Ψήφισμα Πανκυκλαδικής συνέλευσης λογιστών

Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

26 Ιούλιος 2013
Taxheaven.gr

ΠΡΟΣ:

1. Το γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Αντώνη Σαμαρά
2. Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα
3. Τον Υφυπουργό Οικονομικών – κ. Γεώργιο Μαυραγάνη
4. Το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κ. Θεοχάρη Χάρη
5. Τους Βουλευτές Κυκλάδων:
α) Βρούτσης Ιωάννης
β) Συρμαλένιος Νικόλαος
γ) Ρήγας Παναγιώτης
5. Την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου:
α) Περιφερειάρχη, κ. Μαχαιρίδη Γιάννη
β) Αντιπεριφερειάρχη, κ.Πουσσαίο Γεώργιο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1. Επιμελητήριο Κυκλάδων
2. Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας

ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Κυκλάδες, 25 Ιουλίου 2013

Κύριοι,

Σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή – ψήφισμα της ανοικτής τηλεδιάσκεψης όλων των λογιστών φοροτεχνικών του νομού Κυκλάδων που πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στις κατά τόπους αίθουσες που διαθέτει.

Η συνυπογραφή της παρούσας επιστολής – ψηφίσματος αποτελεί την έναρξη μιας απέλπιδας προσπάθειας εν μέσω πιεστικών καταληκτικών ημερομηνιών φορολογικών υποχρεώσεων προκειμένου να εισακουστούν τα δίκαια αιτήματά μας από τους αρμοδίους.

Οι άστοχες αποφάσεις που έχουν ληφθεί  από το Υπουργείο οικονομικών, δεν συμβάλλουν στην ορθή άσκηση των επαγγελματικών μας υποχρεώσεων. Επιπλέον, ελλοχεύουν τον κίνδυνο λαθών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον υπεύθυνο λογιστή – φοροτεχνικό και εκμηδενίζουν την ανθρώπινη πλευρά της εργασίας των λογιστών που ενίοτε θεωρούνται «συνεργάτες» του Υπουργείου οικονομικών, επιβάλλοντας απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.

Στην ανοιχτή τηλεδιάσκεψη  που πραγματοποιήθηκε, επιλέχθηκαν και τέθηκαν προς συζήτηση πέντε από τα πλείστα θέματα που προβληματίζουν και «πνίγουν» τους λογιστές όλης της χώρας.

1)    Οι καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής φορολογικών δηλώσεων.
2)    Η πρόσφατη μετακίνηση ημερομηνίας υποβολής ΦΠΑ χρεωστικών και πιστωτικών περιοδικών δηλώσεων.
3)    Η επικείμενη εφαρμογή της υποβολής μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων ΚΕΠΥΟ
4)    Ο καθορισμός των καταληκτικών ημερομηνιών των φορολογικών υποχρεώσεων πριν την έναρξη της επιτυχούς λειτουργίας του συστήματος.
5)    Η αυθημερόν πρόσληψη πριν την ανάληψη εργασίας.
Επί των ανωτέρω προβλημάτων, ομόφωνα απαιτούμε τις ακόλουθες εφικτές, εφαρμόσιμες και χωρίς κανένα δημοσιονομικό κόστος λύσεις.

Επί του πρώτου θέματος, το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων άνοιξε την 24η Μαΐου και σύμφωνα με το νόμο 4110/2013 άρθρο 62 παράγραφος 1, το σύστημα παραμένει ανοιχτό για πέντε μήνες. Επιπλέον, οι οδηγίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων εκδόθηκαν με την ΠΟΛ.1155/5.7.2013. Σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη θα έπρεπε η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να ήταν η 23η Οκτωβρίου 2013. Απαιτούμε την αυτονόητη τήρηση του νόμου, δηλαδή την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ., με καταληκτική ημερομηνία, τουλάχιστον την 30η Σεπτεμβρίου 2013.

Επί του δεύτερου θέματος, θεωρούμε ότι η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας χρεωστικών δηλώσεων ΦΠΑ από την 26η στην 20η κάθε μήνα είναι άσκοπη και δεν αποφέρει κανένα όφελος στον κρατικό προϋπολογισμό. Σε συνδυασμό μάλιστα, με την υποχρέωση υποβολής ανακεφαλαιωτικών πινάκων VIES την 26η κάθε μηνός και τη σύνδεση χρόνου ενημέρωσης βιβλίων με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής ΦΠΑ, προκαλεί ένα ακατανόητο και μη εφαρμόσιμο σύμπλεγμα προθεσμιών. Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι η 20η ημέρα κάθε μήνα αποτελεί και καταληκτική ημερομηνία και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων, όπως η υποβολή ΦΜΥ. Τέλος, για τους Λογιστές-Φοροτεχνικούς είναι ανέφικτη χρονικά, η συλλογή παραστατικών, η καταχώρησή τους και η οριστικοποίηση λογιστικά των εγγραφών στη μέση σχεδόν κάθε μήνα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ λοιπόν, την επαναφορά της ΠΟΛ.1055/2.3.2001, που καθόριζε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής χρεωστικών και πιστωτικών δηλώσεων Φ.Π.Α. την 5η του μεθεπόμενου μήνα και η οποία θα πρέπει να καθοριστεί ως ενιαία καταληκτική ημερομηνία και για την υποβολή Ανακεφαλαιωτικών πινάκων VIES και INTRASTAT.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τη μη εφαρμογή του μέτρου της μηνιαίας υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων ΚΕΠΥΟ. Η τυχόν εφαρμογή του μέτρου αυτού θεωρείται από την πλευρά μας πρακτικά αδύνατη και θα αποτελέσει ένα ακόμα καίριο πλήγμα για τον κλάδο μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ οι καταληκτικές ημερομηνίες όλων των φορολογικών υποχρεώσεων μέσω των εφαρμογών της ΓΓΠΣ να καθορίζονται μετά την έναρξη της επιτυχούς λειτουργίας του συστήματος.

Επί του τελευταίου θέματος, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση κατάργηση της αυθημερόν πρόσληψης, δεδομένης της ύπαρξης του Ειδικού Βιβλίου Νεοπροσλαμβανομένου Προσωπικού. Οι αυθημερόν προσλήψεις ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές, αποτελούν σημαντικό πρόβλημα στην προσπάθεια εκτέλεσης των υποχρεώσεών μας, αφού καθ’ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο των καθημερινών προσλήψεων, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε επιχείρησης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον εκμηδενισμό του ελεύθερού μας χρόνου, διότι απαιτεί την επί 24ώρου βάσεως διαθεσιμότητά μας προς εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων.

Θεωρούμε ότι οι ανωτέρω απαιτήσεις του συνόλου των Λογιστών-Φοροτεχνικών Κυκλάδων όπως διατυπώνονται στο παρόν ψήφισμα, αποτελούν αίτημα του συνόλου των Λογιστών-Φοροτεχνικών όλης της χώρας.