Ειδήσεις Οικονομικές Ειδήσεις

Απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης τα μερίσματα που εισπράττουν φυσικά πρόσωπα από γραφεία ή υποκαταστήματα αλλοδαπών ναυτιλιακών επιχειρήσεων

Διευκρινίσεις  για την απαλλαγή των μερισμάτων που προέρχονται από γραφεία ναυτιλιακών εταιριών του άρθρου 25 του νόμου 27/1975 έδωσε το υπ. Οικονομικών.

Τι αναφέρει η σχετική απόφαση αναλυτικά

ΘΕΜΑ: «Συμπλήρωση της ΠΟΛ. 1149/2013 διαταγής του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων σχετικά με διευκρινίσεις ως προς την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, οικονομικού έτους 2013»


Στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ΠΟΛ.1149/20.6.2013 και ειδικά στο κεφάλαιο «Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης» προστίθεται παράγραφος 6 ως εξής:

6. α) Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 45 του ν. 4141/2013 προβλέπεται, η επιβολή φόρου δέκα τοις εκατό (10%) στα μερίσματα που εισπράττει φυσικό πρόσωπο φορολογικός κάτοικος Ελλάδος από αλλοδαπή επιχείρηση οποιουδήποτε τύπου ή μορφής που διατηρεί γραφεία ή υποκαταστήματα εγκατεστημένα σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 27/1975 και ασχολούμενα αποκλειστικά με τη ναύλωση, ασφάλιση, διακανονισμό αβαριών, μεσιτεία αγοραπωλησιών ή ναυπηγήσεων ή ναυλώσεων ή ασφαλίσεων πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία άνω των 500 κ.ο.χ., εξαιρουμένων των επιβατηγών ακτοπλοϊκών πλοίων και των εμπορικών πλοίων που εκτελούν εσωτερικούς πλόες, καθώς και με την αντιπροσώπευση πλοιοκτητριών εταιρειών, ως και επιχειρήσεων που έχουν σαν αντικείμενο εργασιών τις ίδιες με τις ως άνω δραστηριότητες.

Ο φόρος αυτός επιβάλλεται στα μερίσματα που καταβάλλονται ή πιστώνονται από τη διαχειριστική χρήση 2012 και μετά (οικ. έτος 2013).

β) Στην ίδια παράγραφο προβλέπεται ότι με την φορολόγηση αυτή με δέκα τοις εκατό (10%) εξαντλείται κάθε φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου, μετόχου ή εταίρου των ως άνω επιχειρήσεων, φυσικού προσώπου, για το εισόδημα που αποκτά με τη μορφή διανομής καθαρών κερδών ή μερισμάτων, εξαιρουμένου από οποιονδήποτε άλλο φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση, είτε απευθείας είτε από εταιρείες χαρτοφυλακίου, ανεξαρτήτως του αριθμού των εταιρειών χαρτοφυλακίου που παρεμβάλλονται μεταξύ της επιχείρησης και του τελικού μετόχου ή εταίρου.

γ) Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, με την επιβολή του ως άνω φόρου μερισμάτων δέκα τοις εκατό (10%) εξαντλείται κάθε άλλη φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου φυσικού προσώπου και, ως εκ τούτου, απαλλάσσεται ο ίδιος για το εισόδημα αυτό, από οποιοδήποτε άλλο φόρο, τέλος και από οιαδήποτε άλλη έκτακτη ή ειδική εισφορά όπως είναι και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, από την ημερομηνία ισχύος της διάταξης επιβολής της εισφοράς.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εν λόγω απαλλαγή είναι η καταβολή του φόρου μερισμάτων σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 45 του ν. 4141/2013 πριν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των φυσικών προσώπων.

δ) Σημειώνεται ότι στον κωδ.657 του εντύπου (Ε1) της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος δηλώνεται το καθαρό ποσό του μερίσματος (αφαιρουμένου του φόρου) της παρ. 5 του άρθρου 45 του ν. 4141/2013.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο φόρος της περίπτωσης αυτής (10%) κατ΄εξαίρεση δεν δηλώνεται σε κανένα κωδικό της δήλωσης (Έντυπο Ε1).

Δείτε την απόφαση από το φορολογικό αρχείο του κόμβου
Τα σχόλια και οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν υιοθετούνται από τον κόμβο και εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.
Θα παρακαλούσαμε πολύ να διατηρήσετε τα σχόλια σας ευγενικά, πολιτισμένα και ουσιώδη. Αποφύγετε χαρακτηρισμούς απέναντι σε άλλους σχολιαστές και προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια.

Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παρών ιστοχώρος και όλα τα κείμενα και δεδομένα που εμπεριέχονται σε αυτόν αποτελούν αντικείμενο ειδικής επεξεργασίας και πνευματικής δημιουργίας και προστατεύονται από την νομοθεσία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων και δη από τους νόμους 2121/1993, 2557/1997, 2819/2000, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης (ν. 100/1975), τη Διεθνή Σύμβαση της Ρώμης (ν. 2054/1992) και τις Οδηγίες 91/100/ΕΟΚ, 92/100/ΕΟΚ, 93/83/ΕΟΚ, 93/98/ΕΟΚ ΚΑΙ 96/9/ΕΟΚ. Η ιδιοκτησία επ’ αυτών αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ : Η αναδημοσίευση και η με οποιονδήποτε τρόπο αναπαραγωγή, εξ’ ολοκλήρου, τμηματικά ή περιληπτικά, των οιωνδήποτε κειμένων ή δεδομένων περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστοχώρο, χωρίς την έγγραφη άδεια της δικαιούχου εταιρείας.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ: H αναδημοσίευση μόνο των ελεύθερων ειδήσεων του κόμβου και όχι αυτών που η πρόσβαση επιτρέπεται αποκλειστικά στους συνδρομητές του (ένδειξη: αρθρο μόνο για συνδρομητές) με ΡΗΤΗ αναφορά στην πηγή και στον σχετικό σύνδεσμο του άρθρου/είδησης (url).

Παλαιότερα σχόλια

image description germanicus | Ιουλίου 25, 2013 1:17 μ.μ. | Reply
... συγγνώμη. Γιατί εδώ ισχύει το
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, με την επιβολή του ως άνω φόρου μερισμάτων δέκα τοις εκατό (10%) εξαντλείται κάθε άλλη φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου φυσικού προσώπου και, ως εκ τούτου, απαλλάσσεται ο ίδιος για το εισόδημα αυτό, από οποιοδήποτε άλλο φόρο, τέλος και από οιαδήποτε άλλη έκτακτη ή ειδική εισφορά όπως είναι και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, από την ημερομηνία ισχύος της διάταξης επιβολής της εισφοράς.

και δεν ισχύει και για τα μερίσματα των εταιριών γενικά? Ποιο εδάφιο/διατύπωση του νόμου χάνω?
image description gus | Ιουλίου 25, 2013 1:17 μ.μ. | Reply
Μιλάμε για τα μερίσματα συγκεκριμένων εταιριών και όχι όλων . Διάβασε προσεκτικά την απόφαση .
Στις εν λόγω εταιρίες επιβλήθηκε για πρώτη φορά ειδική εισφορά , και γιαυτό τα μερίσματά τους τα απαλλάσσει .
image description germanicus | Ιουλίου 25, 2013 2:09 μ.μ. | Reply
Ευχαριστώ gus για την απάντηση. Το πρόσεξα ότι αφορά πολύ συγκεκριμένες εταιρίες.

Απλώς διαβάζοντας ως αιτιολόγηση ότι αυτό συμβαίνει επειδή θεωρητικά με το 10% σταματάνε οι φορολογικές τους υποχρεώσεις, αναρωτήθηκα το πως διαφέρουν από τις άλλες εταιρείες, τα άλλα εισοδήματα γενικώς όπου και εκεί θεωρητικά υπάρχει αυτοτελής φόρος, αλλά δεν απαλλάσσονται της εισφοράς. Τι υπάρχει δηλαδή στην γενικότερη φρασεολογία των νόμων που καθιστά τα συγκεκριμένα μερίσματα την 5η κατηγορία (μετά από εφ'απαξ, αποζημιώσεις απόλυσης, κάποια από 80% κινητική, κάποια από ολικά τυφλοί) εισοδημάτων που απαλλάσσονται.
image description gkazan | Ιουλίου 25, 2013 2:47 μ.μ. | Reply
"εξαιρουμένων των επιβατηγών ακτοπλοϊκών πλοίων και των εμπορικών πλοίων που εκτελούν εσωτερικούς πλόες, καθώς και με την αντιπροσώπευση πλοιοκτητριών εταιρειών, ως και επιχειρήσεων που έχουν σαν αντικείμενο εργασιών τις ίδιες με τις ως άνω δραστηριότητες."

