αποδείξεις.

Πηγή: AΠE-MΠΕ