Από την διατύπωση αυτή, προβλέπεται ΚΑΙ εξαίρεση των μερισμάτων που διανέμουν οι πλοιοκτήτριες εταιρείες ΚΑΙ οι διαχειρίστριες (όπως αναφέρεται παρακάτω στην ίδια παράγραφο του άρθρου) ή το τμήμα της φράσης "καθώς και...." προσθέτει στις περιπτώσεις επιβολής του αυτοτελούς φόρου, τις περαιτέρω αναφερόμενες περιπτώσεις;
Η διατύπωση είναι, κατα την άποψή μου, ασαφής

image description DAS | Ιουλίου 25, 2013 4:18 μ.μ. | Reply
Αν το ψαξουν οι διαχειρίστριες θα πάρουν κατα πάσα πιθανότητα την ίδια απαλλαγή , δίοτι με την επιβολή του φόρου στα πλοία με ξήνη η Ελληνικη σημαία ο Νόμος τους δίνει την ίδια αιτιολογία για την απαλλαγή απο τα μερίσματα . Πιστεύω όμως ότι δεν θα το ζητήσουν για τους γνωστούς λόγους . Κατα τα άλλα η παρούσα ασαφή όντως απόφαση , εξαιρεί απο την εκτακτη εισφορά κοινωνικής αλλ. τα μερίσματα που διανέμουν οι ναυτιλιακές εταιρείες που έχου εγκατασταθεί σύμφωνα με το άρθρο 25 του Ν27/1975 εκτός απο τις διαχειρίστριες .


γ) Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, με την επιβολή του ως άνω φόρου μερισμάτων δέκα τοις εκατό (10%) εξαντλείται κάθε άλλη φορολογική υποχρέωση του δικαιούχου φυσικού προσώπου και, ως εκ τούτου, απαλλάσσεται ο ίδιος για το εισόδημα αυτό, από οποιοδήποτε άλλο φόρο, τέλος και από οιαδήποτε άλλη έκτακτη ή ειδική εισφορά όπως είναι και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, από την ημερομηνία ισχύος της διάταξης επιβολής της εισφοράς.
image description gkazan | Ιουλίου 25, 2013 4:37 μ.μ. | Reply
Εδώ είναι το θέμα Κίμωνα, οτι πρόκειται για μέρισμα διαχειρίστριας, άρα δεν απαλλάσσεται εκ πρώτης συγκεχυμένης ανάγνωσης της έκτακτης εισφοράς.

Πιστεύω όμως οτι με αυτό το αυτοτελές 10%, ανοίγουν τον δρόμο ωστε ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες δραστηριότητες των εταιρειών του άρθρου 25 του Ν.27/1975 (ναυλομεσιτείες, διακανονισμών αβαριών κλπ), να μπορέσουν να εισαγάγουν ΕΠΙΣΗΜΑ συνάλλαγμα στο όνομα των εταίρων τους και να το νομιμοποιήσουν με ένα 10%...

Γιατί πως διάολο μπορεί να ζει για σχεδόν 20 χρόνια μέτοχος τέτοιας εταιρείας, με αγοραπωλησίες ακινήτων, πολυτελών σκαφών κλπ, χωρίς να του αναγνωρίζει η ΔΟΥ την δυνατότητα εισαγωγής συναλλάγματος, μιας και αναγνώριζαν μόνο το μέρισμα πλοιοκτητριών/διαχειριστριών εταιρειών... Τώρα όμως που σκούρυναν τα πράγματα, καταδέχονται στην πράξη έμμεσο επαναπατρισμό κεφαλαίων κατά το άρθρο 18 του Ν.3842/2010...

Το μόνο που τους προβληματίζει είναι αν με την εισαγωγή συναλλάγματος φέτος, θα προκληθεί του χρόνου έλεγχος στην κίνηση του ευρωποιητικού τους λογαριασμού... Οι ίδιοι γνωστοί λόγοι και εδώ συνάδελφε.
Ευχαριστώ και καλή συνέχεια.
image description Λουκασ | Ιουλίου 25, 2013 8:17 μ.μ. | Reply
Είναι το αντίδωρο στους εφοπλιστές για την "εθελοντική" τους φορολογία.
image description gus | Ιουλίου 25, 2013 10:45 μ.μ. | Reply
Ακριβώς
image description vasssilis | Ιουλίου 26, 2013 12:36 π.μ. | Reply
Αυτο ακριβώς μου ηρθε στο μυαλό αντί να τους πάρουν τα δώσανε μόνοι τους και
βγαίνουν και ήρωες απο πάνω έτσι ειναι οι έξυπνες συναλλαγές ;-))
Email:
Θέμα:
Μήνυμα:
 
Δημιουργία νέας κατηγορίας

Your Categories

  • Δηλώσεις 2017
Up
Close
Close
Κλείσιμο